Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Αντίο ‘J’, γειά σου Αγκιλκία
Επιλέχθηκε το όνομα του σημείου του κομήτη πάνω στο οποίο θα «πατήσει» η διαστημοσυσκευή της αποστολής
Το βίντεο για την προσεδάφιση του Φιλαε πάνω στον κομήτηΠαρίσι 
Στις 12 Νοεμβρίου, το ευρωπαϊκό σκάφος Ροζετα θα γίνει η πρώτη αποστολή που θα επιχειρήσει προσεδάφιση στην  επιφάνεια ενός κομήτη. 

Δέκα χρόνια μετά την εκτόξευσή του το 2004, το Rosetta τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις αρχές Αυγούστου. Είναι η πρώτη αποστολή που συνοδεύει έναν κομήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ταξίδι του προς τον Ήλιο. Μετά από επισταμένη έρευνα οι επιτελείς της αποστολής επέλεξαν το σημείο προσεδάφισης το οποίο έχει λάβει την κωδική ονομασία «Θέση J». Παρόλα αυτά η ESA διοργάνωσε ένα  διαγωνισμό στον οποίο οι φίλοι του Διαστήματος θα πρότειναν ένα όνομα για το σημείο της προσεδάφισης.Η διαστημοσυσκευή που θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη ονομάζεται Φιλαε  που είναι το όνομα ενός νησιού του Νείλου. Προτάθηκαν διάφορα ονόματα αλλά εκείνο που τελικά επιλέχθηκε είναι το όνομα ενός ακόμη νησιού του Νείλου, του νησιού Αγκιλκία. Πρόκειται για ένα νησί που συνδέεται με το Φιλαε  αφού σε αυτό μεταφέρθηκε ένα συγκρότημα αρχαίων κτιρίων που υπήρχαν στο Φιλαε όταν το τελευταίο πλημμύρισε κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης του φράγματος Ασουάν τον περασμένο αιώνα. Ανάμεσα στα κτίρια είναι και περίφημος ναός της Ισιδος. Στον κύκλο σημειώνεται το ακριβές σημείο προσεδάφισης του Φιλαε στον κομήτη το οποίο έλαβε το όνομα ενός νησιού του Νείλου


«Βαφτίστηκε» το σημείο προσεδάφισης της αποστολής Ροζετα


ESA/Rosetta/NAVCAM
Το σημείο προσεδάφισης, γνωστό προηγουμένως ως «Site J», πήρε το όνομά του από το νησί Agilkia, στον Νείλο, στη νότια Αίγυπτο. 


«Agilkia» ονομάστηκε το σημείο όπου είναι προγραμματισμένο να προσεδαφιστεί το όχημα Philae της αποστολής Rosetta της ESA, στον κομήτη 67Ρ/ Churyumov/ Gerasimenko στις 12 Νοεμβρίου.
Το σημείο προσεδάφισης, γνωστό προηγουμένως ως «Site J», πήρε το όνομά του από το νησί Agilkia, στον Νείλο, στη νότια Αίγυπτο. Αρχαία αιγυπτιακά κτήρια, περιλαμβανομένου του διάσημου ναού της Ίσιδας, μετακινήθηκαν από τον νησί Φίλαι (Philae) όταν εκείνο είχε πλημμυρίσει κατά την κατασκευή των φραγμάτων του Ασουάν.
Το όνομα επελέγη από μία επιτροπή μελών της Philae Lander Steering Committee στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαγωνισμού ο οποίος διήρκεσε από τις 16 ως τις 22 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της ESA και των διαστημικών υπηρεσιών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Το «Agilkia» ήταν από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις, καθώς έχαιρε της υποστήριξης άνω των 150 συμμετεχόντων. Ο νικητής που επελέγη από την επιτροπή ήταν ο Αλεξάντρε Μπρουστ από τη Γαλλία, ο οποίος θα προσκληθεί στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας για να παρακολουθήσει ζωντανά την προσεδάφιση.Η Ροζέτα εξερευνά το ηλιακό μας σύστημα

Η «Ροζέτα», το πρώτο διαστημικό σκάφος που «συναντά από κοντά» έναν κομήτη, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος.
Ο στόχος της, ο κομήτης 67P/Churyumov–Gerasimenko  βρίσκεται σε μια ελλειπτική τροχιά 6,5 ετών που τον παρασύρει πέρα από τον Δία στο απώτατο σημείο του, σε ενδιάμεση απόσταση των τροχιών του Άρη και της Γης όταν βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της ως προς τον Ήλιο. Η Ροζέτα θα τον συνοδεύει για πάνω από ένα χρόνο, καθώς θα κινούνται γύρω από τον Ήλιο και πάλι πίσω, έξω προς τον Δία.
Από την εκτόξευσή του το 2004, το διαστημόπλοιο Ροζέτα έπρεπε να κάνει τρία περάσματα από τη Γη για να βοηθηθεί από τη βαρύτητα και ένα από τον Άρη για να βοηθηθεί στην πορεία της για το ραντεβού της με τον κομήτη. Αυτή η πορεία επέτρεψε επίσης στη Ροζέτα να περάσει από τους αστεροειδείς Šteins και Lutetia, αποκτώντας άνευ προηγουμένου εικόνες και επιστημονικά δεδομένα για τα δύο αυτά αντικείμενα.


Περισσότερες από 8.000 προτάσεις από 135 χώρες υποβλήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. «Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη», σημείωσε ο καθηγητής Φέλιξ Χούμπερ, του γερμανικού αεροδιαστημικού κέντρου DLR, πρόεδρος της Steering Committee. «Λάβαμε τόσες πολλές καλές προτάσεις για το πώς να κατονομάσουμε το Site J, και χαρήκαμε από την τόσο ενθουσιώδη ανταπόκριση από όλο τον κόσμο. 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες για τον διαμοιρασμό των θαυμάσιων ιδεών τους με εμάς» σημείωσε.
Τα ονόματα που προτάθηκαν υποβλήθηκαν σε μια μεγάλη ποικιλία γλωσσών, αρχαίων και νέων (κάποια ήταν ακόμη και στην Εσπεράντο). Υπήρχαν επίσης ακρωνύμια, ακολουθίες ψηφίων κ.α. που κάλυπταν μια ευρεία γκάμα θεματολογιών, από αόριστες έννοιες μέχρι ονόματα τοποθεσιών στη Γη. Όπως και το Agilkia, πολλές προτάσεις ήταν αιγυπτιακής θεματολογίας, στα πρότυπα του Ροζετα και του Φιλαε. 
Επίσης, προτάθηκαν ονόματα τα οποία παρέπεμπαν στην ιστορία εξερεύνησης του πλανήτη, καθώς και σε μυθολογίες, με θεούς και θεότητες που σχετίζονταν με το νερό, τη γονιμότητα, τη ζωή και τη δημιουργία να έχουν την πρωτοκαθεδρία, αντικατοπτρίζοντας τους στόχους της αποστολής. esa
Το ταξίδι της Ροζέτα. Αναλυτικός πίνακας της διαδρομής που θα ακολουθήσει καθώς και της χρονικής διάρκειας του.ESA
Στη φωτογραφία απεικονίζεται η πρώτη φορά που το Ροζέτα εντοπίζει τον στόχο της, δηλαδή τον Κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, στον αστερισμό του Οφιούχου.esaesa


ESA
Ο φακός αποτυπώνει την Ροζέτα «εν ώρα εργασίας» κατά την καταγραφή του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, ενώ βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την επιφάνεια αυτού.


esaesa


ESA


esa
Έπειτα από δέκα χρόνια, πέντε μήνες και τέσσερις μέρες περιπλάνησης, το διαστημικό σκάφος Ροζέτα μπήκε σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο που αναζητούσε στο ηλιακό μας σύστημα.ESA


esa
Ο αστεροειδής Λουτέσια.
ESA
Το διαστημικό σκάφος Ροζέτα.


ESA
ESA
Ο Κομήτης 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο όπως αποτυπώθηκε στις 2 Αυγούστου του 2014.ESAESA


ESA


ESA


Copyright ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0
Η θέση προσεδάφισης του Φιλαε- 30 Οκτωβρίου 2014 (Περισσότερα)Η θέση όπου έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί το όχημα προσεδάφισης Φιλαε του Ροζετα στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις 12 Νοεμβρίου τώρα έχει όνομα: Agilkia - στα ελληνικά Αγκιλκία. 

Η θέση προσγείωσης, παλαιότερα γνωστή ως «Θέση J», πήρε το όνομά της από τη νήσο Αγκιλκία, ένα νησί στον ποταμό Νείλο στο νότιο τμήμα της Αιγύπτου. 
Ένα συγκρότημα αρχαίων αιγυπτιακών κτιρίων, όπως ο περίφημος ναός της Ίσιδος, μεταφέρθηκε στην Αγκιλκία από το νησί του Philae, όταν Το τελευταίο πλημμύρισε κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης του φράγματος Ασουάν τον περασμένο αιώνα.

Το όνομα επιλέχθηκε από μια κριτική επιτροπή που αποτελείται από μέλη της διευθύνουσας επιτροπής του προσεδαφιστή Φιλαε (Philae Lander Steering Committee) ως μέρος του δημόσιου διαγωνισμού που έτρεξε στις 16-22 Οκτωβρίου από την ESA και τη γερμανική, τη γαλλική και την ιταλική διαστημική υπηρεσία.

Η ‘Agilkia’ ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή προτεινόμενα ονόματα - προτάθηκε από πάνω από 150 συμμετέχοντες. 
Η Επιτροπή επέλεξε τον Alexandre Brouste από τη Γαλλία ως το συνολικό νικητή. 
Ως έπαθλο, ο κος Brouste θα κληθεί στο Διαστημικό Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ, Γερμανία, για να παρακολουθήσει ζωντανά την προσεδαφιση.

Αν και όχι τόσο περίπλοκο όσο η πλοήγηση της Ροζετα και του Φιλαε προς τον κομήτη, το έργο του να επιλέξει ένα όνομα δεν ήταν καθόλου απλό. Περισσότερες από 8000 συμμετοχές από 135 χώρες υποβλήθηκαν σε μία εβδομάδα, δείχνοντας μεγάλη δημιουργικότητα και πολιτιστική πολυμορφία.

«Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη», λέει ο καθηγητής Felix Huber του DLR, Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

"Λάβαμε τόσες πολλές καλές προτάσεις για το πώς να ονομάσουμε τη θέση J, και ήμασταν ευχαριστημένοι με μια τέτοια ενθουσιώδη ανταπόκριση από όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες που μοιράστηκαν τις μεγάλες ιδέες τους μαζί μας."

Οι συμμετέχοντες πρότειναν ονόματα σε διάφορες γλώσσες, αρχαίες και σύγχρονες, κάποιες ήταν ακόμα και στην γλώσσα Εσπεράντο. 
Υπήρξαν επίσης κάποια ενδιαφέροντα ακρωνύμια, περίεργες ακολουθίες ψηφίων, και onomatopoeiac λέξεις (λέξεις που ο ήχος τους θυμίζει αυτό το οποίο καλούνται να ονοματίσουν).

Οι συμμετοχές κάλυψαν ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων, από τις αφηρημένες έννοιες έως ονόματα τόπων στη Γη. 
Όπως και με τη νικήτρια συμμετοχή, πολλές προτάσεις επανέλαβαν τις αιγυπτιακές ρίζες του Ροζετα και του Φιλαε, που κατονομάζονται ως ορόσημα όσον αφορά την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, το ιερό σύστημα γραφής της αρχαίας Αιγύπτου.

Πολλά ονόματα χρονολογούνται πίσω στην ιστορία της εξερεύνησης του πλανήτη μας, καθώς οι μετακινήσεις προς το άγνωστο, είναι οι φυσικοί πρόγονοι της Ροζετα και του Φιλαε. Μυθολογικά ονόματα από όλο τον κόσμο, προτάθηκαν επίσης, συμπεριλαμβάνοντας θεούς και θεές του νερού, της γονιμότητας, της ζωής και της δημιουργίας, που σχετίζονται στενά με τα θεμελιώδη θέματα που διερευνώνται από την αποστολή.

Άλλα ονόματα προήλθαν από την αρχαία ιστορία και την προϊστορία, ενώ άλλοι υπενθύμισαν τα ορόσημα στην ιστορία της επιστήμης, ιδιαίτερα την ιστορία της κατανόησης των κομητών.Η πρόοδος της Διαστημικής Εποχής τιμήθηκε επίσης με πολλές συμμετοχές. 
Υπήρξαν πολλές αναφορές στην επιστημονική φαντασία, τιμώντας μεταξύ άλλων το έργο του Ιουλίου Βερν, του Άρθουρ Τ. Κλαρκ και του Ντάγκλας Άνταμς.

Προτάθηκαν επίσης φανταστικοί χαρακτήρες από ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, λογοτεχνικά και μουσικά έργα. 
Ορισμένοι μάλιστα αναφέρονται σε εικονικούς αστροναύτες του Διαστημικού Προγράμματος Kerbal, ένα δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι εξερεύνησης του διαστήματος.

Πολλές συμμετοχές αναγνώρισαν την αποστολή Ροζετα ως μια προσπάθεια που επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ άλλοι αναφέρονται στην πρωτοποριακή τεχνική και τα επιστημονικά επιτεύγματα της.

Και, φυσικά, δεν έλειψαν και οι χιουμοριστικές καταχωρήσεις, πολλές αναφερόμενες στην ομοιότητά του πυρήνα του κομήτη με μια πάπια καουτσούκ, μια πατάτα ή ακόμα και το σκύλο κινουμένων σχεδίων, Snoopy.

Όμως, η τελική επιλογή είναι Agilkia, όνομα το οποίο είναι το πώς θα πρέπει να αναφέρεται από την ESA και τους εταίρους της αποστολής της, η θέση προσγείωσης στον κομήτη.

"Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο κατάλληλο όνομα," σχολιάζει ο Fred Jansen, διοικητής της αποστολής της Ροζετα της ESA. 
«Η μετεγκατάσταση των ναών του Philae στο νησί Agilkia ήταν ένα φιλόδοξο τεχνικό εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 για να διατηρηθεί ένα αρχαιολογικό αρχείο της αρχαίας ιστορίας μας.

«Σε οκτώ ημέρες, το Philae θα απελευθερωθεί από το όχημα σε τροχιά πάνω από την Agilkia. Στις 12 Νοεμβρίου, εμείς θα πρέπει να επιχειρήσουμε μια μοναδική προσγείωση σε κομήτη, ένα ακόμη πιο φιλόδοξο εγχείρημα για να ξεκλειδώσει τα μυστικά που κρύβουν οι πιο βαθιές ρίζες μας."

Σχετικά με την προσγείωση
Το Ροζετα θα απελευθερώσει το Φιλαε στις 8:35 GMT / 09: 35 CET (10:35 ώρα Ελλάδος) στις 12 Νοεμβρίου, σε απόσταση 22,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη, με μια προγραμματισμένη προσγείωση περίπου επτά ώρες αργότερα στην Agilkia.

Λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο του ταξιδιού του σήματος από τη Ροζετα στις 12 Νοεμβρίου, η επιβεβαίωση της προσεδάφισης αναμένεται στη Γη γύρω στις 16.00 GMT / 17: 00 CET (18:00 ώρα Ελλάδος).

Ζωντανή κάλυψη των βασικών Go / No-Go αποφάσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 11-12 Νοεμβρίου και με βάση τα γεγονότα μέσα στην ημέρα στις 12 Νοεμβρίου, θα παρέχονται από την τηλεόραση της ESA, σ τις ιστοσελίδες όλων των εταίρων, και στο Twitter (#CometLanding). Καθημερινά Δελτία Τύπου, από την ημέρα της προσγείωσης θα μεταδίδονται ζωντανά στο Διαδίκτυο στο www.esa.int/rosetta και στο www.dlr.de

Περισσότερα για το Ροζετα

Το Ροζετα είναι μια αποστολή της ESA με τη συμβολή των Κρατών Μελών της και τη NASA. 
Το όχημα προσεδάφισης της Ροζετα, Φιλαε, παρέχεται από μια σύμπραξη της οποίας ηγούνται το DLR, MPS, CNES και η ASI. 
Η Rosetta είναι η πρώτη αποστολή στην ιστορία που θα συναντηθεί με έναν κομήτη.  Συνοδεύει τον κομήτη καθώς βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και θα απελευθερώσει ένα όχημα προσεδάφισης στην επιφάνειά του.

Μάθετε περισσότερα για τη Rosetta στο: www.esa.int/rosetta 
Πηγή: tovima.gr , naftemporiki.gr , esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ