Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Τοξότης Α *: Τηλεσκόπια ακτίνων-Χ της NASA εντόπισαν μαύρη τρύπα που μπορεί να είναι «εργοστάσιο» νετρίνων
Credit: NASA/CXC/Univ. of Wisconsin/Y.Bai. et al.
Αυτή η εικόνα το Τσαντρα, δείχνει την περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα, γνωστή ως Τοξότης Α *, σε χαμηλής, μέσης και υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ (κόκκινο, πράσινο και μπλε αντίστοιχα). Οι επιστήμονες έχουν βρει μια σύνδεση με ξεσπάσματα που παράγεται από τη μαύρη τρύπα και φάνηκε από το Τσάντρα και άλλα τηλεσκόπια ακτίνων-Χ με την ανίχνευση των νετρίνων υψηλής ενέργειας σε ένα παρατηρητήριο κάτω από το Νότιο Πόλο.
  • Οι ερευνητές έχουν βρει αποδείξεις ότι η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας μπορεί να παράγει νετρίνα.
  • Τα νετρίνα είναι μικροσκοπικά σωματίδια που δεν έχουν σχεδόν καθόλου μάζα και δεν φέρουν ηλεκτρικό φορτίο.
  • Αυτά τα σωματίδια είναι ασυνήθιστα, επειδή μπορεί να ταξιδέψουν σε όλον τον Σύμπαν χωρίς να απορροφώνται ή να εκτρέπονται.
  • Οι επιστήμονες εδώ και καιρό ψάχνουν από που προέρχονται τα νετρίνα με υψηλές ενέργειες.Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, όπως φαίνεται σε αυτήν την εικόνα από το Παρατηρητήριο ακτίνων-Χ Τσαντρα της NASA, μπορεί να παράγει τα μυστηριώδη σωματίδια που ονομάζονται νετρίνα. 
Τα νετρίνα είναι μικροσκοπικά σωματίδια που δεν έχουν σχεδόν καθόλου μάζα και δεν φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. 
Σε αντίθεση με το φως ή τα φορτισμένα σωματίδια, τα νετρίνα μπορούν να προκύψουν από βαθιές πηγές και να ταξιδεύουν σε όλο το το σύμπαν, χωρίς να απορροφώνται από την υπάρχουσα ύλη ή, στην περίπτωση των φορτισμένων σωματιδίων, να εκτρέπονται από μαγνητικά πεδία.

Ενώ ο Ήλιος παράγει νετρίνα που βομβαρδίζουν συνεχώς τη Γη, υπάρχουν και άλλα νετρίνα με πολύ υψηλότερες ενέργειες που μόνο σπάνια ανιχνεύονται. 
Οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι αυτά τα υψηλής ενέργειας νετρίνα δημιουργήθηκαν στα πιο ισχυρά γεγονότα του Σύμπαντος, όπως συγχωνεύσεις γαλαξιών, το υλικό εμπίπτει σε υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, και οι άνεμοι γύρω από πυκνά περιστρεφόμενα άστρα που ονομάζεται πάλσαρ.Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην αστροφυσική σήμερα αναφέρεται, από που προέρχονται τα μυστηριώδη σωματίδια που ονομάζονται νετρίνα. 
Τα νετρίνα είναι μικροσκοπικά σωματίδια που δε φέρουν κανένα φορτίο και αλληλεπιδρούν πολύ ασθενώς με τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια. 
Σε αντίθεση με το φως ή τα φορτισμένα σωματίδια, τα νετρίνα μπορούν να προκύψουν από βαθιές πηγές και να ταξιδεύουν σε όλο το σύμπαν, χωρίς να απορροφώνται από την υπάρχουσα ύλη ή, στην περίπτωση των φορτισμένων σωματιδίων, να εκτρέπονται από τα μαγνητικά πεδία.


Η Γη βομβαρδίζεται συνεχώς με νετρίνα από τον ήλιο. 

Ωστόσο, τα νετρίνα πέρα από το ηλιακό σύστημα μπορεί να είναι εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές πιο ενεργητικά. 
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό ψάχνουν για την προέλευση αυτών των πολύ ενεργητικών νετρίνων.


Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε οριστικά αν η μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας παράγει υψηλής ενέργειας νετρίνα, τα τελευταία αποτελέσματα αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο προβάδισμα που δίνει στους επιστήμονες την "εντολή" να ακολουθήσουν.


[Διάρκεια: 1:52]

To-New-Sas

Πηγή: chandra.harvard.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ