Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Η NASA προσδιορίζει σύννεφα πάγου πάνω από το υψόμετρο «πλεύσης» στον Τιτάνα
Credit: L. NASA/JPL/U. of Ariz./LPGNantes; R. NASA/GSFC/M. Schoeberl
Αυτό το σύννεφο της στρατόσφαιρας πάνω από βόρειο πόλο του Τιτάνα (αριστερά) είναι παρόμοια με τα πολικά στρατοσφαιρικά σύννεφα Γης (δεξιά). Οι επιστήμονες της NASA διαπίστωσαν ότι τα νέφη του Τιτάνα περιέχουν πάγο μεθανίου, το οποίο δεν θεωρήθηκε προηγουμένως ότι μπορούσε να σχηματιστεί σε αυτό το μέρος της ατμόσφαιρας. Το Κασίνι τα εντόπισε για πρώτη φορά το 2006.Οι επιστήμονες της NASA εντόπισαν σε ένα απροσδόκητα μεγάλο υψόμετρο, σύννεφα πάγου μεθανίου στο φεγγάρι Τιτάνα του Κρόνου, που είναι παρόμοια με τα εξωτικά σύννεφα που βρίσκονται πολύ πάνω από τους πόλους της Γης.

Αυτά τα ευγενή σύννεφα, απεικονίστηκαν από διαστημικό σκάφος Κασσίνι της NASA, ήταν μέρος του χειμερινού καλύμματος συμπύκνωσης πάνω από το βόρειο πόλο του Τιτάνα. 
Τώρα, οκτώ χρόνια μετά τον εντοπισμό από αυτό το μυστηριώδες κομμάτι του ατμοσφαιρικού "χνουδιού", οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι περιέχει πάγο μεθανίου, το οποίο παράγει ένα πολύ πυκνότερο σύννεφο από τον πάγο αιθανίου που προηγουμένως προσδιορίστηκε εκεί.

«Η ιδέα ότι τα σύννεφα μεθανίου θα μπορούσαν να σχηματιστούν σε αυτό το ύψος στον Τιτάνα, είναι εντελώς νέα», δήλωσε ο Κάρι Άντερσον, επιστήμονας του Κασίνι που συμμετέχει στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt, Μέριλαντ, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. 
«Κανείς δεν θεώρησε ότι είναι δυνατόν πριν."

Αποδεικνύεται ότι αυτή η διαφορά θερμοκρασίας- από 11 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 12 βαθμούς Κελσίου) -είναι περισσότερο από αρκετό για να αποδώσει πάγο μεθανίου.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι διατίθεται ηλεκτρονικά στο περιοδικό Ίκαρος.


To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ