Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Δύο «οικογένειες» κομητών βρίσκονται γύρω από κοντινό άστρο
Η μεγαλύτερη απογραφή που έγινε ποτέ για τους εξω-ηλιακούς κομήτες γύρω από το Βήτα Οκρίβα ή Οκριβάντα (Pictoris)


Καλλιτεχνική απεικόνιση των εξω-ηλιακών κομητών γύρω από το Βήτα Οκρίβα (Pictoris)
Credit: ESO/L. Calçada
Η καλλιτεχνική απεικόνιση, παρουσιάζει τους εξω-ηλιακούς κομήτες σε τροχιά γύρω από το αστέρι Βήτα Οκρίβα (Pictoris). Οι αστρονόμοι, αναλύοντας τις παρατηρήσεις των περίπου 500 μεμονωμένων κομητών που έγιναν με το μέσο HARPS στο Παρατηρητήριο Λα Σύλλα του ESO, έχουν ανακαλύψει δύο "οικογένειες" εξω-ηλιακών κομητών γύρω από αυτό το κοντινό νεαρό αστέρι. Η πρώτη, αποτελείται από παλαιούς εξω-ηλιακούς κομήτες που έχουν κάνει πολλαπλές διόδους κοντά στο αστέρι. Η δεύτερη "οικογένεια", που φαίνεται σε αυτή την εικόνα, αποτελείται από τους νεότερους εξω-ηλιακούς κομήτες στην ίδια τροχιά, η οποία πιθανώς προήλθε από την πρόσφατη διάλυση ενός ή περισσότερων μεγαλύτερων αντικειμένων.Το μέσο HARPS του Παρατηρητηρίου ESO, Λα Σύλλα στη Χιλή, έχει χρησιμοποιηθεί για να κάνει την πιο πλήρη απογραφή κομητών γύρω από ένα άλλο αστέρι που δημιουργήθηκε ποτέ. 
Μια Γαλλική ομάδα αστρονόμων, μελέτησε περίπου 500 μεμονωμένους κομήτες σε τροχιά γύρω από το αστέρι Βήτα Οκρίβα (Pictoris) και ανακάλυψε ότι ανήκουν σε δύο διαφορετικές «οικογένειες» εξω-ηλιακών κομητών: παλιά οι εξω-ηλιακοί κομήτες είχαν κάνει πολλαπλές διόδους κοντά στο αστέρι, και οι νεότεροι έξω-ηλιακοί κομήτες που πιθανότατα προήλθαν από την πρόσφατη διάλυση από ένα ή περισσότερα μεγαλύτερα αντικείμενα. 
Τα νέα αποτελέσματα θα κυκλοφορήσουν στο περιοδικό Nature στις 23 Οκτωβρίου 2014.

Το Βήτα Οκρίβα (Pictoris), είναι ένα νέο αστέρι που βρίσκεται περίπου 63 έτη φωτός από τον Ήλιο. Είναι μόνο, περίπου 20 εκατομμυρίων ετών και περιβάλλεται από ένα τεράστιο δίσκο υλικού - ένα πολύ ενεργό νεαρό πλανητικό σύστημα όπου το αέριο και η σκόνη, παράγεται από την εξάτμιση των κομητών και τις συγκρούσεις των αστεροειδών.

Flavien Kiefer (IAP / CNRS / UPMC), επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης ορίζει το σκηνικό: «Το Βήτα Οκρίβα (Pictoris), είναι ένας πολύ συναρπαστικός στόχος! 
Οι λεπτομερείς παρατηρήσεις των εξω-ηλιακών κομητών, θα μας δώσουν ενδείξεις για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτό το είδος του νεαρού πλανητικού συστήματος.»

Για σχεδόν 30 χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν δει ανεπαίσθητες αλλαγές υπό το φως του Βήτα Οκρίβα (Pictoris), που πιστεύεται ότι προκαλούνται από το πέρασμα κομητών μπροστά από το ίδιο το αστέρι. 
Οι κομήτες είναι μικρά σώματα λίγων χιλιομέτρων σε μέγεθος, αλλά είναι πλούσια σε πάγο, οι οποίοι εξατμίζονται όταν πλησιάζουν το αστέρι τους, παράγουν γιγαντιαίες ουρές αερίων και σκόνης που μπορούν να απορροφήσουν ένα μέρος του φωτός που διέρχεται μέσα από αυτά. 
Το αμυδρό φως από τους εξω-ηλιακούς κομήτες, κατακλύζεται από το φως του λαμπρού άστρου, έτσι ώστε να μην μπορεί να απεικονιστεί άμεσα από τη Γη.

Για τη μελέτη των εξω-ηλιακών κομητών του Βήτα Οκρίβα (Pictoris), η ομάδα ανέλυσε περισσότερες από 1.000 παρατηρήσεις που λήφθηκαν μεταξύ του 2003 και 2011 με το μέσο HARPS στο 3,6 μέτρων τηλεσκόπιο του ESO στο Παρατηρητήριο Λα Σύλλα στη Χιλή.

Οι ερευνητές, επέλεξαν ένα δείγμα 493 διαφορετικών εξω-ηλιακών κομητών. 
Ορισμένοι εξω-ηλιακοί κομήτες, παρατηρήθηκαν αρκετές φορές και για λίγες ώρες. 
Με προσεκτική ανάλυση και διαθέσιμων μετρήσεων της ταχύτητας και του μεγέθους των νεφών αερίου. 
Ορισμένες από τις τροχιακές ιδιότητες καθενός από αυτούς τους εξω-ηλιακούς κομήτες, όπως το σχήμα, ο προσανατολισμός της τροχιάς και η απόσταση από το αστέρι, θα μπορούσαν επίσης να συναχθούν.

Αυτή η ανάλυση αρκετών εκατοντάδων εξω-ηλιακών κομητών σε ένα ενιαίο εξω-πλανητικό σύστημα είναι μοναδικό. 
Αποκαλύπτει την παρουσία δύο διακριτών οικογενειών εξω-ηλιακών κομητών: μία οικογένεια παλαιών εξω-ηλιακών κομητών των οποίων οι τροχιές ελέγχονται από έναν ογκώδη πλανήτη, και μία άλλη οικογένεια, πιθανώς προκύπτουν από την πρόσφατη ανάλυση του ενός ή λίγο μεγαλύτερων αντικειμένων. 
Υπάρχουν επίσης διάφορες οικογένειες κομητών στο ηλιακό μας σύστημα.

Οι εξω-ηλιακοί κομήτες της πρώτης οικογένειας, έχουν μια ποικιλία από τροχιές και δείχνουν μια μάλλον αδύναμη δραστηριότητα με χαμηλούς ρυθμούς παραγωγής αερίου και σκόνης. 
Αυτό υποδηλώνει ότι αυτοί οι κομήτες έχουν εξαντλήσει τις προμήθειες τους από πάγο κατά τη διάρκεια πολλαπλών περασμάτων κοντά στο Βήτα Οκρίβα (Pictoris).

Οι εξω-ηλιακοί κομήτες της δεύτερης οικογένειας, είναι πολύ πιο δραστικοί και είναι επίσης σε σχεδόν ταυτόσημες τροχιές. 
Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της δεύτερης οικογένειας, προκύπτουν όλα από την ίδια προέλευση: ίσως την κατανομή ενός μεγαλύτερου αντικειμένου του οποίου τα θραύσματα, βρίσκονται σε μια τροχιά που υπάρχει το αστέρι Βήτα Οκρίβα (Pictoris).

Flavien Kiefer καταλήγει: «Για πρώτη φορά, μια στατιστική μελέτη έχει διαπιστώσει τη φυσική και τις τροχιές για ένα μεγάλο αριθμό από εξω-ηλιακούς κομήτες. 
Το έργο αυτό παρέχει μια αξιόλογη ματιά στους μηχανισμούς που ήταν στην εργασία για το Ηλιακό Σύστημα λίγο μετά το σχηματισμό του πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.»
Το Βήτα Οκρίβα (Pictoris) όπως φαίνεται στο υπέρυθρο φως
Credit: ESO/A.-M. Lagrange et al.
Αυτή η σύνθετη εικόνα αντιπροσωπεύει το κοντινό περιβάλλον του Βήτα Οκρίβα (Pictoris) όπως φαίνεται στο εγγύς υπέρυθρο φως. Αυτό είναι το πολύ αχνό περιβάλλον που αποκαλύπτεται μετά από μια πολύ προσεκτική αφαίρεση του πολύ πιο φωτεινού αστρικού φωτοστέφανου. 
Το εξωτερικό μέρος της εικόνας, δείχνει το φως που αντανακλάται στο δίσκο της σκόνης, όπως παρατηρήθηκε το 1996, με το μέσο ADONIS στο ESO 3.6 μέτρων τηλεσκόπιο., το εσωτερικό τμήμα από το πιο εσωτερικό μέρος του συστήματος, όπως φαίνεται στα 3,6 μικρόμετρα με NACO στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο. (Περισσότερα)
Ο εξωπλανήτης που λήφθηκε σε κίνηση
Credit: ESO/A.-M. Lagrange
Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να ακολουθήσουν άμεσα την κίνηση ενός εξωπλανήτη, καθώς κινείται προς την άλλη πλευρά του άστρου του. Ο πλανήτης έχει τη μικρότερη τροχιά μέχρι στιγμής από όλες τις άμεσες απεικονίσεις εξωπλανητών, που βρίσκονται τόσο κοντά στον κεντρικό αστέρα τους, όπως ο Κρόνος είναι στον Ήλιο. (Περισσότερα)

Γύρω από το Βήτα Οκρίβα (Pictoris)
Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2
Το Βήτα Οκρίβα (Pictoris), βρίσκεται περίπου 60 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό Οκρίβα (Pictor) (η παλέτα του ζωγράφου) και είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα από ένα αστέρι που περιβάλλεται από έναν σκονισμένο δίσκο συντριμμιών.

Αυτή η εικόνα, βασίζεται σε στοιχεία από την Έρευνα του Ουρανού 2, δείχνει μια περιοχή από περίπου 1,7 x 2,3 μοίρες γύρω από το Βήτα  Οκρίβα (Pictoris). (Περισσότερα)

Καλλιτεχνική απεικόνιση των εξω-ηλιακών κομητών γύρω από το Βήτα Οκρίβα (Pictoris)
Credit:ESO/L. Calçada/N. Risinger (skysurvey.org)
Αυτή η ακολουθία του βίντεο βασίζεται σε καλλιτεχνική απεικόνιση, που παρουσιάζει τους εξω-ηλιακούς κομήτες σε τροχιά γύρω από το νεαρό κοντινό αστέρι Βήτα Οκρίβα (Pictoris). Οι αστρονόμοι, αναλύοντας τις παρατηρήσεις των περίπου 500 μεμονωμένων κομητών που έγιναν με το μέσο HARPS στο Παρατηρητήριο Λα Σύλλα του ESO, έχουν ανακαλύψει δύο οικογένειες εξω-ηλιακών κομητών γύρω από αυτό το κοντινό νεαρό αστέρι. Η πρώτη, αποτελείται από παλαιούς εξω-ηλιακούς κομήτες που έχουν κάνει πολλαπλές διόδους κοντά στο αστέρι. Η δεύτερη οικογένεια, που φαίνεται σε αυτή την εικόνα, αποτελείται από τους νεότερους εξω-ηλιακούς κομήτες στην ίδια τροχιά, η οποία πιθανώς προήλθε από την πρόσφατη διάλυση ενός ή περισσότερων μεγαλύτερων αντικειμένων.
To-New-Sas

Πηγή: eso.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ