Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

«Εξόριστη» μαύρη τρύπα ή σούπερ άστρο;
Εντοπίστηκε ένα μυστηριώδες κοσμικό αντικείμενο η ταυτότητα του οποίου πονοκεφαλιάζει τους ειδικούς
Το ενδιαφέρον βίντεο για την ανακάλυψη
Μεγέθυνση στον Μαρκαριάν 177 και την πηγή SDSS1133 για να δούμε πώς συγκρίνεται με προσομοιωμένη γαλαξιακή σύγκρουση. Όταν οι κεντρικές μαύρες τρύπες σε αυτούς τους γαλαξίες συνδυαστούν, ένα «λάκτισμα» ξεκινά τη νέα μαύρη τρύπα σε μια ευρεία τροχιά που πηγαίνει μακριά από τον πυρήνα του γαλαξία.
(και με μουσική υπόκρουση)

Διεθνής ομάδα ερευνητών αναλύοντας ένα τεράστιο όγκο δεδομένων από παρατηρήσεις επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων εντόπισε μια μυστηριώδη πηγή φωτός σε απόσταση 90 εκ. ετών. 
Το φως αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές ανήκει σε κάποιο κοσμικό αντικείμενο την ταυτότητα του οποίου δεν μπορούν ακόμη να διακρίνουν. 
Αυτό γιατί όπως αναφέρουν το αντικείμενο αυτό παρουσιάζει ασυνήθιστη συμπεριφορά. 
Το αντικείμενο έλαβε την κωδική ονομασία SDSS1133 και οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε δύο πιθανές εξηγήσεις για την ταυτότητα του. 

Η πρώτη πιθανότητα σύμφωνα με τους ερευνητές είναι το αντικείμενο αυτό να είναι μια μελανή οπή η οποία εξορίστηκε από τον γαλαξία στον οποίο βρισκόταν όταν αυτός συγχωνεύτηκε με κάποιον άλλο γαλαξία. 
Το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν οι ερευνητές είναι το αντικείμενο αυτό να είναι το απομεινάρι ενός γιγάντιου άστρου που αυτοκαταστράφηκε σε μια έκρηξη σουπερνόβα. 
H ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».
Image Credit: Sloan Digital Sky Survey
Ο νάνος γαλαξίας Μαρκαριάν 177 (κέντρο) και η ασυνήθιστη πηγή SDSS1133 (μπλε) βρίσκονται 90 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Οι γαλαξίες βρίσκονται στη λεκάνη της Μεγάλης Άρκτου, ένα γνωστό μοτίβο άστρου στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.

Image Credit: Credit: W. M. Keck Observatory/M. Koss (ETH Zurich) et al.
Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck ΙΙ στη Χαβάη, οι ερευνητές έλαβαν εικόνες υψηλής ανάλυσης του Μαρκαριάν 177 και της πηγής SDSS1133 χρησιμοποιώντας ένα εγγύς υπέρυθρο φίλτρο. Τα διπλά φωτεινά σημεία στο κέντρο του γαλαξία είναι συνεπείς με τον πρόσφατο σχηματισμό του άστρου, μια διαταραχή που υποδεικνύει ότι αυτός ο γαλαξίας μπορεί να συγχωνεύθηκε με έναν άλλο.


Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/M. Koss (ETH Zurich)
Η πηγή SDSS1133 (φωτεινό σημείο, κάτω αριστερά) υπήρξε μια μόνιμη πηγή για περισσότερο από 60 χρόνια. Αυτή η ακολουθία των αρχειακών αστρονομικών εικόνων, λήφθηκαν μέσω διαφορετικών μέσων και φίλτρων, δείχνει ότι η πηγή είναι ανιχνεύσιμη το 1950 και φωτεινότερη το 2001.
To-New-Sas

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ