Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Οργανικά μόρια εντόπισε το Φιλαε
Η ανακάλυψη προκαλεί αίσθηση καθώς τα μόρια που περιέχουν άνθρακα θεωρούνται δομικό συστατικό της ζωής στη Γη
Το Philae ανίχνευσε οργανικά μόρια στην επιφάνεια του κομήτη 67P σύμφωνα με ανακοίνωση των επιτελών της αποστολής της ESA
Παρίσι 

Μετά την πρώτη ανακοίνωση για τα ευρήματα του Φιλαε που αφορούσαν την «υφή» του κομήτη και το ότι ο 67P είναι πιο σκληρός από όσο ανέμεναν οι επιστήμονες οι επιτελείς της αποστολής ανακοίνωσαν ότι η διαστημοσυσκευή εντόπισε οργανικά μόρια στην επιφάνεια του κομήτη.
Οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα είναι τα δομικά υλικά της ζωής στη Γη. 
Ενα όργανο που σχεδιάστηκε για να «μυρίσει» την ατμόσφαιρα του κομήτη 67P είναι αυτό που εντόπισε τα οργανικά μόρια στα οποία αναφέρονται οι επιτελείς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. 
Ακόμη η ESA δεν έχει ανακοινώσει το είδος των οργανικών μορίων που εντοπίστηκαν και όλοι όπως είναι ευνόητο αναμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την επόμενη ανακοίνωση. 
Ενα δεύτερο στοιχείο που έκανε γνωστό η ESA είναι ότι η επιφάνεια του κομήτη αποτελείται σε μεγάλο εύρος της από πάγο νερού πάνω στο οποίο υπάρχει ένα λεπτό στρώμα σκόνης πάχους 10-20 εκ.-------------------------------------------------------------Αποστολή «Ροζέτα»: Το Φιλαε «μύρισε» οργανικά μόρια στην επιφάνεια του κομήτηΔεν είναι ακόμη σαφές αν μεταξύ αυτών των μορίων περιλαμβάνονται και σύνθετες ενώσεις, σαν αυτές που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες

Οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα -δηλαδή τη βάση της ζωής στη Γη- φαίνεται ότι κατάφερε να ανιχνεύσει το ρομπότ Philae, πριν εξαντληθεί η μπαταρία του και πέσει σε "νάρκη".Ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη Γερμανοί επιστήμονες, δεν είναι ακόμη σαφές αν μεταξύ αυτών των μορίων περιλαμβάνονται και σύνθετες ενώσεις, σαν αυτές που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες. Μάλιστα, ο εντοπισμός των ενώσεων αυτών αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους της αποστολής του ρομπότ, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι κομήτες χρονολογούνται από την εποχή της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και σε αυτούς έχουν διατηρηθεί οργανικά μόρια, σαν να επρόκειτο για "κάψουλες του χρόνου".

Το σύστημα ανάλυσης αερίων COSAC του Philae κατάφερε να "μυρίσει" την ατμόσφαιρα του κομήτη και να εντοπίσει τα πρώτα οργανικά μόρια, ανέφερε το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR). Το ρομπότ τρύπησε και την επιφάνεια του κομήτη, αναζητώντας πάντα οργανικά μόρια, όμως είναι ακόμη άγνωστο αν κατάφερε τελικά να μεταφέρει ένα δείγμα στο COSAC για ανάλυση.

Πάντως, το εργαλείο MUPUS, με το οποίο ήταν εφοδιασμένο το ρομπότ και το οποίο μετρά την πυκνότητα και τις θερμικές και μηχανικές ιδιότητες της επιφάνειας του κομήτη, έδειξε ότι η επιφάνειά του κομήτη δεν ήταν τόσο μαλακή όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Μάλιστα, ένας αισθητήρας που επρόκειτο να βυθιστεί σε βάθος 40 εκατοστών στην επιφάνεια του κομήτη δεν τα κατάφερε τελικά με το DLR να υποθέτει ότι αφού πέρασε ένα στρώμα σκόνης πάχους 10-20 εκατοστών, ο αισθητήρας χτύπησε σε ένα άλλο υλικό, σκληρό σαν πάγο. 


Υπενθυμίζεται ότι το μικρό ρομπότ προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο -όπως είναι το πλήρες όνομά του- μετά από ταξίδι δέκα ετών στο διάστημα πάνω στο διαστημικό σκάφος Rosetta, με αποστολή να βρει στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες και, ενδεχομένως, πώς εμφανίστηκε η ζωή. Ολοκλήρωσε την 57ωρη αποστολή του στην επιφάνεια του κομήτη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, αφού έστειλε στους επιστήμονες δεδομένα από τα πειράματα που διεξήγαγε.

Credits: ESA/ATG medialab
Εστίαση στο MUPUS του Φιλαε


Το γράφημα δείχει τη δύσκολη προσγείωση που είχε το Philae στο κομήτη


Σχετικά: Κομήτες - Αποστολές - ΡοζεταΤο πλήρες άρθρο: blogs.esa

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ