Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Ο δίσκος στροβιλισμού του NGC 4526
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Judy SchmidtΑυτός ο τακτοποιημένος μικρός γαλαξίας είναι γνωστός ως NGC 4526. 
Οι σκοτεινές λωρίδες σκόνης και η φωτεινή διάχυτη λάμψη, καθιστούν το γαλαξία να φαίνεται σαν ένα κρεμασμένο φωτοστέφανο στο κενό του διαστήματος σε αυτή τη νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA.

Αν και αυτή η εικόνα δίνει μια αίσθηση γαλήνης, ο γαλαξίας είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό. Είναι ένας από τους φωτεινότερους φακοειδείς γαλαξίες που είναι γνωστός, μια κατηγορία που βρίσκεται κάπου μεταξύ των σπειροειδών και ελλειπτικών. 
Έχει φιλοξενήσει δύο γνωστές εκρήξεις σουπερνόβα, ένα το 1969 και το 1994, είναι γνωστό ότι έχει μια κολοσσιαία μαύρη τρύπα στο κέντρο του, που έχει τη μάζα των 450 εκατομμυρίων Ήλιων.

Ο NGC 4526 αποτελεί μέρος του σμήνους γαλαξιών της Παρθένου. 
Οι επίγειες παρατηρήσεις των γαλαξιών σε αυτό το σύμπλεγμα, έχουν αποκαλύψει ότι το ένα τέταρτο αυτών των γαλαξιών φαίνεται να έχουν ταχέως περιστρεφόμενους δίσκους αερίου στα κέντρα τους. 
Το πιο εντυπωσιακό από αυτά, είναι ο γαλαξίας NGC 4526, του οποίου η περιστροφή του δίσκου αερίου, της σκόνης, και των άστρων φτάνει μοναδικά μακριά από την καρδιά του, που εκτείνονται περίπου στο 7% του συνόλου της ακτίνας του γαλαξία.

Αυτός ο δίσκος κινείται απίστευτα γρήγορα, περιστρέφεται με περισσότερα από 250 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. 
Η δυναμική αυτής της ταχέως στροβιλιζόμενης περιοχής, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να συναχθεί η μάζα της κεντρικής μαύρης τρύπας του NGC 4526 - μια τεχνική που δεν είχε χρησιμοποιηθεί πριν περιορίσουν την κεντρική μαύρη τρύπα ενός γαλαξία.

Αυτή η εικόνα λήφθηκε με χρήση του Χαμπλ, Ευρέως Πεδίου Πλανητικής Φωτογραφικής Μηχανής 2.

Οι "Κρυμμένοι Θησαυροί" του Χαμπλ, ήταν μια πρωτοβουλία στο να καλέσει τους λάτρεις της αστρονομίας για αναζήτηση στο αρχείο του Χαμπλ για εντυπωσιακές φωτογραφίες που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ το ευρύ κοινό.To-New-Sas

Πηγή: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ