Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου (4)

Σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου 1826


Πεθαίνει ο Γιόχαν Μπόντε, Γερμανός αστρονόμος, που προσδιόρισε τον εμπειρικό νόμο, που επιτρέπει τον προσδιορισμό της απόστασης των πλανητών από τον Ηλιο, γνωστό ως νόμο Titus-Bode. Δημοσίευσε άτλαντα με 17.2490 αστέρες και νεφελώματα. (Γεν. 19/1/1747)23 Νοεμβρίου 1221
Γεννιέται ο βασιλιάς της Καστίλης και της Λεόν Αλφόνσος Ι΄, ο σοφός.


Γεννιέται ο βασιλιάς της Καστίλης και της Λεόν Αλφόνσος Ι΄, ο σοφός (1221 – 1284), ο οποίος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη μελέτη του έναστρου ουρανού και γι' αυτό κατηγορήθηκε από τον π. Χουάν ντε Μαριάνα (1536 – 1624) ότι ενδιαφερόταν περισσότερο για τη μελέτη των άστρων, παρά για τη διακυβέρνηση του βασιλείου του: Είχε τόσο πολύ σηκώσει το κεφάλι του προς τον ουρανό, που τον έπεσε το στέμμα.
Ήταν λόγιος, έγραφε ποιήματα και έκανε πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην αυλή του. Έγραψε τη «Μεγάλη Γενική Ιστορία», που ασχολείται με την παγκόσμια ιστορία από τη Δημιουργία μέχρι τις ημέρες του, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, το «Γενικό Χρονικό της Ισπανίας» κ.ά.
Η επιστημονική, όμως, δραστηριότητα του βασιλιά καθρεφτίζεται στους «Αλφόνσειους πίνακες» και στο «Βιβλίο της 8ης σφαίρας», που είναι κράμα μαθηματικών και αστρολογίας. Λέγεται δε ότι ο Αλφόνσος ο Ι΄, καθώς παρακολουθούσε τους αστρονόμους της αυλής του να υπολογίζουν με κόπο τις πλανητικές θέσεις, παρατήρησε ξερά ότι αν ήταν παρών στη δημιουργία του κόσμου, θα πρότεινε μια απλούστερη διάταξη αυτού.23 Νοεμβρίου 1892
Παρατηρούνται τη νύχτα πολύ θεαματικοί οι Ανδρομεδίδες διάττοντες αστέρες.
Παρατηρούνται τη νύχτα πολύ θεαματικοί οι Ανδρομεδίδες διάττοντες αστέρες, που έχουν ακτινοβόλο σημείο τον αστέρα γ - Ανδρομέδας (2ου φαινομένου μεγέθους). 
Οι αστέρες αυτοί ονομάζονται και Μπιελίδες, επειδή προέρχονται από τα υπολείμματα του κομήτη Μπιέλα (Biela), που εμφανίστηκε, το 1826 και προκάλεσε πανικό στη Γαλλία κατά την επάνοδό του, το 1932. Το μέγιστο των Ανδρομεδιδών είναι στις 27 Νοεμβρίου και γύρω από την ημερομηνία αυτή εμφανίζονται κάθε χρόνο.
Και τα προηγούμενα έτη 1872 και 1885 το σμήνος αυτό των μετεώρων έδωσε βροχή διαττόντων αστέρων. Έκτοτε ο αριθμός τους ελαττώθηκε σημαντικά.
Οι Ανδρομεδίδες έχουν βραδείες κινήσεις και είναι ανομοιόμορφα κατανεμημένοι στην τροχιά τους.


23 Νοεμβρίου 1977
Εκτοξεύεται ο πρώτος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος «Μετεοσάτ – 1».Εκτοξεύεται ο πρώτος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος «Μετεοσάτ – 1» ("Meteosat – 1") και στέλνει στη Γη την πρώτη εικόνα, στις 9.12.1977. Παρέμεινε σε κανονική λειτουργία έως τον Αύγουστο του 1981, οπότε μετακινήθηκε σε νέα θέση και έγινε εφεδρικός δορυφόρος του «Μετεοσάτ – 2». Ανήκε στη σειρά μετεωρολογικών δορυφόρων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Το πρόγραμμα αυτό ήταν πρόγραμμα συνεργασίας στο διάστημα και είχε σκοπό την πρόοδο της μετεωρολογίας και ειδικότερα:
1.- Την πρόγνωση του καιρού με μεγαλύτερη αξιοπιστία.
2.- Τη μελέτη της φυσικής της ατμόσφαιρας.

Για το λόγο αυτό οι δορυφόροι «Μετεοσάτ» είναι τοποθετημένοι σε γεωστατική τροχιά και είναι σχεδιασμένοι: 1.- Να λαμβάνουν φωτογραφίες της Γης κάθε 30 λεπτά. 2.- Να διανέμουν μετεωρολογικά δεδομένα. 3.- Να συλλέγουν περιβαλλοντολογικά δεδομένα, που καταγράφονται από αυτόματους επίγειους σταθμούς.
Οι δορυφόροι «Μετεοσάτ» έχουν κυλινδρικό σχήμα, διάμετρο 2,10 μ. και ύψος 3,20 μ. Κατά την εκτόξευσή τους ζυγίζουν 320 χλγ. και περιέχουν 19 χλγ. καύσιμα (υδραλίνη), για τους χειρισμούς της τροχιάς τους. Περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους με συχνότητα 300 στροφές ανά λεπτό. Η περίοδος περιφοράς τους γύρω από τη Γη είναι 24 ώρες (γεωστατικοί δορυφόροι) και τοποθετούνται σε ύψος 35.800 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Η κύρια θέση τους, όταν είναι σε πλήρη λειτουργία, βρίσκεται στην τομή του ισημερινού επιπέδου της Γης με το επίπεδο που ορίζει ο μεσημβρινός του Γκρήνουιτς [δηλ. σε γεωγραφικές συντεταγμένες (0,0)]
Είχαν σταλεί πάνω από 7 δορυφόροι «Μετεοσάτ» μέχρι το 2006 και έπεται συνέχεια.To-New-Sas

Πηγή: astronomos.gr - astronomos.gr - astronomos.gr - Σαν σήμερα.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ