Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλες μαύρες τρύπες μπορουν να εμποδίσουν νέα αστέρια
Credit: NASA, ESA, M. West (ESO, Chile), and CXC/Penn State University/G. Garmire, et al.
Ο Ελλειπτικός γαλαξίας NGC 1132, όπως φαίνεται από το παρατηρητήριο Τσάντρα ακτίνων-X της NASA., το μπλε / μωβ στην εικόνα είναι η λάμψη ακτίνων-Χ από το καυτό, διάχυτο αέριο που δεν σχηματίζεται σε αστέρια.Τεράστιες μαύρες τρύπες εκπέμπουν προς τα έξω ραδιοσυχνοτήτες που εκπέμπουν σωματίδια σε σχεδόν την ταχύτητα του φωτός και μπορούν να εμποδίσουν το σχηματισμό των νέων αστέρων σε παλαιούς γαλαξίες, διαπιστώθηκε σε μια μελέτη.

Η έρευνα παρέχει ζωτικής σημασίας νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι αυτοί οι πίδακες «ραδιοσυχνοτήτων ανατροφοδότησης» που εκπέμπονται από κεντρικές μαύρες τρύπες ώριμων γαλαξιών που εμποδίζουν το καυτό ελεύθερο αερίου από την ψύξη και την κατάρρευση σε αστέρια "μωρά".

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας. 
Αυτά έγιναν δυνατά με προσαρμογή μιας καλά γνωστής τεχνικής έρευνας για χρήση στην επίλυση ενός νέου προβλήματος.

«Το SZ χρησιμοποιείται συνήθως για τη μελέτη συστάδων εκατοντάδων γαλαξιών, αλλά οι γαλαξίες που ψάχνουμε είναι πολύ μικρότεροι και έχουν μόνο ένα σύντροφο ή δύο,» είπε ο Gralla.

Αλλά σε όλους σχεδόν τους ώριμους γαλαξίες - οι μεγάλοι γαλαξίες που ονομάζεται "ελλειπτικοί" λόγω του σχήματός τους - το αέριο δεν ψύχεται πια. 
"Αν το αέριο διατηρείται ζεστό, δεν μπορεί να καταρρεύσει," είπε ο Marriage. 
Όταν συμβαίνει αυτό: Δεν υπάρχουν νέα αστέρια.

Ο Marriage είπε, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμα γνωστό ακριβώς γιατί οι μαύρες τρύπες σε ώριμους ελλειπτικούς γαλαξίες αρχίζουν να εκπέμπουν ραδιοσυχνοτήτες ανατροφοδότησης. 
"Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτό, δεν είναι πλήρως κατανοητός και εξακολουθούν να υπάρχουν συζητήσεις", είπε.


To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ