Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Το πιο λαμπρό πάλσαρ στο Σύμπαν
Εντοπίστηκε άστρο νετρονίου με εκπληκτική φωτεινότητα
Credit:(NASA)
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα στην οποία μέσα στον κύκλο διακρίνεται η περιοχή του γαλαξία Μ82 όπου εντοπίστηκε το υπέρλαμπρο πάλσαρ και στον ένθετο κύκλο η περιοχή αυτή εμφανίζεται σε μεγέθυνση.


Σαρδηνία 
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ματέο Μπατσέτι του Αστεροσκοπείου του Κάλιαρι στην Σαρδηνία.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Nustar και εντόπισαν ένα υπέρλαμπρο άστρο νετρονίου. Το άστρο αυτό βρίσκεται στον γειτονικό γαλαξία Μ82, γνωστό και ως «γαλαξίας πούρο», που βρίσκεται σε απόσταση 12 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το άστρο νετρονίου έχει φωτεινότητα παρόμοια με εκείνη δέκα εκατομμυρίων άστρων σαν τον Ηλιο και είναι το λαμπρότερο άστρο νετρονίου που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Τα πάλσαρ
Ένα από τα αποτελέσματα μιας έκρηξης σουπερνόβα είναι ο σχηματισμός σωμάτων υψηλής πυκνότητας τα οποία ονομάστηκαν άστρα νετρονίου ή «πάλσαρ». Ολα τα πάλσαρ εκπέμπουν δέσμες ακτινοβολίας από τους πόλους τους και καθώς περιστρέφονται, γίνονται ορατά από τη Γη ως περιοδικές, σύντομες λάμψεις. Τα πάλσαρ εκπέμπουν την ακτινοβολία (είτε ραδιοκύματα, είτε ακτινοβολία γ, είτε ακτίνες Χ) με σταθερό ρυθμό. Ορισμένοι μάλιστα τα περιγράφουν ως «κοσμικούς ραδιοφάρους».

Credit: NASA/JPL-Caltech/SAO
Ο πυρήνας του γαλαξία Μεσιέ 82 (M82) περιλαμβάνει δύο εξαιρετικά φωτεινές πηγές ακτίνων-Χ (ή ULXs), Χ-1 και X-2.


Το πιο λαμπρό πάλσαρ που ανιχνεύθηκε μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται σε αυτή την κινούμενη εικόνα που αντιστρέφεται πίσω και μπρος μεταξύ εικόνων που λήφθηκαν από το Πυρηνικό Φασματοσκοπικό Τηλεσκόπιο Συστοιχίας της NASA, ή NuSTAR.

Credit: NASA
Ο Γαλαξίας Μεσιέ 82 (M82) εμφανίζεται σε δύο διαφορετικές προβολές. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA δείχνει το γαλαξία στο ορατό φως (αριστερά) και το Παρατηρητήριο ακτίνων-Χ Chandra της NASA τον δείχνει μια άποψη ακτίνων-Χ (δεξιά).

Το πλήρες βίντεο από την ζωντανή μετάδοση χθες
Credit: NASA/JPL-Caltech
Στο 10:34 δείτε ένα αστέρι νετρονίων, ο πυρήνας ενός άστρου που εξερράγη σε ένα τεράστιο σουπερνόβα. 
Το συγκεκριμένο άστρο νετρονίων είναι γνωστό ως ένα πάλσαρ, διότι στέλνει εκ περιτροπής δέσμες ακτίνων-Χ καθώς περνά από τη Γη σαν "φως φάρου".
Το μικρό κομμάτι βίντεο από το παραπάνω

Ένα αστέρι νετρονίων, ο πυρήνας ενός άστρου που εξερράγη σε ένα τεράστιο σουπερνόβα. 
Το συγκεκριμένο άστρο νετρονίων είναι γνωστό ως ένα πάλσαρ, διότι στέλνει εκ περιτροπής δέσμες ακτίνων-Χ


Σχετικά: Ανακοίνωση για νέα ευρήματα σχετικά με μαύρες τρύπες και γαλαξίες
To-New-Sas
Πηγή: tovima.gr , jpl.nasa.gov , space.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ