Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

Η Ευρώπη του Δία στα πραγματικά της χρώματαΜε τα μάτια του "Γαλιλαίο"
(NASA/JPL-Caltech/SETI Institute)  
Η Ευρώπη σε ρεαλιστικά χρώματα. Ο βόρειος πόλος είναι δεξιάΠασαντίνα, Καλιφόρνια

Η παγωμένη, αινιγματική επιφάνεια της Ευρώπης, ενός από τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Δία, αποκαλύπτεται στα χρώματα που θα έβλεπε το ανθρώπινο μάτι.


Το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εκδοχή της ιστορικής εικόνας από την αποστολή Galileo τη δεκαετία του 1990.

Δείτε την εικόνα σε μεγαλύτερη ανάλυση

Η προηγούμενη βερσιόν είχε χαμηλότερη ανάλυση και έντονα ενισχυμένα χρώματα που έκαναν πιο ευδιάκριτα τα επιφανειακά χαρακτηριστικά. Η νέα εικόνα έχει πιο ρεαλιστικό χρώμα, ό,τι πλησιέστερο έχουμε σε μια πραγματική φωτογραφία.(NASA/JPL/University of Arizona)
Η αρχική εκδοχή της εικόνας είχε δημοσιευτεί το 2001Οι φωτογραφικές μηχανές καταγράφουν τρία χρώματα -κόκκινο, πράσινο και μπλε. Όμως η εικόνα του Galileo, ένα φωτομωσαϊκό επιμέρους εικόνων, λήφθηκε με φίλτρα στο εγγύς υπέρυθρο, το πράσινο και το ιώδες, και έπρεπε να υποστεί επεξεργασία για να δώσει χρώματα πιο κοντά στα πραγματικά.

Οι χρωματικές διαβαθμίσεις της εικόνας αντιστοιχούν σε διαφορές της γεωλογίας. Οι περιοχές που περιέχουν σχεδόν καθαρό πάγο νερού εμφανίζονται άσπρες και μπλε, ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων του πάγου. Οι πολικές περιοχές, οι οποίες εμφανίζονται στα δεξιά και τα αριστερά της εικόνας, εμφανίζονται πιο γαλάζιες από ό,τι ο ισημερινός.

Οι κοκκινωπές και καφέ περιοχές αντιστοιχούν σε άλλα υλικά που υπάρχουν μέσα στον πάγο σε ποικίλες συγκεντρώσεις. 

Οι εικόνες από τις οποίες αποτελείται το φωτομωσαϊκό λήφθηκαν από το Galileo το 1995 και το 1998, στην πρώτη και την δέκατη τέταρτη περιφορά του σκάφους γύρω από την Ευρώπη. 

Κάθε εικονοστοιχείο (pixel) αντιστοιχεί σε περιοχή πλάτους 1,6 χιλιομέτρων.

Η επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού είναι γεμάτη μακρόστενες ρωγμές στον πάγο, οι οποίες έχουν κλείσει από νερό που ανέβηκε στην επιφάνεια, πάγωσε και έκλεισε το κενό.

Κατά κάποιο τρόπο, οι μεγάλες πλάκες από πάγο είναι για την Ευρώπη ό,τι οι τεκτονικές πλάκες για τη Γη.

Οι πλανητολόγοι υποψιάζονται ότι κάτω από την παγωμένη κρούστα κρύβεται ένας απέραντος ωκεανός υγρού νερού.

Μέσα του θα μπορούσε να κρύβεται μικροβιακή ζωή, πιστεύουν οι αστροβιολόγοι.

Newsroom ΔΟΛ


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ