Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Μάχη με τον χρόνο για τη σωτηρία του Φιλαε
Εγκλωβισμένη η διαστημοσυσκευή σε απόκρημνο σημείο του κομήτη
Το πρωί του Σαββάτου θα γνωρίζουμε αν το Philae θα συνεχίσει την αποστολή του
Ολα τα ενδεχόμενα ανοικτά άφησαν οι επιτελείς του Ευρωπαΐκού Οργανισμού Διαστήματος για την τύχη της διαστημοσυσκευής Philae που έχει προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P. 

Η συσκευή μόλις ακούμπησε την επιφάνεια του κομήτη εξαιτίας της έλλειψης βαρύτητας υποχρεωθήκε να κάνει τρία μεγάλα άλματα, ένα εκ των οποίων ύψους ενός χλμ, με εποτέλεσμα το Philae να καταλήξει σε μια άγνωστη προς το παρόν τοποθεσία. 
Οπως (δυστυχώς) αποδείχτηκε το Philae είναι εγκλωβισμένο ανάμεσα σε βράχια ή σε κάποια κοιλότητα ενώ επιπλέον δεν έχει κάτσει στο έδαφος κανονικά αλλά σε πλάγια θέση. 

Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η συσκευή να μην μπορεί να τροφοδοτηθεί σωστά από το ηλιακό φως το οποίο είναι και αυτό που του παρέχει ενέργεια για να λειτουργεί. 
Τα όργανα του σύμφωνα με τους επιτελείς της αποστολής λειτουργούν καλά και μάλιστα τα έχουν θέσει όλα σε λειτουργία ώστε να προλάβουν να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες έρευνες και πειράματα σε περίπτωση που τελικά το Philae δεν καταφέρει να ξεφύγει από το σημείο που βρίσκεται και ξεμείνει από ενέργεια. 

Η επόμενη επικοινωνία με το Philae είναι προγραμματισμένη να γίνει περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και όπως ανακοίνωσαν οι επιτελείς της αποστολής γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις για τις εντολές που θα του δώσουν. 
Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες για τις κινήσεις που πρέπει να πουν στο Philae να κάνει ώστε και να σηκωθεί στα πόδια του αλλά και να μπορέσει να στρέψει όσο το δυνατόν πιο πολλά από τα φωτοβολταϊκά του πάνελ προς τον Ηλιο για να συλλέξει ενέργεια. 
Οι επιτελείς της ESA ελπίζουν ότι κάποιες από αυτές τις κινήσεις θα πετύχουν και θα τους χαρίσουν τον απαραίτητο χρόνο ώστε να καταφέρουν να τοποθετήσουν το Philae στη καλύτερη δυνατή θέση και να συνεχιστεί η αποστολή του απρόσκοπτα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουν που βρίσκεται η συσκευή και συνεχίζουν να την αναζητούν για να μπορούν να δώσουν τις καλύτερες δυνατές εντολές αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει. 

Πηγή: tovima.gr και άρθρο από την ESA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ