Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Το ALMA εντοπίζει ένδειξη γαλαξιακής συγχώνευσης σε μακρινό σύμπλεγμα
Credit: B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πρώτο-συμπλέγματος που παρατηρείται από το ALMA. Δείχνει το κεντρικό τμήμα του γαλαξία αστρικής έκρηξης Aztec-3 μαζί με επισημασμένες ομάδες των μικρότερων, και λιγότερο ενεργών γαλαξιών. Οι νέες παρατηρήσεις με το ALMA δείχνουν ότι ο Aztec-3 συγχωνεύθηκε πρόσφατα με έναν άλλο νεαρό γαλαξία και ότι το όλο σύστημα αντιπροσωπεύει τα πρώτα βήματα προς τον σχηματισμό ενός συμπλέγματος γαλαξιών.
Βρίσκεται ανάμεσα σε μια τριάδα νέων γαλαξιών πάνω από 12,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, είναι μια κοσμική δύναμη: ένας γαλαξίας που παράγει αστέρια σχεδόν 1.000 φορές πιο γρήγορα από ό, τι ο δικό μας Γαλαξίας. 

Αυτός ο ενεργητικός αστρικής έκρηξης γαλαξίας, γνωστός ως Aztec-3, σε συνδυασμό με την παρέα των πιο ήρεμων γαλαξιών, μπορεί να αντιπροσωπεύει την καλύτερη απόδειξη μέχρι τώρα, ότι οι μεγάλοι γαλαξίες αναπτύχθηκαν από τη συγχώνευση μικρότερων στις απαρχές του Σύμπαντος, μια διαδικασία γνωστή ως ιεραρχική συγχώνευση.

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων παρατήρησε αυτά τα αξιόλογα αντικείμενα με το Ατακάμα Μεγάλη Χιλιοστόμετρου / χιλιοστού Σειρά (ALMA).


"Τα δεδομένα από το ALMA αποκαλύπτουν ότι ο Aztec-3 είναι ένας πολύ συμπαγής, και ιδιαίτερα διαταραγμένος γαλαξίας που είναι γεμάτος με νέα αστέρια κοντά στο θεωρητικά προβλεπόμενο ανώτατο όριο και περιβάλλεται από έναν πληθυσμό των πιο φυσιολογικών, αλλά και ενεργών γαλαξιών σχηματισμού άστρων," είπε ο Dominik Riechers, αστρονόμος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell στην Ιθάκα της Νέας Υόρκης, και επικεφαλής συντάκτης του εγγράφου που δημοσιεύθηκε σήμερα (10 Νοεμβρίου) στο Astrophysical Journal. 

«Αυτή η συγκεκριμένη ομάδα των γαλαξιών αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη του Σύμπαντος μας:. Το σχηματισμό ενός γαλαξιακού συμπλέγματος και την πρώιμη "συναρμολόγηση" μεγάλων, ώριμων γαλαξιών"

Η απόδειξη γι 'αυτό το ιεραρχικό μοντέλο της εξέλιξης των γαλαξιών έχει στηριχθεί, αλλά αυτά τα τελευταία στοιχεία του ALMA δείχνουν μια εντυπωσιακά σαφή εικόνα για όλα τα σημαντικά πρώτα βήματα προς αυτή τη διαδικασία όταν το Σύμπαν ήταν μόνο το 8 τοις εκατό της τρέχουσας ηλικίας του.


Το ALMA, με την αξιοσημείωτη ευαισθησία του και την υψηλή επιλυτική του ικανότητα, ήταν σε θέση να παρατηρήσει αυτό το σύστημα σε αυτά τα μήκη κύματος με πρωτοφανείς λεπτομέρειες. Επίσης, ήταν σε θέση να μελετήσει, για πρώτη φορά, το αστέρι διαμόρφωσης αερίου σε τρία επιπλέον, εξαιρετικά μακρινά μέλη ενός αναδυόμενου γαλαξιακού πρώτο-συμπλέγματος.


Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης, πολύ μικρή περιστροφή της σκόνης και του αερίου στον Aztec-3- γεγονός που υποδηλώνει ότι κάτι είχε διακόψει την κίνησή του. 

Λαμβανόμενα μαζί, τα δύο αυτά χαρακτηριστικά αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι ο Aztec-3 συγχωνεύθηκε πρόσφατα με έναν άλλο γαλαξία.

«Ο Aztec-3 υφίσταται σήμερα ένα ακραίο, αλλά βραχύβιο γεγονός», δήλωσε ο Riechers. 

"Αυτή είναι ίσως η πιο βίαιη φάση στην εξέλιξη του, που οδηγεί σε ένα επίπεδο δραστηριότητας σχηματισμού άστρων που είναι πολύ σπάνιο στην κοσμική εποχή του."

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι o Aztec-3 και οι άλλοι κοντινοί γαλαξίες φαίνεται να είναι μέρος του ίδιου συστήματος, αλλά δεν έχουν ακόμη βαρυτικά δεσμευτεί σε μια σαφώς καθορισμένη ομάδα. Αυτός είναι ο λόγος που οι αστρονόμοι αναφέρονται σε αυτά τα από κοινού ως πρώτο-σύμπλεγμα.


Ο γαλαξίας αστρικής έκρηξης είχε αρχικά παρατηρηθεί με την κάμερα χιλιοστού-μήκος κύματος Aztec και μετά ονομάστηκε, η οποία εγκαταστάθηκε τη στιγμή  που υπήρχε και το τηλεσκόπιο "Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ", ένα μοναδικό πιάτο ραδιοτηλεσκοπίου που βρίσκεται στο Μαουνα Κεα της Χαβάης. 

Μόνο με το ALMA έχει καταστεί δυνατό να κατανοήσουμε τη φύση αυτού του εξαιρετικού γαλαξία και εκείνων στο άμεσο περιβάλλον του.

Χωρίς επισήμανση
Credit: B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πρώτο-συμπλέγματος που παρατηρείται από το ALMA. Δείχνει το κεντρικό τμήμα του γαλαξία αστρικής έκρηξης Aztec-3 μαζί με επισημασμένες ομάδες των μικρότερων, και λιγότερο ενεργών γαλαξιών. Οι νέες παρατηρήσεις με το ALMA δείχνουν ότι ο Aztec-3 συγχωνεύθηκε πρόσφατα με έναν άλλο νεαρό γαλαξία και ότι το όλο σύστημα αντιπροσωπεύει τα πρώτα βήματα προς τον σχηματισμό ενός συμπλέγματος γαλαξιών.

Credit: Subaru/NASA/JPL, P. Capak (SSC/Caltech); ALMA (NRAO/ESO/NAOJ); B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)
Συνδυασμένα δεδομένα από το Ιαπωνικό τηλεσκόπιο Σουμπαρου και το ALMA της περιοχής του Aztec-3., οι κυκλωμένες περιφέρειες είναι μέλη αυτού του πρωτο-συμπλέγματος, τα οποία είχαν προηγουμένως επισημανθεί από το Σουμπαρου. Τα δεδομένα του ALMA επισημαίνονται με βέλη.


Credit: ALMA (NRAO/NAOJ/ESO); B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)
Εικόνα του αστρικού σχηματισμού αερίου στον Aztec-3 (επάνω δεξιά) και ο γείτονάς του LBG-1 (κάτω αριστερά) που παρατηρήθηκε από το ALMA.To-New-Sas

Πηγή: public.nrao.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ