Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Επαναστατική εικόνα από το ALMA αποκαλύπτει πλανητική γένεση
Είναι το πραγματικό πορτρέτο ενός δίσκου αερίων και σκόνης που αποτελούν τα δομικά υλικά δημιουργίας πλανητών
Σε πλήρη ανάλυση [1800x1800]
Credit: (ALMA/ESO/NAOJ/NRAO)
Ο πρωτοπλανητικός δίσκος του άστρου HL Tauri. Τα κενά ανάμεσα στους 
ομόκεντρους δακτυλίους σχηματίζονται από την κίνηση νεογέννητων πλανητών.Ατακάμα, Χιλή 
Όχι, η εικόνα δεν είναι καλλιτεχνική απεικόνιση. 
Είναι το πραγματικό πορτρέτο ενός δίσκου αερίων και σκόνης, το οποίο σχηματίζει πλανήτες γύρω από ένα άστρο στον αστερισμό του Ταύρου.
Είναι μια εικόνα πρωτοφανούς λεπτομέρειας, την οποία συνέλαβε το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου. 
«Όταν πρωτοείδαμε την εικόνα μείναμε έκπληκτοι από το επίπεδο της λεπτομέρειας» καμαρώνει η Κατερίνα Βλαχάκη, μέλος της διεύθυνσης του τηλεσκοπίου ALMA.


Η συστοιχία

To ολοκαίνουργιο τηλεσκόπιο, μια συστοιχία από 66 επιμέρους ραδιοτηλεσκόπια διασκορπισμένα στην έρημο της Χιλής, έστρεψε το βλέμμα του στο άστρο HL του Ταύρου, ή HL Tauri, το οποίο εκτιμάται ότι άρχισε να λάμπει πριν από μόλις ένα εκατομμύριο χρόνια.

Τα άστρα γεννιούνται από σύννεφα αερίου και σκόνης, τα οποία καταρρέουν υπό την επίδραση της βαρύτητας και σχηματίζουν πυκνούς πυρήνες, που τελικά πυροδοτούνται και γίνονται νέα άστρα. Το αέριο και η σκόνη που περίσσεψε περιβάλλει αρχικά τα νεαρά άστρα, αργότερα όμως συγκεντρώνεται σε έναν επίπεδο δίσκο, τον λεγόμενο πρωτοπλανητικό δίσκο. Μέσα σε αυτόν τον δίσκο, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε σωματίδια σκόνης δίνουν όλο και μεγαλύτερα σώματα -πρώτα αστεροειδείς και κομήτες, αργότερα πλανήτες.


Πηγή: ALMA/ESO/NAOJ/NRAO
Το άστρο HL Tauri είναι μικρότερο από τον Ήλιο, ωστόσο ο πρωτοπλανητικός δίσκος του (Α) είναι μεγαλύτερος από το Ηλιακό Σύστημα (Δ).


Το φαινόμενο

Η θεαματική εικόνα του ALMA δείχνει τον πρωτοπλανητικό δίσκο του HL Tauri χωρισμένο σε ομόκεντρους δακτυλίους, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν κενά. Πρέπει να είναι τα κενά που σχηματίζονται από την κίνηση νεογέννητων σωμάτων, τα οποία αργότερα θα μεγαλώσουν και θα γίνουν ενήλικοι πλανήτες.

Η περίπτωση του HL Tauri εξέπληξε τους αστρονόμους, οι οποίοι δεν περίμεναν να δουν ίχνη πρωτοπλανητών σε ένα τόσο νεαρό άστρο. «Το HL Tauri έχει ηλικία το πολύ ένα εκατομμύριο χρόνια, κι όμως ο δίσκος του φαίνεται να είναι γεμάτος από πλανήτες που βρίσκονται στο στάδιο του σχηματισμού τους» σχολίασε η Βλαχάκη. «Αυτή η εικόνα από μόνη της θα φέρει επανάσταση στις θεωρίες για το σχηματισμό πλανητών» είπε.
ALMA / Χαμπλ, σύνθετη εικόνα της περιοχής γύρω από το νεαρό αστέρι HL Ταύρου
Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), ESA/Hubble and NASA
Αναγνώριση: Judy Schmidt
Αυτή είναι μια σύνθετη εικόνα του νεαρού άστρου HL Ταύρου και τα περίχωρά του, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ALMA (διευρύνεται στο πλαίσιο πάνω δεξιά) και το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA (υπόλοιπο της εικόνας). Αυτή είναι η πρώτη εικόνα από το ALMA όπου η ευκρίνεια της υπερβαίνει εκείνο που συνήθως επιτυγχάνεται με το Χαμπλ.ALMA,εικόνα του νεαρού άστρου HL Ταύρου (επισημασμένη)
Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)
Αυτή είναι η πιο ευκρινής εικόνα που έχει ληφθεί ποτέ από το ALMA - εντονότερη από ό, τι συνήθως επιτυγχάνεται στο ορατό φως με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA. Δείχνει το πρωτοπλανητικό δίσκο που περιβάλλει το νεαρό άστρο HL Ταύρου. Οι παρατηρήσεις αποκαλύπτουν υποδομές μέσα στο δίσκο που δεν έχουν φανεί ποτέ πριν και ακόμα δείχνουν τις πιθανές τοποθετήσεις των πλανητών που σχηματίζουν τα σκοτεινά "μπαλώματα" στο πλαίσιο του συστήματος. Σε αυτή την εικόνα τα χαρακτηριστικά στο σύστημα HL Ταύρου φαίνονται με επισήμανση.Χαμπλ, εικόνα του περιβάλλοντος χώρου του νεαρού αστρου HL Ταύρου
Credit: ESA/Hubble and NASA
Αναγνώριση: Judy Schmidt
Αυτή η εικόνα λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA, και δείχνει την θυελλώδη περιοχή γύρω από το HL Ταύρου, ένα νεαρό αστέρι που περιβάλλεται από ένα πρωτοπλανητικό δίσκο.Σύγκριση του HL Ταύρου με το Ηλιακό Σύστημα
Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)
Αυτή η εικόνα συγκρίνει το μέγεθος του ηλιακού συστήματος με το HL Ταύρου και του γύρω πρωτοπλανητικού δίσκου του. Παρά το γεγονός ότι το αστέρι είναι πολύ μικρότερο από τον Ήλιο, ο δίσκος γύρω από το HL Ταύρου απλώνεται σε σχεδόν τρεις φορές πιο μακριά από το άστρο όπως ο Ποσειδώνας είναι από τον Ήλιο
Καλλιτεχνική απεικόνιση από ένα νεαρό άστρο που περιβάλλεται από ένα πρωτοπλανητικό δίσκο
Credit: ESO/L. Calçada
Καλλιτεχνική απεικόνιση από ένα νεαρό άστρο που περιβάλλεται από ένα πρωτοπλανητικό δίσκο στον οποίο σχηματίζονται πλανήτες. Χρησιμοποιόντας την 15-χιλιομέτρων βάση του ALMA, οι αστρονόμοι ήταν σε θέση να "δημιουργήσουν" την πρώτη λεπτομερή εικόνα ενός πρωτοπλανητικού δίσκου, το οποίο αποκάλυψε την περίπλοκη δομή του δίσκου. Οι ομόκεντροι δακτύλιοι αερίου, με κενά, δείχνουν το σχηματισμό του πλανήτη, είναι ορατοί στην καλλιτεχνική απεικόνιση και είχαν προβλεφθεί από προσομοιώσεις υπολογιστή. Τώρα αυτές οι δομές έχουν παρατηρηθεί από το ALMA για πρώτη φορά.

*Σημειώστε ότι οι πλανήτες δεν φαίνονται σε κλίμακα.
Προβολή ευρέως πεδίου του ουρανού γύρω από το νεαρό αστέρι HL Ταύρου
Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2
Αυτή η εικόνα δείχνει την περιοχή στην οποία βρίσκεται το HL Ταύρου. Το HL Ταύρου είναι μέρος μιας από τις πλησιέστερες περιοχές σχηματισμού άστρων στη Γη και υπάρχουν πολλά νεαρά άστρα, καθώς τα σύννεφα της σκόνης, είναι σε κοντινή απόσταση από αυτό. Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε από τις εικόνες που αποτελούν μέρος της έρευνας Ψηφιοποιημένου Ουρανού 2.
HL Ταύρου στον αστερισμό του Ταύρου
Credit: ESO, IAU and Sky & Telescope
Το HL Ταύρου είναι ένα νέο αστέρι που περιβάλλεται από ένα αξιοσημείωτο σκονισμένο δίσκο. Βρίσκεται στο περίφημο αστερισμό του Ταυρου που εμφανίζονται σε αυτή την εικόνα, κοντά στις Πλειάδες και τις Υάδες, τα αστρικά σμήνη. Αυτό το αστέρι είναι πάρα πολύ εξασθενημένο για να φανεί με μικρά τηλεσκόπια.ESOcast 69: Επαναστατική εικόνα από το ALMA Αποκαλύπτει Πλανητική Γένεση
Credit: ESO. Οπτική σχεδίαση και επεξεργασία: Martin Kornmesser and Luis Calçada. Editing: Herbert Zodet. Web and technical support: Mathias André and Raquel Yumi Shida. Written by: Mathias Jäger, Herbert Zodet and Richard Hook. Narration: Sara Mendes da Costa. Μουσική: Johan B. Monell (www.johanmonell.com). Βίντεο και φωτογραφίες: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NASA, ESA, Digitized Sky Survey 2, N. Risinger (skysurvey.org), L. Calçada, M. Kornmesser, Y. Beletsky (LCO)/ESO and Christoph Malin (christophmalin.com). Directed by: Herbert Zodet. Εκτελεστικός παραγωγός: Lars Lindberg Christensen.


Το ESOcast 69 παρουσιάζει το αποτέλεσμα των πρόσφατων παρατηρήσεων του ALMA, που αποκαλύπτουν την εξαιρετικά λεπτή λεπτομέρεια που δεν έχει φανεί ποτέ πριν στην πλανητική διαμόρφωση δίσκου γύρω από το νεαρό αστέρι HL Ταύρου.

Αυτή η επαναστατική εικόνα, είναι το αποτέλεσμα από τις πρώτες παρατηρήσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί με τις κεραίες του ALMA στην ευρύτερη δυνατή διαμόρφωση. Ως αποτέλεσμα, είναι η ευκρινέστερη εικόνα που έγινε ποτέ σε μήκη κύματος χιλιοστού.

Μεγέθυνση στην τοποθεσία του HL Ταύρου
Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/NASA/ESA/N. Risinger (skysurvey.org). Μουσική: movetwo
Αυτό το βίντεο θα σας οδηγήσει στη θέση του HL Ταύρου στον αστερισμό του Ταύρου και αποκαλύπτει το εκπληκτικό βάθος και τη λεπτομέρεια όπου το ALMA μπορεί να επιτύχει τώρα. Το HL Ταύρου βρίσκεται σε απόσταση 450 ετών φωτός. Η έναρξη της ακολουθίας δείχνει μια ευρεία προβολή, συμπεριλαμβανομένων των αστρικών σμηνών Πλειάδες και Υάδες. Στη συνέχεια μεγεθύνει σε μια πολύ λεπτομερή ορατού φωτός εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA και της ESA, το τελευταίο μέρος παρουσιάζει τη νέα εικόνα του ALMA σε μήκη κύματος χιλιοστού.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του δίσκου γύρω από ένα νεαρό αστέρι
Credit: ESO/L. Calçada
Αυτό το βίντεο δείχνει με καλλιτεχνική απεικόνιση την εξέλιξη του δίσκου γύρω από ένα νεαρό άστρο όπως το HL Ταύρου. Από το υλικό στο δίσκο - κυρίως αέριο και λεπτή σκόνη - οι πλανήτες αρχίζουν να διαμορφώνονται και οι οποίοι απορροφούν περιβάλλον υλικό για να δημιουργήσουν σκούρα μπαλώματα και δομές δακτυλίου σε αυτό το δίσκο.

*Σημειώστε ότι οι πλανήτες δεν φαίνονται σε κλίμακα.


Τρισδιάστατη καλλιτεχνική απεικόνιση του δίσκου γύρω από το νεαρό αστέρι HL Ταύρου

Credit: ESO/M. Kornmesser

Αυτό το βίντεο δείχνει σε τρισδιάστατη καλλιτεχνική απεικόνιση το δίσκο γύρω από το νεαρό αστέρι HL Ταύρου, όπως φαίνεται χρησιμοποιώντας το ALMA. Από το υλικό στο δίσκο - κυρίως αέριο και λεπτή σκόνη - σχηματίζονται οι πλανήτες και απορροφούν το περιβάλλον υλικό για να δημιουργήσουν σκοτεινά κενά και δομές δακτυλίου σε αυτό το δίσκο.
Ο διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ραδιοαστρονομίας, Tony Beasley, μιλά σχετικά με αυτό το νέο έπος της εικόνας από το ALMA των πλανητών που σχηματίζονται γύρω από ένα νεαρό ήλιο.To-New-Sas

Πηγή: tovima.gr , eso.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ