Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου (5)19 Νοεμβρίου 1999
Εκτοξεύεται δοκιμαστικά ο «Σενζού – 1», ο πρώτος δορυφόρος της Κίνας χωρίς πλήρωμα.Εκτοξεύεται δοκιμαστικά ο «Σενζού – 1» ("Shenzhou – 1"), ο πρώτος δορυφόρος της Κίνας χωρίς πλήρωμα. Η διάρκεια της πτήσης ήταν 21 ώρες και 11 λεπτά και έκανε συνολικά 14 περιφορές γύρω από τη Γη. Εφτά μέρες αργότερα επέστρεψε και η τροχιακή μονάδα του καταστράφηκε στην ατμόσφαιρα της Γης.

Οι δορυφόροι «Σεντζού» της Κίνας, έχουν κατασκευασθεί στα πρότυπα των ρωσικών «Σογιούζ», της 10ετίας του 1960. Το διαστημικό όχημα αποτελείται από τρία τμήματα: την τροχιακή μονάδα, τη μονάδα υπηρεσίας και το θάλαμο επιστροφής στη Γη. Ο τροχιακός θάλαμος είναι αυτόνομος και έχει τους δικούς του μηχανισμούς προώθησης και οδήγησης, αλλά όταν εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, καταστρέφεται, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το θάλαμο υπηρεσίας. Η μόνη μονάδα που επιβιώνει από την τριβή της στη γήινη ατμόσφαιρα είναι ο θαλαμίσκος, που μεταφέρει τους αστροναύτες. Το σκάφος «Σεντζού» μπορεί να μεταφέρει μέχρι δύο αστροναύτες.
Τα τελευταία διαστημόπλοια της σειράς ήταν επανδρωμένα το δε «Σενζού – 7» εκτοξεύθηκε στις 25.9.2008 και μετέφερε 3 ταϊκοναύτες.19 Νοεμβρίου 1711
Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος επιστήμων του 18ου αιώνα, Μιχαήλ Λομονόσοφ.


Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος επιστήμων του 18ου αιώνα, Μιχαήλ Λομονόσοφ (Michail Lomonosov, 1711 – 1765), που το 1761, παρατηρώντας την Αφροδίτη κατά τη διάβασή της, απέδειξε ότι αυτή έχει ατμόσφαιρα, πιο πυκνή από την ατμόσφαιρα της Γης. 
Ανάλογη παρατήρηση έκανε και ο Αμερικανός αστρονόμος Ριτενχάουζ. 
Έβαλε επίσης τις βάσεις στην ανάπτυξη της φυσικής και της χημείας. Υποστήριζε ότι το Σύμπαν είναι άπειρο και περιέχει αναρίθμητους κατοικημένους πλανήτες. 
Ο Λομονόσωφ ήταν συγχρόνως και εξαιρετικός ποιητής, ιστορικός και φιλόλογος.
19 Noεμβρίου 1918
Γεννιέται ο Ολλανδός αστρονόμος Βαν ντε Χύλστ.


Γεννιέται ο Ολλανδός αστρονόμος Βαν ντε Χύλστ (Van de Hulst, 1918 – 2000), που έκανε θεωρητική πρόβλεψη των ραδιοκυμάτων 21 cm, τα οποία παράγονται από διαστρικά κύματα υδρογόνου. Έτσι βοήθησε στην ανάπτυξη της ραδιοαστρονομίας.
Το 1944, ως φοιτητής είχε ασχοληθεί με το αέριο υδρογόνο του Διαστήματος. Τα μαγνητικά πεδία, που δημιουργούν το πρωτόνιο και το ηλεκτρόνιο στο άτομο του υδρογόνου, μπορούν να ευθυγραμμιστούν μετά από 10.000.000 χρόνια και τότε, όπως υπολόγισε ο Βαν ντε Χύλστ, εκπέμπεται ένα κύμα μήκους 21 cm.
Ο ίδιος αστρονόμος ασχολήθηκε επίσης με τη διάχυση του φωτός, το ηλιακό στέμμα, τα διαστρικά νέφη, κ.λπ.19 Νοεμβρίου 1969Η έκτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo και η δεύτερη που έφτασε στην Σελήνη στις 19 Νοεμβρίου 1969. 
Προσεληνώθηκαν στον Ωκεανό των Καταιγίδων, πολύ κοντά στο Surveyor 3, από το οποίο αφαίρεσαν εξαρτήματα προς μελέτη. 
Η ακριβής προσελήνωση κοντά στο παλαιότερο σκάφος ήταν ένας από τους στόχους του προγράμματος. Κυβερνήτης ήταν ο Charles "Pete" Conrad με συγκυβερνήτη τον Alan L. Bean ενώ το τρίτο μέλος ο Richard F Gordon παρέμεινε σε τροχιά


19 Νοεμβρίου 2005
το ιαπωνικό ρομποτικό σκάφος Hayabusa πραγματοποιεί την πρώτη εκτόξευση από αστεροειδή μετά το τέλος της αποστολής του

Δείτε πως εκτοξεύτηκε από τον αστεροειδή "Χαγιαμπούσα" (προσομοίωση)

To-New-Sas

Πηγή: Σαν σήμερα.gr - astronomos.gr - astronomos.gr - astronomos.gr - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ