Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Απόκοσμη ευθυγράμμιση των κβάζαρ κατά μήκος δισεκατομμυρίων ετών φωτός
Credit: ESO/M. Kornmesser
Η καλλιτεχνική απεικόνιση στο βίντεο δείχνει σχηματικά τις μυστηριώδεις ευθυγραμμίσεις μεταξύ των αξόνων περιστροφής των κβάζαρ και τις μεγάλης κλίμακας δομές όπου κατοικούν σε αυτές τις παρατηρήσεις με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO με το οποίο έχουν αποκαλυφθεί. Οι ευθυγραμμίσεις αυτές είναι κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών φωτός και είναι οι μεγαλύτερες και  οι πιο γνωστές στο Σύμπαν.
Η δομή μεγάλης κλίμακας εμφανίζεται στο μπλε και τα κβάζαρ σημειώνονται σε λευκό με τους άξονες περιστροφής των μαύρων τρυπών τους να υποδεικνύονται με μια γραμμή (η λευκή γραμμή στη μέση της κάθε λευκής κουκκίδας).

Αυτό το βίντεο είναι μόνο για απεικόνιση και δεν αποτυπώνει την πραγματική κατανομή των γαλαξιών και των κβάζαρ.

Μια νέα "τρομακτική" εικόνα δείχνει ένα πλέγμα φωτεινών γαλαξιών που ευθυγραμμίζονται με τις μεγαλύτερες δομές που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί στο σύμπαν.

Οι επιστήμονες που εργάζονται με το τηλεσκόπιο στη Χιλή, ανακάλυψαν την ευθυγράμμιση μελετώντας 93 κβάζαρ - αντικείμενα που λάμπουν πολύ έντονα και τροφοδοτούνται από τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες - από το πρώιμο σύμπαν. 
Η εικόνα (καλλιτεχνική απεικόνιση που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου) δείχνει τα κβάζαρ να είναι ευθυγραμμισμένα σε ένα μπλε ιστό έναντι της μαύρης θάλασσας του διαστήματος.

Καλλιτεχνική απεικόνιση των μυστηριωδών ευθυγραμμίσεων των αξόνων περιστροφής των κβάζαρ
Credit: ESO/M. Kornmesser
Η καλλιτεχνική απεικόνιση παρουσιάζει τα κβάζαρ διάσπαρτα σε όλο το κοσμικό ιστό στο πρώιμο σύμπαν.
Η καλλιτεχνική απεικόνιση δείχνει σχηματικά τις μυστηριώδεις ευθυγραμμίσεις μεταξύ των αξόνων περιστροφής των κβάζαρ και τις μεγάλης κλίμακας δομές όπου κατοικούν σε αυτές τις παρατηρήσεις με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO με το οποίο έχουν αποκαλυφθεί. Οι ευθυγραμμίσεις αυτές είναι κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών φωτός και είναι οι μεγαλύτερες και οι πιο γνωστές στο Σύμπαν.
Η δομή μεγάλης κλίμακας εμφανίζεται με μπλε και τα κβάζαρ σημειώνονται σε λευκό με τους άξονες περιστροφής των μαύρων τρυπών τους να υποδεικνύονται με μια γραμμή.

Αυτή η εικόνα είναι μόνο για απεικόνιση και δεν αποτυπώνει την πραγματική κατανομή των γαλαξιών και των κβάζαρ."Το πρώτο περίεργο πράγμα που παρατήρησα ήταν ότι κάποιοι από τους άξονες περιστροφής των κβάζαρ ήταν ευθυγραμμισμένοι μεταξύ τους - παρά το γεγονός ότι αυτά τα κβάζαρ χωρίζονται από δισεκατομμύρια έτη φωτός," είπε ο επικεφαλής της μελέτης Damien Hutsemékers, από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο , στην ίδια ανακοίνωση του ESO.

Οι επιστήμονες που εργάζονται με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο, διαπίστωσαν ότι η περιστροφή των κβάζαρ είναι παράλληλη προς τις δομές μεγάλης κλίμακας, όπου βρέθηκαν οι γαλαξίες.


Προσομοίωση της μεγάλης κλίμακας δομής
Credit: Illustris Collaboration
Αυτή η προσομοίωση δείχνει τη μεγάλη κλίμακα δομής του σύμπαντος.
Αυτή η πολύ λεπτομερής προσομοίωση της μεγάλης κλίμακας δομής, δημιουργήθηκε ως μέρος της προσομοίωσης Illustris. Η κατανομή της σκοτεινής ύλης εμφανίζεται με μπλε χρώμα και η κατανομή αερίου σε πορτοκαλί. Αυτή η προσομοίωση είναι για την τρέχουσα κατάσταση του Σύμπαντος και επικεντρώνεται σε ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών. Η περιοχή που φαίνεται είναι περίπου 300 εκατομμύρια έτη φωτός κατά μήκος.
Τα μέλη της ομάδας, δήλωσαν ότι η πιθανότητα αυτά τα αποτελέσματα να δημιουργήθηκαν κατά τύχη, είναι λιγότερο από το 1 τοις εκατό, σύμφωνα με το ESO. 
Η νέα μελέτη περιγράφεται αναλυτικά στην έκδοση της 19ης Νοεμβρίου του περιοδικού Astronomy & Astrophysics.


Μυστηριώδης ευθυγράμμιση των γαλαξιών στον ιστό του Σύμπαντος
Η ανακάλυψη υποδηλώνει «ότι κάποιο συστατικό λείπει από τα σημερινά μοντέλα για το Σύμπαν» λένε οι ερευνητές

Λιέγη 


Κοσμικό μυστήριο: Οι μαύρες τρύπες που κρύβονται στα κέντρα μακρινών γαλαξιών περιέργως τείνουν να έχουν παράλληλους άξονες περιστροφής, ευθυγραμμισμένους με τις μεγαλύτερες δομές του Σύμπαντος. Η ανακάλυψη υποδηλώνει «ότι κάποιο συστατικό λείπει από τα σημερινά μοντέλα για το Σύμπαν» λένε οι Ευρωπαίοι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics».

Η ανακάλυψη

Χρησιμοποιώντας το «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, οι ερευνητές εξέτασαν 93 κβάζαρ. Τα κβάζαρ είναι εξαιρετικά φωτεινοί γαλαξίες με δραστήριες μαύρες τρύπες στο κέντρο τους. Το υλικό που περιδινίζεται γύρω από τη μαύρη τρύπα θερμαίνεται και εκπέμπει πίδακες ακτινοβολίας πριν χαθεί για πάντα μέσα στο τέρας. Η ακτινοβολία είναι απίστευτα έντονη, πιο έντονη από τη λάμψη όλων των άστρων του γαλαξία μαζί.

Τα δεκάδες κβάζαρ που εξετάζει η μελέτη είναι διασκορπισμένα σε μια έκταση δισεκατομμυρίων ετών φωτός, την οποία βλέπουν οι αστρονόμοι όπως ήταν όταν το Σύμπαν είχε το ένα τρίτο της σημερινής του ηλικίας. Οι άξονες περιστροφής των κβάζαρ δεν μπορεί να γίνει άμεσα ορατός, ωστόσο οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν τους προσανατολισμούς τους με έμμεσες μεθόδους που καταγράφουν τη γωνία πόλωσης του φωτός.

«Το πρώτο περίεργο που παρατηρήσαμε είναι ότι οι άξονες περιστροφής ορισμένων κβάζαρ ήταν ευθυγραμμισμένοι μεταξύ τους, παρόλο που τα κβάζαρ αυτά απέχουν μεταξύ τους δισεκατομμύρια έτη φωτός» αναφέρει ο Ντέιμιεν Χουτσεμέκερς του Πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο.

Οι άξονες

Στο επόμενο στάδιο, οι αστρονόμοι εξέτασαν το εάν οι άξονες περιστροφής είναι ευθυγραμμισμένοι όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τον λεγόμενο κοσμικό ιστό, την αδρή υφή του Σύμπαντος. Οι γαλαξίες δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι στο Σύμπαν, αν κοιτάξει κανείς σε κλίμακες της τάξης των μερικών εκατομμυρίων ετών φωτός.
Σύμφωνα με το κυρίαρχο μοντέλο της σημερινής Κοσμολογίας, οι γαλαξίες τείνουν να συγκεντρώνονται σε αχανή νήματα και «σβόλους», ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν αχανείς, σχεδόν άδειες εκτάσεις.
Οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι άξονες περιστροφής των κβάζαρ τείνουν να είναι παράλληλοι με τα κοσμικά νήματα. Με άλλα λόγια, οι άξονες εκτείνονται κατά μήκος των νημάτων.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η πιθανότητα να προέκυψε αυτή η ευθυγράμμιση από καθαρή τύχη είναι μόλις 1%. Και αυτό σημαίνει ότι η παράξενη ευθυγράμμιση των κβάζαρ ίσως έχει σημασία για τα υπολογιστικά μοντέλα των κοσμολόγων. «Ο συσχετισμός ανάμεσα στον προσανατολισμό των κβάζαρ και τις δομές στις οποίες αυτά ανήκουν είναι μια σημαντική πρόβλεψη των αριθμητικών μοντέλων για την εξέλιξη του Σύμπαντος» εξηγεί ο Ντομινίκ Σλους του Πανεπιστημίου της Λιέγης, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Παραδέχεται ωστόσο ότι το φαινόμενο παραμένει δυσεξήγητο. Όπως επισημαίνει, «οι ευθυγραμμίσεις στα νέα δεδομένα μας, σε κλίμακες μεγαλύτερες από ό,τι οι προβλέψεις των προσομοιώσεων, ίσως αποτελούν ένδειξη ενός συστατικού που λείπει από τα σημερινά μοντέλα για τον Κόσμο».


To-New-Sas

Πηγή: SPACE.COM - ESO ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ