Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Μαύρη τρύπα… φαταούλας!
Καταπίνει δέκα φορές ταχύτερα την ύλη γύρω του από όσο πίστευαν οι ειδικοί
Credit: (Tom Russell/ICRAR)
Καλλιτεχνική απεικόνιση της μελανής οπής Ρ13 που βρίσκεται στις εξωτερικές περιοχές του γαλαξία NGC7793 και καταναλώνει κολοσσιαίες ποσότητες ύλης.


Αυστραλία 
Ονομάζεται P13 και είναι μια μελανή οπή που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δώδεκα εκ. ετών φωτός από τη Γη στον γαλαξία NGC7793. 
Γνωρίζαμε την ύπαρξη αυτής της μελανής οπής όμως ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας Ραδιοαστρονομίας (ICRAR) στην Αυστραλία την παρατήρησαν εκ νέου και διαπίστωσαν ότι βρίσκεται σε μια φάση κοσμικής… υπερφαγίας αφού καταναλώνει την ύλη που βρίσκεται κοντά της δέκα φορές ταχύτερα από όσο εκτιμούσαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί. 
Οι ερευνητές για να καταδείξουν την «κατανάλωση» που κάνει η P13 ανακοίνωσαν ότι κάθε λεπτό καταπίνει ποσότητα ύλης ίση με 100 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων… χοτ ντογκ! 
H ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» προσφέρει στους επιστήμονες νέα δεδομένα για την λειτουργία των μελανών οπών.
Credit: X-ray (NASA/CXC/Univ of Strasbourg/M. Pakull et al); Optical (ESO/VLT/Univ of Strasbourg/M. Pakull et al); H-alpha (NOAO/AURA/NSF/CTIO 1.5m

Αυτή η εικόνα δείχνει το γαλαξία NGC 7793 περίπου 12 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Ο γαλαξίας είναι το σπίτι στην αδηφάγο μαύρη τρύπα P13, η οποία μπορεί εύκολα να φανεί ως η πιο λαμπρή μπλε πηγή κοντά στο κάτω μέρος της εικόνας.
Credit: X-ray (NASA/CXC/Univ of Strasbourg/M. Pakull et al); Optical (ESO/VLT/Univ of Strasbourg/M. Pakull et al); H-alpha (NOAO/AURA/NSF/CTIO 1.5m).


Πρώτη εικόνα: Αυτό είναι ένα συνδυασμένο οπτικό / X-ακτίνων εικόνας του NGC 7793. Ένθετη εικόνα: Αυτή είναι μια απόδοση του πως θα μοιάζει η P13 από κοντά.

Ένθετη εικόνα: δημιουργήθηκε από τον Tom Russell (ICRAR) χρησιμοποιώντας το λογισμικό που δημιουργήθηκε από τον Rob Hynes (Louisiana State University).

Πηγή: tovima.gr , space.com , phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ