Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Τα σημεία του Φίλαε από την κάμερα Όσιρις κατά μήκος του κομήτηΑυτές οι απίστευτες εικόνες δείχνουν το συναρπαστικό ταξίδι του προσεδαφιστή Φίλαε του Ροζετα καθώς πλησίασε και, στη συνέχεια αναπήδησε από την πρώτη προσεδάφιση του στον κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις 12 Νοεμβρίου 2014.


Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Το τελευταίο μισάωρο της ελεύθερης πτώσης. Το Φιλαε αφήνει ένα ίχνος καθώς αναπηδά και επανεμφανίζεται στα δεξιά της εικόνας  Το ψηφιδωτό περιλαμβάνει μια σειρά από εικόνες που λήφθηκαν από την κάμερα OSIRIS του Ροζέτα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 30 λεπτών που καλύπτουν την πρώτη προσεδάφιση. 
Ο χρόνος της κάθε εικόνας αναγράφεται στα αντίστοιχα ένθετα και είναι σε GMT (περίπου 2 ώρες μετά Ελλάδος). 
Μια σύγκριση της περιοχής της προσεδάφισης λίγο πριν και μετά από την πρώτη επαφή με την επιφάνεια, παρέχεται επίσης.

Οι εικόνες λήφθηκαν με την κάμερα OSIRIS κλειστής γωνίας του Ροζέτα όταν το διαστημικό σκάφος ήταν 17,5 χιλιόμετρα από το κέντρο του κομήτη, ή περίπου 15,5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια. 
Έχουν ανάλυση 28 εκ. / εικονοστοιχείο και τα διευρυμένα ένθετα είναι 17 x 17 μ.

Από αριστερά προς τα δεξιά, οι εικόνες δείχνουν το Φίλαε να κατεβαίνει προς και κατά μήκος του κομήτη πριν την προσεδάφιση. 
Η εικόνα που έχει ληφθεί μετά την προσκομήτωση, είναι σε 15:43 GMT (17:43 ώρα Ελλάδος), επιβεβαιώνει ότι ο προσεδαφιστής κινείται ανατολικά, ως πρώτη υπόθεση από τα δεδομένα που επιστρέφονται από το πείραμα CONSERT, και με ταχύτητα περίπου 0,5 μ / δ.

Η τελική θέση του Φίλαε δεν είναι ακόμα γνωστή, αλλά μετά το άγγιγμα στην επιφάνεια και την αναπήδηση και πάλι στις 17:25 GMT, έφτασε εκεί στις 17:32 GMT. 
Η ομάδα απεικόνισης είναι βέβαιη ότι ο συνδυασμός των στοιχείων που κυμαίνονται από το πείραμα CONSERT και με εικόνας από τις κάμερες Osiris και navcam από το όχημα σε τροχιά και εικόνες από την επιφάνεια με το τις Rolis και CIVA κάμερες πάνω στο Φίλαε, θα αποκαλύψουν σύντομα την τοποθεσία του προσεδαφιστή.


Σχετικά: Κομήτες - Αποστολές - ΡοζεταΤι είδε το Ροζετα
Σε υψηλή ανάλυση: Το Φιλαε πέφτει, αναπηδά, εξαφανίζεται


Ντάρμστατ, Γερμανία

Η κάμερα υψηλής ανάλυσης του σκάφους Rosetta είδε το ρομπότ Philae να πέφτει στον κομήτη 67P, να αναπηδά και να εξαφανίζεται πέρα από το οπτικό πεδίο της.

Η κάθοδος του ρομπότ καταγράφηκε από την κάμερα OSIRIS του Rosetta, έγχρωμη και υψηλής ανάλυσης, από την οποία ελάχιστες εικόνες έχουν δημοσιοποιηθεί ως σήμερα.

Τα νέα δεδομένα ίσως βοηθήσουν τώρα στον εντοπισμό του ρομπότ, το οποίο κατέληξε σε άγνωστη θέση λίγο μετά την ιστορική προσεδάφιση της Τετάρτης.

Σώπασε, πιθανώς οριστικά, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η εικόνα καταγράφει το τελευταίο μισάωρο μιας αργής ελεύθερης πτώσης στον κομήτη, αρκετές ώρες μετά την αποδέσμευση του Philae από το μητρικό σκάφος.

Το Philae αφήνει μια μικρή λακκούβα καθώς αναπηδά στη σκονισμένη επιφάνεια, μετά κινείται ιπτάμενο μέχρι να χαθεί στα δεξιά της εικόνας. 

Από μετρήσεις των αισθητήρων του γνωρίζουμε ότι παρέμεινε μετέωρο για δύο ώρες, αναπήδησε ξανά και έπεσε στην τελική του θέση επτά λεπτά αργότερα.

Πολύτιμα δεδομένα

Λίγα έχουν γίνει γνωστά για τα επιστημονικά δεδομένα που πρόλαβε να μεταδώσει το Philae –η ανάλυσή τους απαιτεί χρόνο και οι ερευνητές της αποστολής χρειάζονταν ξεκούραση έπειτα από αρκετά άγρυπνα βράδια.

Ωστόσο η ομάδα του οργάνου MUPUS, στη γερμανική αεροδιαστημική υπηρεσία DLR, ανακοίνωσε ότι το θερμόμετρο λειτούργησε και πήρε κάποιες μετρήσεις. Τελικά όμως έσπασε καθώς προσπαθούσε να εισχωρήσει στην επιφάνεια με τη βοήθεια ενός «σφυριού».

Διαφορετική ομάδα ερευνητών αναμένεται να ανακοινώσει αν το Philae κατάφερε να συλλέξει δείγματα με ένα τρυπάνι, που μπορεί να φτάσει σε βάθος 20 εκατοστών.

Τα υλικά που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του κομήτη έχουν μείνει σχεδόν αναλλοίωτα στα 4,6 δισ. χρόνια που έχουν περάσει από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι τα δείγματα που θα προσέφερε το τρυπάνι θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία για τη γέννηση της Γης και τον ενδεχόμενο εμπλουτισμό της με νερό και οργανικές ουσίες από τις προσκρούσεις κομητών.

Τα δεδομένα που έλαβε το Σάββατο από το Philae η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA θα είναι πιθανώς και τα τελευταία. Το ρομπότ έχει πέσει σε σκιά και η λιακάδα που δέχεται δεν επαρκεί για να φορτίσει τη μπαταρία του.

Οι υπεύθυνοι θα περιμένουν πάντως για καιρό, ίσως και εννέα μήνες, μήπως οι συνθήκες φωτισμού αλλάξουν καθώς ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο.

Το Rosetta θα τον ακολουθεί και το 2015.

Βαγγέλης Πρατικάκης


Newsroom ΔΟΛTo-New-Sas

Πηγή: blogs.esa - in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ