Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Γεωλογική χαρτογράφηση του αστεροειδή Εστία αποκαλύπτει την ιστορία των μεγάλων επιπτώσεων
Credit: NASA/JPL-Caltech/Arizona State University
Σε αυτόν το λεπτομερή νέο γεωλογικό χάρτη της Εστία, το καφέ χρώμα αντιπροσωπεύει τους παλαιότερους κρατήρες της επιφάνειας. Το Μωβ χρώμα και το φωτεινό μπλε αντιπροσωπεύουν τα εδάφη που τροποποιήθηκαν από τις επιτπώσεις των κρατήρων Veneneia και Rheasilvia, αντίστοιχα.
Το φωτεινό μωβ και σκούρο μπλε χρώμα, κάτω από τον ισημερινό, αντιπροσωπεύουν το εσωτερικό των λεκανών Rheasilvia και Veneneia.
Τα πράσινοι και τα κίτρινα αποτελούν σχετικά νέες κατολισθήσεις ή άλλες καταβάσεις κίνησης και επιπτώσεις υλικών κρατήρων, αντίστοιχα. Τα τεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως ρήγματα φαίνονται από τις μαύρες γραμμές.
Μια ομάδα 14 επιστημόνων με επικεφαλής τον David Williams της Σχολής "Γη και Εξερεύνηση του Διαστήματος" στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έχει ολοκληρώσει τον πρώτο παγκόσμιο γεωλογικό και τεκτονικό χάρτη του αστεροειδή Εστία. 
Το έργο αποκαλύπτει ότι η ιστορία της Εστίας κυριαρχείται από επιπτώσεις μεγάλων μετεωριτών.

Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας εικόνες από το διαστημικό σκάφος Dawn της NASA, το οποίο ήταν σε τροχιά γύρω από την Εστία μεταξύ Ιουνίου 2011 και Σεπτεμβρίου 2012. 
Οι εικόνες αφήνουν τους επιστήμονες να δημιουργήσουν γεωλογικούς χάρτες υψηλής ανάλυσης, που αποκαλύπτουν την ποικιλία των χαρακτηριστικών της επιφάνειας της Εστίας σε πρωτοφανή λεπτομέρεια.

«Η γεωλογική εκστρατεία χαρτογράφησης της Εστίας, χρειάστηκε περίπου δυόμισι χρόνια για να ολοκληρωθεί,» αναφέρει ο Ουίλιαμς. 
"Οι προκύπτοντες χάρτες, μας έδωσαν τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε μία γεωλογική κλίμακα χρόνου της Εστίας για σύγκριση με άλλους πλανήτες και φεγγάρια."

Οι χαρτογράφοι διαπίστωσαν ότι η γεωλογική κλίμακα χρόνου της Εστίας έχει διαμορφωθεί από μια σειρά μεγάλων επιπτώσεων γεγονότων. 
Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν οι επιπτώσεις που ανατίναξαν τις περιοχές όπου είναι οι κρατήρες Veneneia και Rheasilvia νωρίς στην ιστορία της Εστίας, και ο κρατήρας Μάρσια αργά στην ιστορία της.

"Το τελευταίο μεγάλο γεγονός στην Εστία, είναι η επίπτωση του κρατήρα Μάρσια, η ηλικία του είναι ακόμα αβέβαιη", λέει ο ο Ουίλιαμς. 
"Αλλά οι βέλτιστες τρέχουσες εκτιμήσεις μας, δείχνουν ότι έχει ηλικία μεταξύ περίπου 120 και 390 εκατομμυρίων χρόνων." 
"Η διαφορά", εξηγεί ο ίδιος, "προέρχεται από το οποίο μοντέλο κρατήρων χρησιμοποιείται."

Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU
Ο νέος χάρτης της Εστίας είναι ένα λεπτομερές γεωλογικό αρχείο του αστεροειδή.
To-New-Sas

Πηγή: PHYS.ORG SPACE.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ