Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 16 Νοεμβρίου (3)
1965,
η ΕΣΣΔ στέλνει το διαστημικό σκάφος Venera 3 στην Αφροδίτη, και γίνεται το πρώτο σκάφος που φτάνει στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη.


16 Νοεμβρίου 1974
Στέλνεται ένα σύντομο μήνυμα προς το σφαιρωτό σμήνος Μ – 13 από το ανακαινισμένο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο.Στέλνεται ένα σύντομο μήνυμα προς το σφαιρωτό σμήνος Μ – 13 από το ανακαινισμένο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο (Arecibo) του Πόρτο Ρίκο, με σκοπό να το λάβουν λογικά όντα του σμήνους αυτού.

Το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο είναι το δεύτερο κατά σειρά μεγέθους σταθερό ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, που βρίσκεται στο αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο, στο Πόρτο Ρίκο. Κατασκευάστηκε στις αρχές της 10ετίας του 1960. Η κατοπτρική επιφάνειά του έχει διάμετρο 301 μ. περίπου μέσα σε μια φυσική κοιλότητα του εδάφους. Το 1974 αντικαταστάθηκε το συρμάτινο πλέγμα του με δεκάδες χιλιάδες πλάκες αλουμινίου, ώστε να λειτουργεί σε μήκος κύματος μικρότερο των 21 εκατοστόμετρων.
Το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο δεν είναι βέβαια κατευθυνόμενο, αλλά μπορεί να σαρώνει μια μεγάλη περιοχή της ουράνιας σφαίρας κατά την ημερήσια κίνηση της Γης. Έτσι μπορεί να «παρατηρεί» τη Σελήνη, όλους τους πλανήτες και ένα μεγάλο αριθμό νεφελωμάτων και γαλαξιών στα βάθη του Σύμπαντος. Η κεραία – δέκτης μπορεί να κινείται στο ύψος των 165 μέτρων από την κοιλότητα του κατόπτρου και έτσι μπορεί να σαρώνει μέχρι και 15ο ζενιθία απόσταση. Ο ανακλαστήρας έχει παροβολοειδή επιφάνεια με ακτίνα καμπυλότητας 264 μ.


16 Νοεμβρίου 1974, το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο εκπέμπει ενα μοναδικό σήμα προς το σφαιρωτό σμήνος Μ13 στον αστερισμό του Ηρακλή σε απόσταση 25.000 ετών φωτός. Το σήμα αποτελείται από 1.679 δυαδικά ψηφία τα οποία περιέχουν αριθμούς, ατομικούς αριθμούς στοιχείων, την σύνθεση του DNA, γραφικές απεικονίσεις ενός ανθρώπου, του Ηλιακού Συστήματος και του ραδιοτηλεσκοπίου

16 Νοεμβρίου 1965
Εκτοξεύεται το «Βένους – 3».Εκτοξεύεται το «Βένους – 3» ("Venus – 3") που ζύγιζε 960 κιλά και είχε σφαιρικό θαλαμίσκο καθόδου, διαμέτρου 90 εκατοστών, με επίχρισμα αντιθερμικό και αλεξίπτωτο. 
Ο θαλαμίσκος περιλάμβανε ραδιοσήματα, επιστημονικά όργανα, πηγή ηλεκτρισμού και σημαιούλες με το έμβλημα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 
Ήταν το πρώτο τεχνητό αντικείμενο που έφθανε στην Αφροδίτη και επισήμανε θερμοκρασίες 270 οC και πιέσεις 20 φορές μεγαλύτερες από αυτές που επικρατούν στη Γη. 
Όταν πλησίασε 24 χλμ. από το έδαφος ο πομπός του καταστράφηκε και οι εκπομπές του σταμάτησαν.
Τότε σοβιετικό σκάφος «Βένους – 3» πέφτει στην επιφάνεια της Αφροδίτης και συντρίβεται.To-New-Sas

Πηγή: NASA - astronomos.gr - astronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ