Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου (3)
1630,
πεθαίνει ο Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ.
Ο Γιοχάνες Κέπλερ και παλιότερα με τον εξελληνισμένο τύπο Κεπλέρος (γερμ. Johannes Kepler) (27 Δεκεμβρίου 1571 – 15 Νοεμβρίου 1630) ήταν Γερμανός αστρονόμος και καταλυτική φυσιογνωμία στην επιστημονική επανάσταση των νεότερων χρόνων.


Υπήρξε επίσης μαθηματικός και συγγραφέας, ενώ άσκησε κατά καιρούς και την αστρολογία για βιοποριστικούς λόγους. 
Είναι περισσότερο γνωστός ως ο «Νομοθέτης του ουρανού» από τους φερώνυμους Νόμους που αφορούν την κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο και περιγράφονται στα έργα του Astronomia nova, Harmonices Mundi και Epitome of Copernican. 
Αυτά τα έργα αποτελούν θεμελίωση της Θεωρίας του Νεύτωνα για την παγκόσμια έλξη.

15 Νοεμβρίου 1738
Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Γουίλιαμ Χέρσελ
Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Γουίλιαμ Χέρσελ (William Herschel, 1738 – 1822), ο οποίος μεταξύ των άλλων, ανακάλυψε τους δορυφόρους Τιτάνια και Ομπερόν, του πλανήτη Ουρανού.
Είχε γίνει ήδη πολύ ονομαστός από την κατασκευή του τηλεσκοπίου, μήκους 3 μ. και διαμέτρου 1,26 μ. δικής του επινόησης, που έφερε το όνομά του. Με το τηλεσκόπιο αυτό ανακάλυψε, το 1781, τον πλανήτη Ουρανό, ενώ διατύπωσε την υπόθεση ότι τα νεφελώματα αποτελούνται από αστέρες και ανέπτυξε μια θεωρία σχετικά με την εξέλιξη των αστέρων.


Ο Χέρσελ παρόλο που έγινε αργότερα επαγγελματίας αστρονόμος, σε ηλικία 43ών ετών, εντούτοις εργαζόταν ακατάπαυστα για να δημιουργήσει τη «φυσική ιστορία» του ουρανού.
Το Χειμώνα του 1781 – 1782 διαπίστωσε ότι τα νεφελώματα μπορούν να αναλυθούν σε αστέρες, με χρήση οργάνων μεγάλης διακριτικής ικανότητας, άποψη την οποία υποστήριξε δημόσια το 1875. Ονόμασε, δε τα νεφελώματα «νησίδες του Σύμπαντος» και έγιναν αργότερα γνωστά ως γαλαξίες.Αστρονόμος και μουσικός, γερμανικής καταγωγής. Το 1774 κατασκεύασε ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο και το 1781 ανακάλυψε τον πλανήτη Ουρανό, ενω το 1789 ανακάλυψε δύο δορυφόρους του Κρόνου, το Μίμα και τον Εγκέλαδο. Ανακάλυψε την υπεριώδη ακτινοβολία το 1800, και το γεγονός πως ο Ήλιος δεν μένει ακίνητος, αλλά κινείται, με κατεύθυνση ένα σημείο στον αστερισμό του Ηρακλή (άπηξ) παρασέρνοντας μαζί του ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα


15 Δεκεμβρίου 1984


Εκτοξεύεται το Vega 1, σοβιετικό σκάφος του προγράμματος Vega. 
Έφτασε στην Αφροδίτη στις 11 Ιουνίου 1985, όπου απελευθέρωσε μια σφαιρική μονάδα καθόδου που περιείχε έναν σκάφος εδάφους και ένα ερευνητικό μπαλόνι. 
Η μονάδα εδάφους προορισμένη για έρευνα της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας ενεργοποιήθηκε πρόωρα 20 χιλιόμετρα πριν την προσγείωση και απέτυχε στην αποστολή αποτελεσμάτων. 
Το ερευνητικό μπαλόνι μετέδωσε με επιτυχία στοιχεία της ατμόσφαιρας. 
Το μητρικό σκάφος της αποστολής, μετά την συνάντηση με την Αφροδίτη και την αλλαγή της τροχιάς του λόγω της βαρύτητας του πλανήτη, συνέχισε την αποστολή του και κατευθύνθηκε προς τον κομήτη Χάλεϋ, απ' όπου και μετέδωσε περισσότερες από 500 εικόνες της κόμης αλλά και του πυρήνα από απόσταση 8.800 χιλιομέτρων. 
Βρίσκεται πλέον σε ηλιοκεντρική τροχιά.


To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ