Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Ο δορυφόρος Fermi εντοπίζει υποδείξεις «αστροσεισμών» σε «θύελλα» μάγναστρου

Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger
Μια ρήξη του φλοιού ενός άκρως μαγνητισμένου άστρου νετρονίων, που παρουσιάζεται εδώ στην καλλιτεχνική απεικόνιση, μπορεί να προκαλέσει υψηλής ενέργειας εκρήξεις. Οι παρατηρήσεις του Fermi από αυτές τις εκρήξεις, περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το πώς ανατρέπεται η επιφάνεια του άστρου και δονείται, παρέχοντας νέα στοιχεία για το τι βρίσκεται από κάτω.Το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi ακτίνων-γ της NASA, ανίχνευσε μια "καταiγίδα" φωτιάς των υψηλής ενέργειας εκρήξεων από ένα άκρως μαγνητισμένο αστέρι νετρονίων, που ονομάζεται επίσης μάγναστρο, στις 22 Ιανουαρίου, 2009. 
Τώρα οι αστρονόμοι, αναλύοντας αυτά τα δεδομένα έχουν ανακαλύψει υποκείμενα σήματα που σχετίζονται με σεισμικά κύματα κυματισμού σε όλο το μάγναστρο.


Τέτοια σήματα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του εξασθένισης των σπάνιων γιγαντιαίων εκλάμψεων που παράγονται από τα μάγναστρα.
Κατά τα τελευταία 40 χρόνια, οι γιγαντιαίες εκλάμψεις έχουν παρατηρηθεί μόνο τρεις φορές - το 1979, το 1998 και το 2004 - και τα σήματα τους σχετίζονται με "αστροσεισμους", τα οποία καθορίζουν τα αστέρια νετρονίων που "κουδουνίζουν" σαν καμπάνα, εντοπίστηκαν μόνο στα δύο πιο πρόσφατα γεγονότα.
Image Credit: NASA/Swift/Jules Halpern, Columbia University
Στη μέση της έκρηξης της καταιγίδας SGR J1550-5418 του 2009, το ακτίνων-Χ τηλεσκόπιο Swift έλαβε μια επέκταση φωτοστέφανου που παράγεται από φωτεινότερες εκρήξεις του μάγναστρου. Οι δακτύλιοι σχηματίζονται καθώς οι ακτίνες-Χ από φωτεινότερες διάσπαρτες εκρήξεις, είναι μακριά από τα ενδιάμεσα νέφη σκόνης. Σύννεφα πιο κοντά στη Γη που παράγουν μεγαλύτερους δακτυλίους.Image Credit: NASA/Jim Grossmann
Αυτή η εικόνα του Fermi ακτίνων-γ διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA, παρουσιάζεται εδώ τον Μάιο του 2008 που ετοιμάζεται για εκτόξευση, αναδεικνύονται τα μέσα του διαστημικού σκάφους. Η "οθόνη" ακτίνων-γ ριπής (GBM) είναι μια σειρά από 14 ανιχνευτές κρυστάλλων ευαίσθητοι σε βραχύβιες εκρήξεις ακτίνων-γ.Ενώ τα τυπικά αστέρια νετρονίων που έχουν μαγνητικά πεδία τρισεκατομμύρια φορές ισχυρότερο από της Γης, η εκρηκτική δραστηριότητα που παρατηρείται από τα μάγναστρα, προϋποθέτει πεδία 1.000 φορές ακόμη ισχυρότερα. 
Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι έχουν επιβεβαιώσει μόνο 23 μάγναστρα.

«Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Watts, "περιμένουμε για περισσότερες εκρήξεις - και αν είμαστε τυχεροί, μια γιγαντιαία έκλαμψη -. Για να εκμεταλλευτούμε τις εξαιρετικές δυνατότητες του GBM"


To-New-Sas

Πηγή: nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ