Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Ένα θολό νεφέλωμα
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Marc Canale

Αυτή η νέα εικόνα από του Χαμπλ Ευρέως Πεδίου Πλανητική Κάμερα 2, παρουσιάζει το NGC 1501, ένα σύνθετο πλανητικό νεφέλωμα που βρίσκεται στον μεγάλο αλλά αχνό αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης.

Ανακαλύφθηκε από τον Ουίλιαμ Χέρσελ το 1787, το NGC 1501 είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα 5.000 έτη φωτός μακριά από εμάς. 
Οι αστρονόμοι έχουν ως πρότυπο την τρισδιάστατη δομή του νεφελώματος, βρίσκοντας ότι είναι ένα σύννεφο σε σχήμα ακανόνιστου ελλειψοειδούς, γεμάτο με ανώμαλες και αφρώδη περιοχές. 
Έχει ένα λαμπρό κεντρικό αστέρι που μπορεί να φανεί εύκολα σε αυτή την εικόνα, λάμπει έντονα μέσα από το σύννεφο του νεφελώματος. 
Αυτό το λαμπρό μαργαριτάρι ενσωματωμένο στο λαμπερό κέλυφος του, ενέπνευσε το δημοφιλές παρατσούκλι του νεφελώματος: το Νεφέλωμα Στρείδι.

Αν και το κεντρικό αστέρι του NGC 1501, εκτόξευσε το εξωτερικό κέλυφος του πολύ καιρό πριν, εξακολουθεί να είναι πολύ ζεστό και φωτεινό, αν και είναι αρκετά δύσκολο για τους παρατηρητές να το εντοπίσουν μέσα από μέτρια τηλεσκόπια. 
Αυτό το αστέρι έχει πράγματι αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών από τους αστρονόμους και οφείλεται σε ένα πολύ ασυνήθιστο χαρακτηριστικό: φαίνεται να πάλλεται, μεταβάλλοντας αρκετά σημαντικά τη φωτεινότητα σε ένα τυπικό χρονοδιάγραμμα μόλις μισής ώρας. 
Αν και οι μεταβλητοί αστέρες δεν είναι ασυνήθιστοι, είναι ασυνήθιστο να τα βρει κανείς στην καρδιά ενός πλανητικού νεφελώματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα χρώματα σε αυτήν την εικόνα είναι αυθαίρετα.


Η συλλογή εικόνvn του Marc Canale στο flickr.com


To-New-Sas

Πηγή: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ