Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 7 Νοεμβρίου (6)
1995
7 Νοεμβρίου 1995. 
O αστεροειδής "Βαγγέλης Παπαθανασίου..Ονομάζεται «Βαγγέλης Παπαθανασίου» ο αστεροειδής με α/α 6.354. 


Το περιήλιό του είναι 311,5 εκατομμύρια χλμ. και το αφήλιό του 483,5 εκατομμύρια χλμ. η δε περίοδος περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο είναι 4,33 χλμ.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (γεν. 1934) είναι διαπρεπής μουσουργός, που συνέθεσε τη διαστημική μουσική «Μυθωδία», το 2001, με την ευκαιρία της εκτόξευσης του διαστημικού σκάφους «Μαρς Οδύσσεια», με προορισμό τον πλανήτη Άρη. 
Ο ίδιος μουσικός έκανε και άλλες διαστημικές συνθέσεις. 
Για τη συμβολή του αυτή η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε το όνομά του στον ως άνω αστεροειδή.
1996
7 Νοεμβρίου 1996. 
Εκτοξεύεται το διαστημικό σκάφος της NASA «Μαρς Γκλόμπαλ Σερβέγιορ».
Η εκτόξευση της αποστολής Mars Global Surveyor
στον McDonnell Douglas Delta II
7 Νοεμβρίου, 19967 Νοεμβρίου 1996, εκτοξεύεται το Mars Global Surveyor με προορισμό τον Άρη, τον οποίο φωτογράφησε πλήρως από την πολική τροχιά του. Κατά την διάρκεια της αποστολής του χάθηκε η επικοινωνία και δεν αποκαταστάθηκε ποτέΕκτοξεύεται το διαστημικό σκάφος της NASA «Μαρς Γκλόμπαλ Σερβέγιορ» ("MGS" = "Mars Global Surveyor" = «Σφαιρικός Τοπογράφος Άρη»), με πύραυλο «Δέλτα – 2» για τον πλανήτη Άρη, όπου έφθασε στις 11.9.1997.
Ήταν η πρώτη επαφή των Αμερικανών με τον κόκκινο πλανήτη, ύστερα από 20 χρόνια. Ο κύριος σκοπός του είναι να γίνει επιλογή της καλύτερης θέσης για την προσεδάφιση οχημάτων, που σχεδιάζει η NASA στο εγγύς μέλλον.

Το 1999, περιφερόταν ακόμη γύρω από τον Άρη και αποκάλυψε ότι το πάχος των πάγων στο βόρειο πόλο του, είναι πολύ μικρότερο από ό,τι αναμενόταν.
Μετέδωσε ακόμη λεπτομερείς φωτογραφίες από τις καιρικές συνθήκες του πλανήτη, καθώς και από τις κοιλάδες, τους κρατήρες, καλύμματα πάγου και αμμοθίνες. Όλα αυτά μέχρι και το 2003.
Το κόκκινο χρώμα του πλανήτη οφείλεται στα οξείδια σιδήρου (π.χ. λειμωνίτης, αιματίτης κ.ά.). Είναι το χαρακτηριστικό χρώμα της σκουριάς. Επίσης φαίνονται έντονα τα σημάδια της διάβρωσης του εδάφους.
Όταν οι άνεμοι είναι ασθενείς, εμφανίζονται ισχυρές δίνες – στρόβιλοι, ενώ όταν είναι ισχυροί μεγάλες αμμοθύελλες σαρώνουν κυριολεκτικά όλον τον πλανήτη.
Όλα αυτά μεταφέρουν τόνους λεπτών κόκκων σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Ο "MGS" ήταν προγραμματισμένος να τελειώσει την αποστολή του, το έτος 2000.
Όμως, η αδιάκοπη λειτουργία του συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια ακόμη.
Το Νοέμβριο του 2006, διακόπηκε ξαφνικά κάθε επαφή μαζί του. Δυο μήνες αργότερα η NASA κήρυξε επισήμως «νεκρό» τον «Τοπογράφο».Καλλιτεχνική απεικόνιση για το Mars Global Surveyor1967
7 Νοεμβρίου 1967, 
εκτοξεύεται το Surveyor 6, μέρος της αποστολής Surveyor, το οποίο προσεδαφίστηκε ομαλά στην επιφάνεια της Σελήνης, εξέτασε το έδαφος και έστειλε τηλεοοπτικές εικόνες πίσω στη Γη. Ήταν το πρώτο σκάφος που επαναπυροδότησε τους κινητήρες του και προσεδαφίστηκε ξανά σε κοντινό σημείο στην επιφάνεια της Σελήνης
Πρότυπο Surveyor σε γήινο έδαφος.

1ο μέρος
2ο μέρος

1878
γεννιέται η Αυστριακή φυσικός Λίζε Μέινερ, η οποία μελέτησε τη ραδιενέργεια και την πυρηνική φυσική.
Λίζε Μάιτνερ (1906)


Η Λίζε Μάιτνερ (γερμαν. Lise Meitner, 1878 - 1968) ήταν Αυστριακή φυσικός, η οποία εργάστηκε στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής και της πυρηνικής ακτινοβολίας. 
Μαζί με τους Όττο Χαν (Otto Hahn) και Φριτς Στράσσμαν (Fritz Strassman) υπήρξαν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν ότι ο πυρήνας του ουρανίου είναι δυνατόν να διασπαστεί όταν "βομβαρδιστεί" με νετρόνια. 
Για το επίτευγμα αυτό ο Χαν τιμήθηκε, το 1944, με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας, ενώ η Μάιτνερ παραγκωνίστηκε από την επιτροπή απονομής του Βραβείου. Προς τιμήν της, το υπερουράνιο στοιχείο με ατομικό αριθμό 109 ονομάστηκε "Μαϊτνέριο".1867,
γεννιέται στη Βαρσοβία η Γαλλοπολωνέζα φυσικός Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, που έμεινε γνωστή ως Μαντάμ Κιουρί. Για τις μελέτες τους με το σύζυγο της Πιερ Κιουρί πάνω στη ραδιενέργεια τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής το 1903. Το 1911 ξανατιμήθηκε αυτή τη φορά με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του ράδιου. 
Πέθανε το 1934.


Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie, 7 Νοεμβρίου, 1867 – 4 Ιουλίου 1934) ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. 
Σε συνεργασία με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. 
Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). 
Όντας η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, ήταν γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.

1888,
γεννιέται ο Ινδός φυσικός Σ. Ράμαν, ο οποίος το 1930 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του "φαινόμενου Ράμαν".
Τσαντρασεκάρα Ράμαν


Ο Σερ Τσαντρασεκάρα Βενκάτα Ράμαν (Sir Chandrasekhara Venkata Raman), (Tamil: சந்திரசேகர வெங்கடராமன்) (7 Νοεμβρίου 1888 – 21 Νοεμβρίου 1970) ήταν Ινδός φυσικός, στον οποίο το 1930 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ φυσικής για τις εργασίες του σχετικά με τη σκέδαση του φωτός, και ειδικότερα της μερικής μεταβολής του μήκους κύματος μονοχρωματικού φωτός όταν διέρχεται από διαφανές μέσο, καλούμενο φαινόμενο Ράμαν επί τη βάση του οποίου εφαρμόζεται σήμερα και η ομώνυμη τεχνική, φασματοσκοπία Ράμαν.
To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ