Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Μια πολύχρωμη συγκέντρωση της μέσης ηλικίας άστρων
Credit: ESO/G. BeccariΤο MPG / ESO 2.2 μέτρων τηλεσκόπιο στο παρατηρητήριο Λα Συλλα του ESO στη Χιλή, έχει λάβει μια πλούσια πολύχρωμη θέα στο λαμπερό αστρικό σμήνος NGC 3532. 
Μερικά από τα αστέρια λάμπουν ακόμα με ένα ζεστό μπλε χρώμα, αλλά πολλά από τα πιο ογκώδη από αυτά, έχουν γίνει κόκκινοι γίγαντες και λάμπουν με μία πλούσια πορτοκαλί απόχρωση.

Το NGC 3532 είναι ένα φωτεινό ανοιχτό σμήνος που βρίσκεται περίπου 1.300 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Τρόπιδος. 
Είναι ανεπίσημα γνωστό ως το Σύμπλεγμα "Ευχή", δεδομένου ότι μοιάζει με διάσπαρτα ασημένια νομίσματα που έχουν πέσει σε ένα πηγάδι.
Επίσης, αναφέρεται ως Ποδόσφαιρικό Σύμπλεγμα, αν και πόσο κατάλληλο είναι αυτό, εξαρτάται από ποια πλευρά του Ατλαντικού ζείτε. 
Το αναφέρουν έτσι, λόγω του ότι μοιάζει με μπάλα του ράγκμπι.

Αυτό το πολύ φωτεινό σμήνος αστεριών φαίνεται εύκολα με γυμνό μάτι από το νότιο ημισφαίριο. Ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο αστρονόμο Νικολά Λουί ντε Λακάιγ, παρατηρώντας το από τη Νότια Αφρική το 1752 και το πρόσθεσε στον κατάλογο τρία χρόνια αργότερα το 1755. 
Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ανοιχτά συμπλέγματα άστρων σε όλο τον ουρανό.

Αυτή η εικόνα του NGC 3532 λήφθηκε από το μέσο Ευρέως Πεδίου Απεικόνισης στο παρατηρητήριο Λα Συλλα του ESO, τον Φεβρουάριο του 2013.


Ευρεία προβολή πεδίου του ουρανού γύρω από το λαμπερό αστρικό σμήνος NGC 3532
Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgement: Davide De Martin
Η προβολή αυτή του ευρέως πεδίου του ουρανού γύρω από το σμήνος NGC 3532 δημιουργήθηκε από φωτογραφικό υλικό που αποτελεί μέρος της Έρευνας Ψηφιοποιημένου Ουρανού 2. Το σύμπλεγμα το ίδιο είναι στο κέντρο της εικόνας και το φωτεινό αστέρι κάτω αριστερά είναι το χ Τρόπιδος - ένας πολύς λαμπρός κίτρινο Υπεργίγαντας αστέρας που είναι περίπου πέντε φορές πιο μακριά από τη Γη από ό, τι το ίδιο το σύμπλεγμα. Αυτό το αστέρι είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα που μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι.Μεγέθυνση στο πολύχρωμο σύμπλεγμα αστέρων NGC 3532 
Credit: ESO/G. Baccari/Digitized Sky Survey 2/N. Risinger (skysurvey.org). Music: movetwo
Αυτό το βίντεο ξεκινά με θέα στο νότιο Γαλαξία μας και μας οδηγεί σε ένα ταξίδι προς το ανοιχτό αστρικό σμήνος NGC 3532. Το MPG / ESO 2.2 μέτρων τηλεσκόπιο στο παρατηρητήριο Λα Συλλα του ESO στη Χιλή, έλαβε αυτή την πλούσια πολύχρωμη θέα. Μερικά από τα αστέρια λάμπουν ακόμα με ένα ζεστό μπλε χρώμα, αλλά πολλά από τα πιο ογκώδη από αυτά, έχουν γίνει κόκκινοι γίγαντες και λάμπουν με μία πλούσια πορτοκαλί απόχρωση.Μετακίνηση σε όλο το πολύχρωμο αστρικό σμήνος NGC 3532 
Credit: ESO/G. Beccari
To-New-Sas

Πηγή: ESO

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ