Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Οι αστρονόμοι εντόπισαν πλανητική διαμόρφωση σε νεαρό, χαμηλής μάζας δυαδικό σύστημα άστρωνΤο ALMA εξετάζει τον κοσμικό "Τροχό σε Τροχό" του Ιεζεκιήλ, σκόνης και αερίων

«Σανίδα σωτηρίας» για πλανήτες

Καλλιτεχνική απεικόνιση του διπλού αστρικού συστήματος GG Ταύρου-Α
Credit: ESO/L. Calçada
Η καλλιτεχνική απεικόνιση,  παρουσιάζει τη σκόνη και το αέριο γύρω από το διπλό σύστημα αστέρων GG Ταύρου-A. Οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν το ALMA, έχουν ανιχνεύσει αέριο στην περιοχή μεταξύ των δύο δίσκων σε αυτό το δυαδικό σύστημα. Αυτό μπορεί να επιτρέψει τον σχηματισμό πλανητών στο βαρυτικά διαταραγμένο περιβάλλον του δυαδικού. Τα μισά από άστρα σαν τον ήλιο γεννιούνται σε δυαδικά συστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα αυτά θα έχουν σημαντικές συνέπειες για το "κυνήγι" εξωπλανητών.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας το ALMA, έχουν εντοπιστεί μια σειρά  αερίου που ρέει από ένα τεράστιο εξωτερικό δίσκο προς τα εσωτερικά όρια ενός δυαδικού συστήματος αστέρων. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν το έχουμε ξαναδεί, και μπορεί να είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση ενός δεύτερου, μικρότερου δίσκου πλανητικής-διαμόρφωσης υλικού το οποίο διαφορετικά θα είχε εξαφανιστεί από καιρό. 
Τα μισά από άστρα σαν τον ήλιο, γεννιούνται σε δυαδικά συστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα αυτά θα έχουν σημαντικές συνέπειες για το "κυνήγι" εξωπλανητών. 
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature στις 30 Οκτωβρίου 2014.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Anne Dutrey από το Εργαστήριο Αστροφυσικής του Μπορντό, Γαλλία και CNRS, χρησιμοποίεισε το Ατακάμα Μεγάλη Χιλιοστόμετρου / χιλιοστού Σειρά (το ALMA), για να παρατηρήσει την κατανομή της σκόνης και αερίου σε ένα σύστημα πολλαπλών αστέρων που ονομάζεται GG Tau-A. 
Αυτό το αντικείμενο είναι μόνο λίγων εκατομμυρίων χρόνων και βρίσκεται περίπου 450 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου.

Σαν έναν τροχό σε έναν τροχό, το GG Tau-A περιέχει ένα μεγάλο, εξωτερικό δίσκο που περιβάλλει ολόκληρο το σύστημα, καθώς και ένα εσωτερικό δίσκο γύρω από το κύριο κεντρικό αστέρι. 
Αυτός ο δεύτερος εσωτερικός δίσκος έχει μάζα περίπου ισοδύναμη με εκείνη του Δία. 
Η παρουσία του έχει ένα ενδιαφέρον μυστήριο για τους αστρονόμους εφόσον χάνει υλικό στο κεντρικό άστρο του σε ένα ποσοστό που θα πρέπει να έχει εξαντληθεί εδώ και πολύ καιρό.

Ενώ παρατηρούσε αυτές τις δομές με το ALMA, η ομάδα έκανε την συναρπαστική ανακάλυψη των μαζών αερίου στην περιοχή μεταξύ των δύο δίσκων. 
Οι νέες παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι το υλικό μεταφέρεται από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του δίσκου, δημιουργώντας μια «σανίδα σωτηρίας» συγκρατήσεως μεταξύ των δύο.

"Το υλικό το οποίο ρέει μέσω της κοιλότητας, είχε προβλεφθεί από προσομοιώσεις υπολογιστή, αλλά δεν είχε απεικονιστεί πριν. Η ανίχνευση αυτών των μαζών, δείχνει ότι το υλικό κινείται μεταξύ των δίσκων, επιτρέποντας τους έτσι να τρέφονται ο ένας από τον άλλο," εξηγεί ο Dutrey. 
"Αυτές οι παρατηρήσεις αποδεικνύουν ότι το υλικό από το εξωτερικό του δίσκου μπορεί να διατηρήσει το εσωτερικό του δίσκου για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για την πιθανότητα σχηματισμού του πλανήτη."

Οι πλανήτες γεννήθηκαν από το υλικό που είχε απομείνει από τη γέννηση άστρων. 
Αυτή είναι μια αργή διαδικασία, που σημαίνει ότι ένας διαρκής δίσκος αποτελεί προϋπόθεση για το σχηματισμό των πλανητών. 
Εάν η διαδικασία τροφοδοσίας στο εσωτερικό του δίσκου φαίνεται τώρα με το ALMA, συμβαίνει και σε άλλα συστήματα πολλαπλών αστέρων, τα ευρήματα προσθέτουν έναν τεράστιο αριθμό των νέων πιθανών τοποθεσιών για να βρούμε εξωπλανήτες στο μέλλον.

Η πρώτη φάση της αναζήτησης εξωπλανήτη, στρεφόταν κατά τα αστέρια μιας υποδοχής σαν τον Ήλιο. 
Πιο πρόσφατα, έχει αποδειχθεί ένα μεγάλο μέρος των γιγαντιαίων πλανητών σε τροχιά γύρω από δυαδικά συστήματα αστέρων. 
Τώρα, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μια ακόμη πιο προσεκτική ματιά και να διερευνήσουν τη δυνατότητα των πλανητών σε τροχιά γύρω από τα επιμέρους αστέρια των πολλαπλών αστρικών συστημάτων. 
Η νέα ανακάλυψη, υποστηρίζει την πιθανή ύπαρξη τέτοιων πλανητών, δίνοντας στις ανακαλύψεις εξωπλανήτη νέες "χαρούμενες περιοχές για κυνήγι".

Ο Emmanuel Di Folco, συν-συγγραφέας του εγγράφου, καταλήγει στο συμπέρασμα: «Σχεδόν τα μισά από τα άστρα σαν τον ήλιο γεννήθηκαν σε δυαδικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε βρει έναν μηχανισμό για να στηρίξει το σχηματισμό των πλανητών που ισχύει για ένα σημαντικό αριθμό των άστρων στο Γαλαξία. Οι παρατηρήσεις μας είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, στο να κατανοήσουμε πραγματικά τον σχηματισμό ενός πλανήτη.»
Προβολή του ουρανού γύρω από το σύστημα πολλαπλών αστέρων GG Ταύρου
Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgement: Davide De Martin
Αυτή η προβολή ευρέως πεδίου, δείχνει τον ουρανό γύρω από το νεαρό σύστημα πολλαπλών αστέρων GG Ταύρου, το οποίο εμφανίζεται πολύ κοντά στο κέντρο αυτής της εικόνας. Η προβολή αυτή, δείχνει επίσης ένα σύννεφο σκόνης και τα αποδεικτικά στοιχεία του σχηματισμού των άστρων κοντά στην κορυφή της εικόνας. Αυτό, όπως και το ίδιο το GG Ταύρου, αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του σκοτεινού σύννεφου του Ταύρου, μία από τις πιο κοντινές περιοχές σχηματισμού άστρων στη Γη.Καλλιτεχνική απεικόνιση του διπλού αστρικού συστήματος GG Ταύρου-Α
Credit: ESO/L. Calçada. Music: movetwo
Καλλιτεχνική απεικόνιση βίντεο, παρουσιάζει τη σκόνη και το αέριο γύρω από το διπλό σύστημα αστέρων GG Ταύρου-A. Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας το ALMA, έχουν ανιχνεύσει αέριο στην περιοχή μεταξύ των δύο δίσκων σε αυτό το δυαδικό σύστημα. Αυτό μπορεί να επιτρέψει τον σχηματισμό πλανητών στο βαρυτικά διαταραγμένο περιβάλλον του δυαδικού. Τα μισά από άστρα σαν τον ήλιο, γεννιούνται σε δυαδικά συστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα αυτά θα έχουν σημαντικές συνέπειες για το κυνήγι εξωπλανητών.

To-New-Sas

Πηγή: eso.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ