Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Το Χαμπλ της NASA χαρτογραφεί τη θερμοκρασία και τους υδρατμούς σε έναν ακραίο εξωπλανήτη
Παγκόσμιος Χάρτης Θερμοκρασίας του WASP-43b
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
Image Credit: NASA/ESA
Credit: NASA, ESA, and K. Stevenson, L. Kreidberg, and J. Bean (University of Chicago)
Αυτός είναι ένας χάρτης της θερμοκρασίας της τάξης "καυτού Δία" εξωπλανήτη WASP 43β. Το λευκό χρώμα περιοχής στην ημερήσια πλευρά είναι 2.800 βαθμούς Φαρενάιτ (1.537 Κελσίου). Στη νυχτερινή πλευρά η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 1.000 βαθμούς Φαρενάιτ (537 Κελσίου).

Στη νυχτερινή πλευρά, η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 1.000 βαθμούς Φαρενάιτ (537 Κελσίου).

 Αυτή η απότομη κλίση είναι σε πλήρη αντίθεση με τις κυρίως ομοιόμορφες θερμοκρασίες των γιγάντιων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. 

Οι υπέρυθρες παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, μέτρησαν πόσο αλλάζει η θερμοκρασία τόσο με το υψόμετρο και το γεωγραφικό μήκος του πλανήτη.

Στιγμιότυπο από το βίντεο
Credit: K. B. Stevenson (UChicago)
Το χρονικό διάστημα βίντεο του WASP-43b για πάνω από μία περιστροφή του πλανήτη. Η αριστερά και δεξιά πλευρά, εμφανίζει το φάσμα εκπομπής και τη θερμοκρασία δομής του πλανήτη, αντίστοιχα, ως συνάρτηση της τροχιακής φάσης (παρόμοιο με το γεωγραφικό μήκος του πλανήτη). Οι περιστρεφόμενες σφαίρες απεικονίζουν τους χάρτες της θερμοκρασίας του WASP-43b σε τρία διαφορετικά ύψη.
Μια ομάδα επιστημόνων, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA, έχει δημιουργήσει τον πιο λεπτομερή παγκόσμιο χάρτη μέχρι τώρα της λάμψης από ένα ταραχώδη πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της θερμοκρασίας του αέρα και των υδρατμών.

Οι παρατηρήσεις του Χαμπλ, δείχνουν τον εξωπλανήτη, που ονομάζεται WASP-43b. 
Είναι ένας ακραίος κόσμος, όπου οι άνεμοι κυμαίνονται με την ταχύτητα του ήχου από 3.000-βαθμούς-Φαρενάιτ (1.648 Κελσιου) στην "ημερήσια" πλευρά, αρκετά θερμοί ώστε να λιώσουν χάλυβα, σε μία κατάμαυρη "νυχτερινή" πλευρά οι θερμοκρασίες βυθίζοντε κάτω από τους 1.000 βαθμούς Φαρενάιτ (537 Κελσίου).

Οι αστρονόμοι έχουν χαρτογραφήσει τις θερμοκρασίες στα διαφορετικά στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη και εντοπίζουν το ύψος και την κατανομή των υδρατμών. 
Τα ευρήματα έχουν επιπτώσεις για την κατανόηση της δυναμικής της ατμόσφαιρας και το πώς διαμορφώνονται οι γιγάντιοι πλανήτες όπως ο Δίας.

«Οι μετρήσεις αυτές έχουν "ανοίξει την πόρτα" για ένα νέο είδος τρόπου ώστε να συγκρίνουμε τις ιδιότητες των διαφόρων τύπων των πλανητών», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Jacob Bean του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2011, ο WASP-43b βρίσκεται 260 έτη φωτός μακριά. 
Ο πλανήτης είναι πολύ μακρινός για να φωτογραφηθεί, αλλά και επειδή η τροχιά του παρατηρείται από την άκρη- στη Γη, οι αστρονόμοι εντόπισαν με παρατήρηση την τακτική βουτιά υπό το φως του μητρικού του άστρου καθώς ο πλανήτης περνάει μπροστά του.

"Οι παρατηρήσεις μας είναι η πρώτες του είδους, όσον αφορά την παροχή ενός δισδιάστατου χάρτη για το γεωγραφικό μήκος και το υψόμετρο, για τη θερμική δομή του πλανήτη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και των δυναμικών μοντέλων για καυτούς εξωπλανήτες," δήλωσε το μέλος της ομάδας Κέβιν Στίβενσον του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Ως μία καυτή σφαίρα, κυρίως αέριου υδρογόνου, δεν υπάρχουν τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του πλανήτη, όπως ωκεανοί ή ήπειροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της περιστροφής του. 
Μόνο η σοβαρή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των πλευρών ημέρας και νύχτας μπορεί να χρησιμοποιηθούν από ένα απομακρυσμένο παρατηρητή για να σηματοδοτήσει το πέρασμα της ημέρας για αυτόν τον κόσμο.

Ο πλανήτης έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τον Δία, αλλά είναι σχεδόν δύο φορές πιο πυκνός. 
Ο πλανήτης είναι τόσο κοντά στο πορτοκαλί νάνο άστρο του που ολοκληρώνει μια τροχιά σε μόλις 19,5 ώρες. 
Ο πλανήτης επίσης είναι κλειδωμένος βαρυτικά, έτσι ώστε να διατηρεί το ένα ημισφαίριο προς το αστέρι, όπως και το φεγγάρι μας διατηρεί την μία πλευρά προς τη Γη.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι μπόρεσαν να παρατηρήσουν τρεις πλήρεις περιστροφές οποιουδήποτε πλανήτη, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός χρονικού τεσσάρων ημερών. 
Οι επιστήμονες συνδυάζουν δύο προηγούμενες μεθόδους ανάλυσης εξωπλανητών σε μια άνευ προηγουμένου τεχνική για να μελετήσουν την ατμόσφαιρα του WASP-43b. 
Χρησιμοποίησαν φασματοσκοπία, διαιρώντας το φως του πλανήτη στα συστατικά χρώματά του, για να προσδιοριστεί η ποσότητα του νερού και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. 
Παρατηρώντας την περιστροφή του πλανήτη, οι αστρονόμοι ήταν επίσης σε θέση να μετρήσουν με ακρίβεια το πώς το νερό κατανέμεται σε διαφορετικά μήκη.

Επειδή δεν υπάρχει πλανήτης με αυτές τις "βασανιστικές" συνθήκες στο ηλιακό μας σύστημα, χαρακτηρίζοντας την ατμόσφαιρα ενός τέτοιου παράξενου κόσμου, παρέχει ένα μοναδικό εργαστήριο για την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού των πλανητών και πλανητικής φυσικής.

"Ο πλανήτης είναι τόσο καυτός που όλο το νερό στην ατμόσφαιρα του εξατμίζεται, αντί να συμπυκνωθεί σε παγωμένα σύννεφα, όπως στον Δία," δήλωσε το μέλος της ομάδας Laura Kreidberg του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Η ποσότητα του νερού στους γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι ελάχιστα γνωστή, επειδή το νερό έχει κατακρημνιστεί από τις ανώτερες ατμόσφαιρες ψυχρών αέριων γιγάντιων πλανητών, όπως ο Δίας που είναι κλειδωμένος μακριά. 
Αλλά οι λεγόμενοι «καυτοί Δίες», γίγαντες αερίου έχουν υψηλές επιφανειακές θερμοκρασίες, επειδή βρίσκονται σε τροχιά πολύ κοντά στα αστέρια τους, το νερό είναι σε μορφή ατμού που μπορεί να εντοπιστεί εύκολα.

"Το νερό πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των γιγάντιων πλανητών, καθώς σώματα σαν κομήτες βομβαρδίζουν τους νεαρούς πλανήτες, παρέχοντας το μεγαλύτερο μέρος του νερού και άλλων μορίων που μπορούμε να παρατηρήσουμε," δήλωσε ο Jonathan Fortney, μέλος της ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σάντα Κρουζ.

Για να κατανοήσουν πως σχηματίζονται οι γιγαντιαίοι πλανήτες, οι αστρονόμοι θέλουν να ξέρουν πόσο εμπλουτισμένοι είναι σε διαφορετικά στοιχεία. 
Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο WASP-43b έχει περίπου την ίδια ποσότητα νερού, όπως θα περίμενε κανείς για ένα αντικείμενο με την ίδια χημική σύνθεση με τον ήλιο μας, ρίχνοντας φως στις βασικές αρχές για το πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης. 
Η ομάδα έχει ως επόμενο στόχο να κάνει μετρήσεις στην αφθονία νερού για διαφορετικούς πλανήτες.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε δύο νέα έγγραφα, που δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά στο περιοδικό Science Express την Πέμπτη και το άλλο δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters στις 12 Σεπτεμβρίου.

Εικονογράφηση του WASP-43b (Σχολιασμένη)
Credit: NASA, ESA, K. Stevenson, L. Kreidberg, and J. Bean (University of Chicago), and Z. Levay (STScI)Σχετικά με το Αντικείμενο

Όνομα Αντικειμένου: WASP-43b
Περιγραφή Αντικειμένου: εξωηλιακός πλανήτης
Θέση (J2000): Κ.Α. 10ω 19λ. 38δευτ..01
Δεκέμβριος -09 ° 48 '22 ".61
Αστερισμός: Εξάς
Απόσταση: 260 έτη φωτός (80 παρσέκ)

Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: nasa.gov , hubblesite.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ