Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου (2)
1981
4 Νοεμβρίου 1981. 
Εκτοξεύεται το σοβιετικό όχημα «Βένους – 14» , με προορισμό την Αφροδίτη και στέλνει πολλές φωτογραφίες αυτής.Εκτοξεύεται το σοβιετικό όχημα «Βένους – 14» ("Venus – 14") ή «Βενέρα – 14» ("Venera – 14"), με προορισμό την Αφροδίτη και στέλνει πολλές φωτογραφίες αυτής, στις 5.3.1982.
Τα δύο αυτά τελευταία σκάφη «Βένους – 13 & 14» επιβεβαίωσαν ότι οι θερμοκρασίες είναι τόσο μεγάλες, ώστε οι περισσότερες μορφές οργανικής ζωής θα εκφυλίζονταν πολύ
γρήγορα.
Γι' αυτό ο Σοβιετικός αστρονόμος Μπαρσούκοφ (Barsukov V. L.), που παρουσίασε στην Αμερική τα αποτελέσματα των αποστολών «Βενέρα – 13 & 14», το 1982, καταλήγοντας
είπε ότι:
"Τώρα που ξέρουμε πως κανένας πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος δεν κατοικείται, θα πρέπει να εργασθούμε με όλη μας τη δύναμη για την ειρηνική και πραγματική
συνεργασία ανάμεσα στα έθνη του πλανήτη μας".
Από τις έρευνες, γενικά, των διαστημοπλοίων «Βένους» και «Βενέρα» αποδείχτηκε ότι η ατμόσφαιρα κάτω από τα νέφη της
αποτελείται από 95% διοξείδιο του άνθρακα, όπως ακριβώς έδειξαν και οι έρευνες των διαστημοπλοίων «Μάρινερ».
Επίσης η πίεση της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια της Αφροδίτης
βρέθηκε ίση με 95 μπαρ, όπως ακριβώς ήταν γνωστό από παλαιότερες παρατηρήσεις που έγιναν από τη Γη.
Η αποστολή αυτή ήταν η τελευταία της σειράς «Βένους».


2005
4 Νοεμβρίου 2005.
Έφτασε στην περιοχή του αστεροειδή «Ιτοκάβα» το Ιαπωνικό τηλεκατευθυνόμενο διαστημικό σκάφος «Χαγιαμπούσα».Έφθασε στην περιοχή του αστεροειδή «Ιτοκάβα» ("Itokawa") το Ιαπωνικό τηλεκατευθυνόμενο διαστημικό σκάφος «Χαγιαμπούσα» ("Hayabusa" = «γεράκι») και επρόκειτο να προσεδαφίσει στην επιφάνειά του το ρομπότ «Μινέρβα» («Αθηνά»), αλλά απέτυχε στο εγχείρημά του αυτό. 
Το «Χαγιαμπούσα», ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στη Γη, το 2010.
Αλλά η ελπίδα για την επιστροφή του διαστημικού σκάφους εξασθένισε αφότου συνέβη μια διαρροή των προωθητικών καυσίμων στα τέλη του Νοεμβρίου 2005, κάνοντας το σκάφος να στρέφεται εκτός ελέγχου. 
Όταν αποκαταστάθηκε κάποια επαφή με το σκάφος στο τέλος του Ιανουαρίου 2006, οι ελεγκτές της αποστολής συνειδητοποίησαν ότι όλα τα καύσιμα στους 12 χημικούς προωθητές είχαν διαρρεύσει μακριά. 
Παρά ταύτα οι μηχανές του σκάφους ιονίζουν το ευγενές αέριο «ξένον» και χρησιμοποιούν έπειτα ηλεκτρικά πεδία για να επιταχύνουν τα ιόντα, δίνοντας έτσι μια σταθερή – αν και αδύνατη – ώθηση. Μετά από ένα τρίχρονο ταξίδι, το διαστημικό σκάφος έριξε μια κάψουλα στο εσωτερικό της Αυστραλίας, τον Ιούνιο του 2010.
Πραγματικά στις 15.6.2010 το «Χαγιαμπούσα» επέστρεψε στη Γη, σε μια ερημική περιοχή της Αυστραλίας, μετά από περιπετειώδες ταξίδι επτά ετών και μετέφερε, δείγματα του αστεροειδή. 
Η πρώτη ανάλυση δειγμάτων από αστεροειδή αναμενόταν να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος. 
Σε αντίθεση με τους πλανήτες, τα σώματα αυτά έχουν μείνει αναλλοίωτα από τη δημιουργία τους πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η διαστημική σκόνη που έφερε το «Χαγιαμπούσα» ίσως περιέχει ίχνη εξωγήινης ζωής! 
Αυτό υποστηρίζουν δύο μεγάλες ιαπωνικές εφημερίδες, επικαλούμενες ασφαλείς πληροφορίες από τη Διαστημική Υπηρεσία της Ιαπωνίας. 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι επιστήμονες που άνοιξαν την κάψουλα με το υλικό, ανακάλυψαν λεπτά σωματίδια που μπορεί να περιέχουν στοιχεία εξωγήινης ζωής! 
Οι αναλύσεις που έγιναν με ηλεκτρονικά μικροσκόπια έδειξαν ότι τα δείγματα που περισυνέλεξε το Χαγιαμπούσα από τον αστεροειδή Ιτοκάβα, περιέχουν και υλικά "με διαφορετικά χαρακτηριστικά", πέρα από τη σκόνη ή το αλουμίνιο. 
Ο αστεροειδής «Ιτοκάβα» ανακαλύφθηκε το 1998, και πήρε το όνομα του πατέρα του ιαπωνικού διαστημικού προγράμματος Χιντέο Ιτοκάβα.To-New-Sas

Πηγή: astronomos.gr , en.wikipedia.org , astronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ