Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Προχώρησε σε γεώτρηση το Φιλαε
ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΖΩΗΣ ΑΚΟΜΗ

Γεώτρηση στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι πραγματοποίησε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής το μικρό ρομπότ Philae, καθώς οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι μπαταρίες του θα το κρατήσουν στη ζωή για λίγες ακόμη ώρες. Νωρίτερα το ρομπότ είχε στείλει μια πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία, την πρώτη που προσφέρει πανοραμική άποψη κομήτη.


Πανοραμικό φωτομωσαϊκό από την επιφάνεια του κομήτη. Το μαύρο στο πάνω μέρος είναι το κενό του Διαστήματος. Η εικόνα του ρομπότ έχει τοποθετηθεί στο κέντρο από τους ερευνητές (ESA/CIVA)


Το σχετικό τουιτ από το Φιλαε: 


Πίσω στη δουλειά! Τώρα πραγματοποιώ γεώτρηση στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ ... Θα σας ενημερώνω όσο πιο σύντομα μπορώ! 

Το ρομπότ Philae πραγματοποίησε τελικά την γεώτρηση στην επιφάνεια του κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, όμως τα αποτελέσματα από την ανάλυση ενδέχεται να μην φτάσουν ποτέ στη Γη λόγω της απώλειας της ενέργειάς του.

«Δεν είμαστε βέβαιοι ότι το Philae έχει αρκετή ενέργεια για να μεταδώσει τα δεδομένα στην επόμενη επαφή που θα έχουμε μαζί του» δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ο υπεύθυνος της προσγείωσης του ρομπότ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ντάρμστατ της Γερμανίας.

Με βάση το πρόγραμμά του, το ρομπότ επρόκειτο να κάνει μια γεώτρηση για να πάρει δείγμα από το έδαφος του κομήτη και να το αναλύσει. Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) δεν του έδωσαν αμέσως την εντολή να προχωρήσει στη γεώτρηση καθώς φοβόντουσαν μήπως αποσταθεροποιηθεί και χαθεί στο διάστημα. Το Philae δεν πατάει καλά στο έδαφος του κομήτη επειδή δεν λειτούργησαν τα άγκιστρά του.H πανοραμική καρτ ποστάλ που έστειλε το Philae στο Rosetta.


Όπως είπε ο Φιλίπ Γκοντόν, ο επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας), η ESA έλαβε τελικά την απόφαση να προχωρήσει στη γεώτρηση.

Το μικρό ρομπότ «εργάζεται αδιάκοπα» στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri, ενώ δεν έχει πλέον παρά λίγες ώρες ζωής με την μπαταρία του, καθώς η λειτουργία των ηλιακών πάνελ επηρεάζεται επειδή βρίσκεται στη σκιά ενός βράχου.

Σύμφωνα με την Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES), το Philae έχει ήδη συλλέξει πληθώρα στοιχείων που θα χρειασθεί καιρός για να αναλυθούν.


... 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. Έχει αρκετή ενέργεια ώστε να μεταδώσει όλα τα δεδομένα στη Γη?

Τα όργανα της διαστημο-συσκευής Φιλαε που βρίσκεται στην επιφάνεια του κομήτη 67/P
Το ρομπότ Philae πραγματοποίησε τελικά μια γεώτρηση στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ … όμως τα αποτελέσματα της ανάλυσης ενδέχεται να μην φτάσουν ποτέ στη Γη γιατί εξαντλείται η ενέργειά του. Δυστυχώς μετά την προσγείωσή του στον κομήτη βρέθηκε σε ένα σκιερό μέρος και ο μεγαλύτερος ηλιακός του συλλέκτης δεν βλέπει προς τον ήλιο. Αν αυτός δεν στραφεί προς τον ήλιο σύντομα, το Philae θα εξαντλήσει την μπαταρία του και θα νεκρωθεί.
Το θετικό είναι ότι αρκετά από τα επιστημονικά όργανα του Philae έχουν συλλέξει δεδομένα, τα οποία ελήφθησαν στη Γη και τώρα αναλύονται.
Το τρυπάνι ενεργοποιήθηκε χτες βράδυ για την λήψη και ανάλυση δειγμάτων του εδάφους κομήτη με το όργανο COSAC (Cometary Sampling and Composition Experiment). Σκοπός της ανάλυσης είναι να διαπιστωθεί αν τα οργανικά μόρια που περιέχονται στον κομήτη είναι αριστερόστροφα, κάτι που θα αποδείκνυε την σχέση τους με τα επίσης αριστερόστροφα οργανικά μόρια στα οποία βασίζεται η ζωή στη Γη.Τα δεδομένα της αποστολής θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία σύμφωνα με την οποία το νερό και τα συστατικά της ζωής μεταφέρθηκαν στη Γη από τους κομήτες


Ένα άλλο όργανο του Philae που ονομάζεται Πτολεμαίος, και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να παγιδεύσει και να αναλύσει αέρια του κομήτη, μάλλον δεν θα λειτουργήσει επειδή χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει (άλλωστε και το μητρικό σκάφος Rosetta μπορεί να κάνει παρόμοια πειράματα αφού ακολουθεί κατά πόδας τον κομήτη).
Οι υπεύθυνοι για την προσγείωση του Philae στον κομήτη θα ξέρουν απόψε το βράδυ αν θα καταφέρει το ρομπότ να στείλει τα δεδομένα της γεώτρησης και αν τελικά θα καταφέρει να επιβιώσει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμη κι αν το Philae δεν μπορέσει να στείλει άλλα δεδομένα στη Γη, η  αποστολή έχει πετύχει κατά 80%. Μια καλή εξέλιξη θα ήταν το φως του ήλιου σε κάποια στιγμή να πέσει πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες του Philae, ώστε να επαναφορτιστεί η μπαταρία του και να καταφέρει να μετακινηθεί σε ένα όχι τόσο σκιερό μέρος. Ίδωμεν…Από: newscientist.com


Πηγή: ethnos.gr , physicsgg.me

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ