Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Πότε θα ησυχάσουν οι γαλαξίες;
Credit: NASA, ESA, J. Kartaltepe (NOAO), C. Lintott (Oxford), H. Ferguson (STScI), S. Faber
Προβολή από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ ενός σπειροειδούς γαλαξία που φαίνεται όταν το Σύμπαν ήταν λιγότερο από το ένα τρίτο της τρέχουσας ηλικίας του, αλλά δείχνει το ίδιο χαρακτηριστικό παραγραφής όπως και οι πολύ μεγαλύτεροι, γαλαξίες δίσκου.
Οι αστρονόμοι έχουν από καιρό προσπαθήσει να κατανοήσουν ακριβώς πώς εξελίχθηκε το σύμπαν από την πρώιμη ιστορία του στο σύμπαν που βλέπουμε γύρω μας σήμερα.

Ειδικότερα, ο τρόπος που οι γαλαξίες διαμορφώνονται και αναπτύσσονται, εξακολουθεί να είναι θέμα προς συζήτηση.
Τώρα, μια ομάδα ερευνητών έχει χρησιμοποιήσει τις συλλογικές προσπάθειες των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εθελοντικά για το έργο "Γαλαξιακός Ζωολογικός Κήπος" ώστε να ρίξει λίγο φως σε αυτό το πρόβλημα.
Θεωρούν ότι οι γαλαξίες μπορεί να έχουν εγκατασταθεί στην τρέχουσα μορφή τους δυο δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Οι πρόσφατα ταξινομημένοι γαλαξίες μοιάζουν εντυπωσιακά πολύ με εκείνους στο σημερινό σύμπαν, με δίσκους, γραμμές άστρων και σπειροειδείς βραχίονες.

Αλλά οι θεωρητικοί προβλέπουν ότι αυτοί θα πρέπει να χρειάστηκαν 2 δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν, έτσι τα πράγματα φαίνεται να είχαν ησυχάσει πολύ νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν.

Credit: ESO/IDA/Danish 1.5 m/ R. Gendler, J-E. Ovaldsen, C. Thöne, and C. Feron
Προβολή από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο του ραβδωτού σπειροειδούς γαλαξία NGC 1365, περιστρέφεται για να ταιριάζει με τον προσανατολισμό της πρώτης εικόνας. Ο NGC 1365 είναι περίπου 56 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, έτσι τον βλέπουμε όπως φαινόταν 56.000.000 χρόνια πριν, ή 10 δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα από το γαλαξία στην εικόνα Δ.Τ.Χ.
To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ