Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου (4)
18 Νοεμβρίου 1962
Πεθαίνει ο Νιλς Μπορ, Δανός φυσικός, που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1922 για τη μελέτη του στην κβαντική θεωρία. (Γεν. 7/10/1885)


Ο Νιλς Μπορ (Niels Henrik David Bohr 7 Οκτωβρίου 1885 - 18 Νοεμβρίου 1962) ήταν Δανός φυσικός. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και είχε θεμελιώδεις συνεισφορές στην κατανόηση της ατομικής δομής και της κβαντικής μηχανικής.


Το 1911 δούλεψε με τον Έρνεστ Ράδερφορντ και το 1913 σκέφθηκε να συνδυάσει το μοντέλο του τελευταίου για τη δομή του ατόμου (όπου τα αρνητικά φορτισμένα και ελαφρά ηλεκτρόνια περιφέρονται γύρω από τον θετικά φορτισμένο και βαρύ πυρήνα) με τη Κβαντική Θεωρία του Μαξ Πλανκ. Ο Μπορ υπέθεσε στη θεωρία του ότι (α) το ηλεκτρόνιο μπορεί να ακολουθεί μόνον ορισμένες τροχιές, και όχι οποιεσδήποτε, και (β) το ηλεκτρόνιο ακτινοβολεί όχι συνεχώς, όπως ήταν η ως τότε κρατούσα άποψη, αλλά μόνο όταν αλλάζει τροχιά.

1923,
γεννιέται ο Άλαν Σέπαρντ, ο πρώτος Αμερικανός, που εκτοξεύτηκε στο Διάστημα το 1961.

18 Νοεμβρίου 1989
Εκτοξεύεται ο τεχνητός δορυφόρος της Γης "COBE"..


Εκτοξεύεται ο τεχνητός δορυφόρος της Γης "COBE" (= COsmic Background Explorer = Εξερευνητής Διαστημικού Υποβάθρου) σε μια σχεδόν κυκλική τροχιά ύψους 900 χλμ., για την ανίχνευση της υπέρυθρης ακτινοβολίας και των μικροκυμάτων, που προέρχονται από τα βάθη του Διαστήματος. Ιδιαίτερα ανίχνευσε την ακτινοβολία των 2,74 οΚ, την ισοτροπία της οποίας οι κοσμολόγοι μελετούν για να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για τη δημιουργία του Σύμπαντος, ιδιαίτερα με την αρχή του Μεγάλης Έκρηξης.
Ο δορυφόρος "COBE" έκανε περισσότερες από 300 εκατομμύρια μετρήσεις ακτινοβολίας μικροκυμάτων και «διέκρινε» περιοχές του ουρανού, στις οποίες η ακτινοβολία αυτού του πρωταρχικού φωτός ήταν ανεπαίσθητα θερμότερη ή ψυχρότερη από το μέσο όρο, κατά περίπου 30 εκατομμυριοστά του βαθμού.
Οι ελάχιστες αυτές διαφορές θερμοκρασίας ισοδυναμούν με ανεπαίσθητες διαφορές στην πυκνότητα της ύλης. Φανερώνουν πως λίγες μόνο εκατοντάδες χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, σχηματίστηκαν περιοχές ύλης σαν κυματισμοί λεπτών νεφών, που περιβάλλονται από λιγότερο πυκνή ύλη.
Οι κυματισμοί αυτοί με τη μεγαλύτερη πυκνότητά τους, συγκέντρωσαν, λόγω της βαρύτητας, μεγαλύτερες ποσότητες ύλης, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν μετά από δισεκατομμύρια χρόνια στη γένεση γαλαξιών και αστέρων.
Αν είστε θρησκευόμενοι, είναι σαν να βλέπετε το Θεό, είπε ο αστροφυσικός Γεώργιος Σμούτ (George Smoot), του Πανεπιστημίου Berkely της Καλιφόρνιας και επί κεφαλής της ομάδας των ερευνών του COBE.
Ας σημειωθεί ότι ο Σμουτ με τον συνεργάτη του Μάθερ, έλαβαν το βραβείο Νόμπελ 2006, για την έρευνά τους αυτή.
Ο δορυφόρος «Κόμπε» λειτούργησε μέχρι το 1999 και έτσι το 2001 εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος ανιχνευτής μικροκυμάτων "WMAP", που αποτελεί πολύ βελτιωμένη έκδοση του δορυφόρου «Κόμπε» και επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα αυτού.

18 Δεκεμβρίου 1999
εκτοξεύεται ο δορυφόρος Terra, η ναυαρχίδα του προγράμματος παρατήρησης της Γης EOS.To-New-Sas

Πηγή: Σαν σήμερα.gr - TheSpaceRace.COM - astronomos.gr - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ