Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Οργανικά μόρια στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα είναι περιέργως λοξά
Credit: NRAO/AUI/NSF; M. Cordiner (NASA) et al.
ALMA, εικόνα της κατανομής του οργανικού μορίου HNC στην ανώτερη ατμόσφαιρα του φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα. Το πυκνότερο, είναι φωτεινότερες συγκεντρώσεις που εμφανίζονται κοντά στο βόρειο και νότιο πόλο του φεγγαριού. Μετατοπίζονται, εκτός του άξονα των θέσεων τους που ήταν απρόσμενο, και μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις πολύπλοκες ατμοσφαιρικές διεργασίες του Τιτάνα. Το περίγραμμα της σφαίρας, αντιπροσωπεύει τον προσανατολισμό του Τιτάνα κατά τη στιγμή των παρατηρήσεων.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ενδιαφέρουσες ζώνες οργανικών μορίων που απροσδόκητα μετατοπίζονται από το βόρειο και νότιο πόλο. 
Αυτά τα ευθυγραμμισμένα χαρακτηριστικά φαίνεται να αψηφούν τις "συμβατικές αντιλήψεις" για τη θυελλώδη ατμόσφαιρα του Τιτάνα.

"Αυτή είναι ένα μια αναπάντεχη και δυνητικά πρωτοποριακή ανακάλυψη," δήλωσε ο Martin Cordiner, αστροχημικός που εργάζεται στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Greenbelt, Μέριλαντ, και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά σήμερα στο Astrophysical Journal Letters. 
"Αυτά τα είδη της ανατολικής-προς-δυτικής παραλλαγής, δεν έχουν ξαναφανεί σε ατμοσφαιρικά αέρια του Τιτάνα. 
Εξηγώντας την καταγωγή τους, μας παρουσιάζεται ένα συναρπαστικό νέο πρόβλημα."

Αυτή η ανακάλυψη, που κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά σύντομου τριών λεπτών "στιγμιότυπου" παρατήρησης με το Ατακάμα Μεγάλης Σειράς Χιλιοστού / χιλιοστού (ALMA), μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα τις διαδικασίες που διαμορφώνουν την πολύπλοκη χημεία αυτού του κόσμου.

Οι ερευνητές δεν έχουν μια προφανή εξήγηση για τα ευρήματα αυτά ακόμα.

O Τιτάνας είναι κατά κάποιο τρόπο το πιο όμοιο σώμα με τη Γη, στο ηλιακό μας σύστημα, με μια παχιά ατμόσφαιρα και εξέχουσες λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. 
Στην περιοχή του νερού, ωστόσο, η ψυχρή επιφάνεια του Τιτάνα ρέει με υγρά οργανικά μόρια, όπως το μεθάνιο (CH4) και αιθάνιο (C2H6).
Credit: NRAO/AUI/NSF; M. Cordiner (NASA) et al.
ALMA, εικόνα της κατανομής του οργανικού μορίου HC3N στην ανώτερη ατμόσφαιρα του φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα. Στο πυκνότερο, είναι φωτεινότερες συγκεντρώσεις που εμφανίζονται κοντά στο βόρειο και νότιο πόλο του φεγγαριού. Μετατοπίζονται, εκτός του άξονα θέσεων τους που ήταν απρόσμενο, και μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις πολύπλοκες ατμοσφαιρικές διεργασίες του Τιτάνα. Το περίγραμμα της σφαίρας, αντιπροσωπεύει τον προσανατολισμό του Τιτάνα κατά τη στιγμή των παρατηρήσεων.

Credit: NRAO/AUI/NSF; M. Cordiner (NASA) et al.
ALMA, εικόνα της κατανομής του οργανικού μορίου HC3N στο ενδιάμεσο-προς-χαμηλότερα υψόμετρα στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα. Οι πυκνότερες, πιο φωτεινές συγκεντρώσεις προσανατολισμένες περισσότερο ομοιόμορφα για τους πόλους από αυτά που παρατηρήθηκαν στο HC3N σε υψηλότερα υψόμετρα.
Το περίγραμμα της σφαίρας, αντιπροσωπεύει τον προσανατολισμό του Τιτάνα κατά τη στιγμή των παρατηρήσεων.To-New-Sas

Πηγή: public.nrao.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ