Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου (6)
1701,
γεννιέται ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιος, ο οποίος δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης θερμοκρασίας.


Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα από το 1730 έως το 1744, αλλά παράλληλα από το 1732 έως το 1735 πραγματοποίησε πολλά ταξίδια και επισκέφτηκε πληθώρα αστεροσκοπείων στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. 

Ίδρυσε το Αστεροσκοπείο της Ουψάλα το 1741, και το 1742 πρότεινε μία κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, η οποία φέρει το όνομά του. 
Η κλίμακα αντιστράφηκε από τον Κάρολο Λινναίο το 1745 έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Κέλσιου.
2001,
για πρώτη φορά ανακαλύπτεται ατμόσφαιρα στον πλανήτη Όσιρη που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα
Καλλιτεχνική απεικόνιση του HD 209458 b (γνωστός και ως Οσίρις) διέρχεται από το αστέρι του.Η σύνθεση του πλανήτη


27η Νοεμβρίου 1618
Καλύπτεται ο Αρκτούρος (α – Βοώτη) από την ουρά του κομήτη Ντονάτι.
Καλύπτεται ο Αρκτούρος (α – Βοώτη) από την ουρά του κομήτη Ντονάτι (Donati), όπως σημειώνει ο John Bounbridge.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στις 5 Οκτωβρίου 1858, αλλά τότε ο Ακτούρος φαινόταν πολύ καθαρά, όπως αποδεικνύεται και από τη σχετική φωτογραφία, η οποία, ας σημειωθεί, ήταν η πρώτη φωτογραφία του κομήτη Ντονάτι.
Ο Αρκτούρος είναι ο λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού του Βοώτη, απέχει 38 έ.φ. και έχει φασματικό τύπο Κ0. Είναι κόκκινος γίγαντας αστέρας με επιφανειακή θερμοκρασία 4.300 οΚ ακτίνα 27 φορές μεγαλύτερη από την ακτίνα του Ήλιου, μάζα 20 φορές μεγαλύτερη και όγκο 20.000 φορές μεγαλύτερο.
Έχει φαινόμενο μέγεθος 0 και αποτελεί τον πιο λαμπρό αστέρα του ουρανού, μετά το Σείριο. Μαζί με τον Βέγα της Λύρας και τον πολικό αστέρα σχηματίζουν ένα μεγάλο ουράνιο ισόπλευρο τρίγωνο, με κορυφή τον ίδιο τον Αρκτούρο.
Το όνομά του φαίνεται ότι οφείλεται στο ότι, τόσο ο αστέρας αυτός, όσο και ολόκληρος ο αστερισμός βρίσκεται στην προέκταση της ουράς της Μεγάλης Άρκτου (Άρκτου ουρά = Αρκτούρος).
Υπάρχει βέβαια και η μάλλον εσφαλμένη άποψη ότι οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμασαν Αρκτούρο από τη λέξη «Άρκτος» και το Ομηρικό «Ούρος», που σημαίνει φρουρός, φύλακας.
Δηλ. ο Αρκτούρος είναι φύλακας της Άρκτου, γι' αυτό φέρεται και με το όνομα Αρκτοφύλακας.
Από το κόκκινο χρώμα του ή και για άλλους λόγους, οι αρχαίοι λαοί φοβούνταν την επιρροή του Αρκτούρου.
Ο Άρατος τον ονομάζει Δεινό Αρκτούρο, ο Ιπποκράτης του αποδίδει επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, ο Βιργίλιος στα Γεωργικά του σημειώνει ότι επηρεάζει δυσμενώς τη γεωργία και ο Οράτιος στις Ωδές του καλοτυχίζει εκείνον που δεν επηρεάζεται από την άγρια δύναμη του Αρκτούρου που δύει.27η Νοεμβρίου 1992
Επιστρέφει από το διάστημα η γυναίκα αστροναύτης των ΗΠΑ Κατερίνα Θόρντον.Επιστρέφει από το διάστημα η γυναίκα αστροναύτης των ΗΠΑ Κατερίνα Θόρντον (Kathrin Thornton, γεν. 1952), που έλαβε μέρος στην αποστολή "STS – 33", η οποία ξεκίνησε στις 22.11.1989 με το «Ντισκάβερυ» και με πλήρωμα άλλους 4 αστροναύτες.
Η ίδια αστροναύτης έλαβε μέρος και στην αποστολή "STS – 49", η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7.5.1992 με το «Εντέβορ», στην πρώτη του πτήση και με πλήρωμα άλλους 6 αστροναύτες Η αποστολή τελείωσε στις 16.5.1992.
Η ίδια αστροναύτης εκτοξεύτηκε στις 2.12.1993 με το «Εντέβορ» και με την κωδική ονομασία "STS – 61", προκειμένου να επισκευάσει το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χάμπλ» μαζί με 6 συναδέλφους της. Η επιτυχία της επέμβασης αποδείχτηκε από τις μετέπειτα καταπληκτικές φωτογραφίες που έλαβε το «Χαμπλ», εκ των οποίων η πρώτη ήταν του κομήτη Σουμέικερ – Λέβυ, που λίγους μήνες αργότερα έπεσε στο Δία.
Η διάρκεια της αποστολής ήταν 11 ημέρες.
Ο ίδιος αστροναύτης έλαβε μέρος στην αποστολή "STS – 73", η οποία άρχισε στις 20.10.1995 με το «Κολούμπια» και με πλήρωμα άλλους 6 αστροναύτες. Αφού τέθηκε σε τροχιά ο δορυφόρος "USML – 2" επέστρεψε στη Γη στις 5.11.1995.

197127 Νοεμβρίου 1971, 
το σοβιετικό διαστημόπλοιο Mars 2 προσκρούει στον πλανήτη Άρη και γίνεται η πρώτη συσκευή που φτάνει στην επιφάνεια του Άρη. 
Μαζί του χάνεται και ένα μικρό ρόβερ που σκοπό είχε την εξερεύνηση της επιφάνειας γύρω από την προσεδαφισμένη κάψουλα μέσω ενός καλωδίου 15 μέτρων. 
Το σκάφος που παρέμεινε σε τροχιά έστειλε στη Γη 60 φωτογραφίες από τον Δεκέμβριο του 1971 έως τον Μάρτιο του 1972 και δεδομένα που απεκάλυψαν βουνά με ύψος 22 χιλιομέτρων, ατομικό υδρογόνο και οξυγόνο στην ανώτερη ατμόσφαιρα, θερμοκρασίες επιφανείας που κυμαίνονταν από -110 έως 13 βαθμούς Κελσίου, χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και συγκέντρωση υδρατμών καθώς και σκόνη ψηλά στην ατμόσφαιρα.
Χάρτης του Άρη, που δείχνει τη θέση του Άρη 2 κεντροαριστερά, σε σχέση με το Βίκινγκ 1, Mars Pathfinder και Οπορτιουνιτι.
Άρης Prop-Μ ρόβερ


27 Νοεμβρίου 1885
Πρώτη φωτογραφία μετεώρων
φωτογραφίζεται για πρώτη φορά βροχή μετεώρων στην Πράγα της ΤσεχοσλοβακίαςTo-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ