Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Φαμπιόλα Τζιανότι, η νέα επικεφαλής του CERNΚορυφαία φυσικός
(Φωτογραφία:  Associated Press)
Η Φαμπιόλα Τζιανότι, νέα γενική διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Eρευνας CERN στη Γενεύη της Ελβετίας
Γενεύη, Ελβετία

Το CERN περνάει στα χέρια μιας γυναίκας: Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Eρευνας στη Γενεύη της Ελβετίας εξέλεξε την Φαμπιόλα Τζιανότι ως τη νέα γενική διευθύντρια του.


Η ιταλίδα φυσικός –η πρώτη γυναίκα επιστήμονας που κατακτάει αυτό το ξεχωριστό επιστημονικό πόστο- θα διαδεχθεί τον απερχόμενο διευθυντή Ρολφ Ντίτερ Χόιερ.

Η 52χρονη ερευνήτρια υπήρξε επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που επιβεβαίωσε την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς στο CERN και διαθέτει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό και πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Η Τζιανότι κατάφερε να υπερισχύσει της υποψηφιότητας άλλων δυο διακεκριμένων συναδέλφων της: του Ολλανδού Φρανκ Λίντε, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής Nikhef του Άμστερνταμ και του Βρετανού Τέρι Γουάιατ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Τόσο ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, όσο και η υπουργός Παιδείας Στεφανία Τζιανίνι έδωσαν τα συγχαρητήρια τους στην ιταλίδα φυσικό.

«Η εκλογή της Τζιανότι στη θέση της διευθύντριας του CERN αποτελεί μια τεράστια τιμητική διάκριση για τις ιταλικές επιστήμες. Είμαι σίγουρη πως η Τζιανότι θα κάνει την καλύτερη δυνατή δουλειά στη νέα της θέση, προσθέτοντας κι άλλες προσωπικές επιτυχίες στην ούτως ή άλλως σπουδαία της επιστημονική καριέρα μέχρι σήμερα» ήταν η δήλωση της Τζιανίνι.

Πριν δυο χρόνια, η ιταλίδα φυσικός «κονταροχτυπήθηκε» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το ποιο θα είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2012 κατά το αμερικανικό περιοδικό TIME. Το εξώφυλλο του περιοδικού τελικά κόσμησε ο αμερικανός πρόεδρος.

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ