Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Μέσα από τις σκιές του κομήτη 67Ρ / Τ-ΓΜε βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες και πληροφορίες που παρέχονται από την ομάδα OSIRIS
Λεπτομέρεια του κομήτη - 30 Οκτωβρίου 2014 (α)
Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA.
Μια εικόνα από ένα τμήμα του Κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο που λαμβάνεται στις 30 Οκτωβρίου 2014 από το OSIRIS, σύστημα επιστημονικής απεικόνισης του Ροζέτα από απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων. Σε αυτή την απόσταση, η κλίμακα της εικόνας είναι περίπου 0,5 μέτρα / εικονοστοιχείο, έτσι ώστε η εικόνα είναι περίπου 1,1 χιλιόμετρα ολόκληρη.

Η ομάδα OSIRIS έχει αξιοποιήσει το υψηλό δυναμικό εύρος της κάμερας, προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες από τις περιοχές του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο όπως δείχνει στις πρώτες εντυπώσεις φαίνεται να είναι στο απόλυτο σκοτάδι.

Λεπτομέρεια του κομήτη - 30 Οκτωβρίου 2014 (β)
Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA.
Μια σκοπίμως κορεσμένη έκδοση αυτής της εικόνας ώστε να αναδειχθούν οι λεπτομέρειες στην σκιασμένη περιοχή του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. Η εικόνα λήφθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2014 από το OSIRIS, σύστημα επιστημονικής απεικόνισης του Ροζέτα από απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων. Σε αυτή την απόσταση, η κλίμακα της εικόνας είναι περίπου 0,5 μέτρα / εικονοστοιχείο, έτσι ώστε η εικόνα είναι περίπου 1,1 χιλιόμετρα ολόκληρη.

Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/ INTA/UPM/DASP/IDA.
Πάνω: Μια εικόνα του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο που λαμβάνεται στις 30 Οκτωβρίου 2014, μέσω του συστήματος επιστημονικής απεικόνισης OSIRIS από απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων και εμφανίζεται με δύο διαφορετικά επίπεδα κορεσμού. 
Ενώ στην αριστερή εικόνα το δεξί μισό επισκιάζεται από το σκοτάδι, στην δεξιά εικόνα οι επιφανειακές δομές γίνονται ορατές.


Όταν μια περιοχή του κομήτη απεικονίζεται στη σκιά, το φως που σκεδάζεται από τα σωματίδια σκόνης στο κώμα του κομήτη, μπορεί να προσφέρει ορισμένο φωτισμό, σε συνδυασμό με κάποια προσαρμογή των επιπέδων κορεσμού της εικόνας. 
Οι δύο πρώτες εικόνες που περιλαμβάνονται σε αυτή τη θέση (ανωτέρω), η οποία ελήφθη στις 30 Οκτωβρίου από την κάμερα κλειστής γωνίας του OSIRIS από απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων, απεικονίζουν αυτήν την τεχνική.

Η ομάδα κατάφερε επίσης να πάρει μια "γεύση" από την μέχρι τώρα αθέατη νότια πλευρά του κομήτη στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν το Ροζέτα ολοκλήρωνε το "ταξίδι" νυκτερινής-ώρας που αναφέρθηκε στο παρελθόν. 
Αυτό το τμήμα του κομήτη είναι, αυτή τη στιγμή, που βρίσκεται μακριά από τον Ήλιο, γεγονός που καθιστά αδύνατο να προσδιοριστεί το σχήμα και οι επιφανειακές δομές. 
Αυτό συμβαίνει επειδή ο άξονας περιστροφής του κομήτη δεν είναι κάθετος στο επίπεδο της τροχιάς, αλλά έχει κλίση, και έτσι τα μέρη της επιφανείας του μπορεί μερικές φορές να παραμείνουν στο απόλυτο σκοτάδι - σύγκριση με τις εβδομάδες πλήρους σκότους στις πολικές περιοχές της Γης.
Η «σκοτεινή πλευρά» του κομήτη
Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA.
Μια σπάνια ματιά στην σκοτεινή πλευρά του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. Οπισθοσκεδαζόμενο φως από σωματίδια σκόνης στο κώμα του κομήτη αποκαλύπτει μια υπόδειξη των επιφανειακών δομών. Αυτή η εικόνα λήφθηκε από το OSIRIS, το σύστημα επιστημονικής απεικόνισης του Ροζετα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 από απόσταση περίπου 19 χιλιομέτρων. Η κλίμακα της εικόνας είναι περίπου 1,7 μέτρα / εικονοστοιχείο, έτσι ώστε η εικόνα είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα ολόκληρη.Αλλά το φως αναδιαχέεται από σωματίδια σκόνης στο κώμα του κομήτη και αποκαλύπτει μια υπόδειξη των επιφανειακών δομών σε αυτήν την μυστηριώδη περιοχή, αν και, όπως μπορείτε να δείτε από την εικόνα, ένα μεγάλο μέρος του, εξακολουθεί να παραμένει συνολικά σκιώδες - για τώρα.

Αυτή η «σκοτεινή πλευρά» υπόσχεται να «κρατήσει το κλειδί» για μια καλύτερη κατανόηση της δραστηριότητας του κομήτη - μόλις ο κομήτης πλησιάζει στο περιήλιο το επόμενο έτος (περιήλιο είναι 13 Αυγούστου 2015 όταν ο κομήτης θα είναι 186 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο - περίπου μεταξύ των τροχιών της Γης και του Άρη). 
Στη συνέχεια η νότια πλευρά του κομήτη θα φωτίζεται πλήρως και θα υποβληθεί σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και ακτινοβολία. 
Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες του OSIRIS πιστεύουν ότι αυτή η πλευρά να διαμορφωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από την δραστηριότητα του κομήτη.

Επιπλέον, εφόσον γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες αυτής της πλευράς του κομήτη, τότε οι παράμετροι όπως η μάζα, ο όγκος και η πυκνότητα μπορεί να βελτιωθούν περαιτέρω.

To-New-Sas

Πηγή: blogs.esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ