Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου (3)

25 Νοεμβρίου 1801
Γεννιέται ο Ιταλός αστρονόμος, γεωγράφος και οπτικός Ιγκνάτσιο Πόρο.


Γεννιέται ο Ιταλός αστρονόμος, γεωγράφος και οπτικός Ιγκνάτσιο Πόρο (Ignazio Porro, 1801 – 1875), που έλαβε μέρος στην επιτροπή για τη μέτρηση ενός μεσημβρινού τόξου. Το 1850 επινόησε μια διάταξη πρισμάτων, που επιτρέπει την ανόρθωση των ανεστραμμένων ειδώλων των τηλεσκοπίων, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε διόπτρες επιγείων παρατηρήσεων.


25 Νοεμβρίου 1816
Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Λιούις Ράδερφερντ.Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Λιούις Ράδερφερντ (Lewis Rutherfurd, 1816 – 1892), ο πρώτος που κατασκεύασε τηλεσκόπια, σχεδιασμένα κατάλληλα για φωτογράφιση των ουρανίων σωμάτων. Το 1856, εγκατέστησε ένα μικρό αστεροσκοπείο στο σπίτι του, στη Νέα Υόρκη, για να πάρει δυο χρόνια αργότερα τις πρώτες φωτογραφίες της Σελήνης. Ύστερα μετέτρεψε το τηλεσκόπιό του σε φωτογραφικό και, το 1860, φωτογράφισε με επιτυχία μια έκλειψη της Σελήνης. 
Επίσης επινόησε μια μέθοδο, για τον προσδιορισμό της θέσης των αστέρων από τις φωτογραφικές πλάκες. 
Ύστερα στράφηκε προς τη φασματοσκοπία και, το 1863, δημοσίευσε τη μελέτη του για την ταξινόμηση των αστρικών φασμάτων.
Ο Ράδερφερντ άρχισε να παίρνει συστηματικά φωτογραφίες της ουράνιας σφαίρας, ενώ εφεύρε μια διάταξη, η οποία του επέτρεπε να υπολογίζει τις θέσεις των αστέρων από τις φωτογραφικές πλάκες. Πιστεύοντας ότι η ποιότητα μιας φωτογραφικής αποτύπωσης, που περιορίζεται για τον υπολογισμό των θέσεων των αστέρων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα των αρνητικών εικόνων, επινόησε μέθοδο κατεργασίας του φιλμ, ώστε να αυξάνεται η σταθερότητά του. 
Κατασκεύασε επίσης μηχανή κατάλληλη για την κατασκευή οπτικών φραγμάτων (διατάξεων που επιτρέπουν την ανάλυση του φωτός), τα οποία περιλαμβάνουν και 6.700 χαραγές ανά εκατοστόμετρο.

25 Νοεμβρίου 1970
Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος των Σοβιετικών «Κόσμος – 379» της σειράς «Σογιούζ».


Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος των Σοβιετικών «Κόσμος – 379» της σειράς «Σογιούζ», προκειμένου να γίνει μια γενική δοκιμή της λειτουργίας της σεληνακάτου, σε τροχιά γύρω από τη Γη. 
Μετά τρεισήμισι ημέρες (όσο χρόνο διαρκεί το ταξίδι προς τη Σελήνη) προωθήθηκε σε ψηλότερη τροχιά, ύψους 1210 χλμ., για να προσομοιωθεί η προσελήνωση. 
Την επόμενη ημέρα (προσομοιωμένος χρόνος παραμονής στη Σελήνη) η πλατφόρμα – βάση απορρίφθηκε και πυροδοτήθηκε ο κινητήρας ανόδου. Έτσι το σκάφος έφθασε σε απόγειο 14.035 χλμ. και εκεί παρέμεινε μέχρι τις 21.9.1983, οπότε και κάηκε στην ατμόσφαιραLK στο Korolev


Credit: Mark Wade
LK προφιλ προσσελήνωσης - Προφιλ προσσελήνωσης και ακύρωσης του σκάφους LK.To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ