Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου (4)

1790,
γεννιέται στη Γερμανία ο μαθηματικός και θεωρητικός της αστρονομίας Αύγουστος Φερδινάνδος Μέμπιους. Δίδαξε στη Λειψία αστρονομία και υπήρξε διευθυντής του αστεροσκοπείου της. Παράλληλα μελέτησε πολλά γεωμετρικά προβλήματα.


Ο Άουγκουστ Φέρντιναντ Μέμπιους (August Ferdinand Möbius, 17 Νοεμβρίου 1790 – 26 Σεπτεμβρίου 1868) ήταν Γερμανός μαθηματικός, αλλά και θεωρητικός αστρονόμος.


Είναι περισσότερο γνωστός για την ανακάλυψη της Λωρίδας του Μέμπιους, μιας διδιάστατης μη προσανατολίσιμης επιφάνειας που έχει μόνο μία πλευρά όταν είναι ενσωματωμένη στον τριδιάστατο ευκλείδειο χώρο. 
Η λωρίδα αυτή πάντως ανακαλύφθηκε ανεξάρτητα περίπου την ίδια εποχή από τον Γιόχαν Μπένεντικτ Λίστινγκ. 
Ο Μέμπιους υπήρξε ο πρώτος που εισήγαγε τις ομογενείς συντεταγμένες στην προβολική γεωμετρία. Αρκετές άλλες μαθηματικές έννοιες φέρουν το όνομά του.
Το ενδιαφέρον του Μέμπιους για τη Θεωρία αριθμών οδήγησε στη σημαντική Συνάρτηση Μέμπιους μ(n), καθώς και στη σχέση αναστροφής του Μέμπιους. 
Στην Ευκλείδεια γεωμετρία, καθιέρωσε συστηματικά τη χρήση γωνιών με πρόσημα και ευθύγραμμων τμημάτων για την απλοποίηση και την ενοποιημένη παρουσίαση αποτελεσμάτων.


Ο οποίος διετέλεσε καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας (1815) και αργότερα διευθυντής του Αστεροσκοπείου, το οποίο ο ίδιος δημιούργησε (1818 – 1821). Περισσότερο γνωστός είναι από τις εργασίες του στην τοπολογία, με την «ταινία Μέμπιους».
Πρόκειται για μια ταινιωτή επιφάνεια που σχηματίζεται αν περιστραφεί το ένα άκρο της κατά 180ο και στη συνέχεια ενωθούν τα άκρα. Η επιφάνεια αυτή έχει ενδιαφέρουσες ιδιότητες, όπως ότι είναι μιας όψεως και ότι, αν θεωρήσουμε μια τομή παράλληλη προς τη μεγάλη της διάσταση, η επιφάνεια δεν χωρίζεται σε δυο μέρη, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ενιαίο κομμάτι. Η λεγόμενη «φιάλη Κλάιν» αναλύεται σε δυο ταινίες Μέμπιους, αν χωρισθεί κατάλληλα σε δυο μέρη. Έργα του Μέμπιους είναι: Σχετικά με την έκλειψη των πλανητών (1815), Οι αρχές της αστρονομίας (1836), Στοιχεία της ουράνιας μηχανικής (1843)
17 Νοεμβρίου 1865
Γεννιέται ο Καναδός αστρονόμος Τζων Πλάσκετ.


Γεννιέται ο Καναδός αστρονόμος Τζων Πλάσκετ (John Plaskett, 1865 – 1941), γνωστός για τις εξαιρετικές ικανότητές του στο σχεδιασμό αστρονομικών οργάνων και για τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού φασματοσκοπικών παρατηρήσεων. Το 1903, εντάχθηκε στο επιστημονικό προσωπικό του Αστεροσκοπείου Ντόμινον της Οτάβα, όπου πραγματοποίησε ερευνητικό έργο στον τομέα της αστροφυσικής και επινόησε έναν νέο τύπο φασματογράφου, χάρη στον οποίο το τηλεσκόπιο του Ντόμινον, όπου χρησιμοποιήθηκε, να γίνει ένα από τα καλύτερα του κόσμου.
Με τη χρηματοδότηση της καναδικής κυβέρνησης σχεδίασε ένα ανακλαστικό τηλεσκόπιο 1,83 μ., το οποίο εγκαταστάθηκε στην πόλη Βικτόρια, το 1918. Εκεί διευθυντής ήταν ο ίδιος ο Πλάσκετ από το προηγούμενο έτος. Με το νέο τηλεσκόπιο έκανε παρατηρήσεις διπλών αστέρων, ενώ υπολόγισε την απόσταση του κέντρου του Γαλαξία μας.17 Νοεμβρίου 1966
Εκτοξεύεται ο γαλλικός πύραυλος «Ντιαμάν – 2».


Εκτοξεύεται ο γαλλικός πύραυλος «Ντιαμάν – 2» ("Diamant – 2" = «Διαμάντι – 2») και τοποθετείται σε τροχιά γύρω από τη Γη με περίγειο 507 χλμ. και απόγειο 2.743 χλμ. Ο προορισμός του είναι να κάνει γεωδαιτικές μετρήσεις και τροχιογραφία με το φαινόμενο Ντόπλερ.
Η σειρά των γαλλικών πυραύλων «Ντιαμάντ» είχαν προορισμό να θέσουν τους ομώνυμους τεχνητούς δορυφόρους σε τροχιά. Οι πύραυλοι αυτοί είχαν 3 ορόφους. Ο πρώτος προωθούνταν με έναν πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος χρησιμοποιούσαν στερεά καύσιμα. Το ύψος του πυραύλου έφτανε τα 19 μ. και το βάρος κατά την απογείωσή του ήταν 18,4 τόνοι. Η βάση εκτόξευσης ήταν το Χαμαγκίρ του Αλγερίου στην αρχή και το διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας στη συνέχεια. Η κατασκευή του νέου αυτού κέντρου άρχισε τη 10ετία του 1960.


1970
Luna 17, Lunokhod 1
Luna 17 διάγραμμα


Το σοβιετικό Luna 17 προσεδαφίζεται ομαλά στην Σελήνη και το ρόβερ Lunokhod 1 πραγματοποιεί την πρώτη βόλτα στην επιφάνεια της Σελήνης, όπου διένυσε 10 χιλιόμετρα εξετάζοντας και φωτογραφίζοντας την επιφάνεια.


Photo Credit: NPO Lavochkin.
Το Luna 17 προσεδαφιστής και οι ράμπες απεικονίζεται το 1970, πριν από 42 χρόνια, από το Lunokhod 1 ρόβερ στη Σελήνη. Αυτό ήταν περισσότερο από ένα χρόνο μετά το Apollo 11 και 12 με τους αστροναύτες που προσεληνώθηκαν το 1969.
Το κάτω μέρος της εικόνας του ζεύγους, ελήφθη από πλάγια, ενώ η άνω εικόνα λήφθηκε με προσανατολισμό το κεκλιμένο επίπεδο της ράμπας. Τα ίχνη του ρόβερ δεν φαίνονται γιατί το ρόβερ χρησιμοποίησε τις πίσω ράμπες για να κατέβει.

To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ