Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Και ευρωπαίος εργολάβος για το νέο όχημα της NASAΣυμβόλαιο στην Airbus
(Πηγή: Airbus)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Orion συνδεδεμένου στην υπομονάδα της Airbus
Παρίσι

Ο ευρωπαϊκός όμιλος Airbus θα αναλάβει το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας υπομονάδας που θα συνδέεται στην κάψουλα Orion, το σκάφος με το οποίο οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν στο Διάστημα. 


Όπως σχολιάζει το Reuters, είναι η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή εταιρεία αναλαμβάνει να προσφέρει κρίσιμα συστήματα σε αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα.

Το συμβόλαιο που υπογράφηκε ανάμεσα στη NASA και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA έχει ύψος γύρω στα 390 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει την Τρίτη το Reuters.

H νέα υπομονάδα για το Orion θα περιλαμβάνει δεξαμενές οξυγόνου, νερού και καυσίμων, καθώς και τον κινητήρα του σκάφους.

Το σχέδιο της υπομονάδας θα βασιστεί στα «αυτοματοποιημένα οχήματα μεταφοράς», ή ATV, τα οποία είχαν αναπτυχθεί από την Airbus για λογαριασμό της ESA, και χρησιμοποιήθηκαν στον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων το 2011 η NASA δεν μπορεί να εκτοξεύει επανδρωμένες αποστολές με δικά της μέσα. Οι αμερικανοί αστροναύτες ταξιδεύουν από και προς τον ISS με τα ρωσικά Soyuz, στα οποία κάθε θέση χρεώνεται δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Το Orion, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει έως έξι αστροναύτες, σχεδιάστηκε για επανδρωμένες αποστολές πέρα από τη χαμηλή τροχιά στην οποία κινείται ο ISS.

Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, η NASA φιλοδοξεί να στείλει αστροναύτες σε έναν αστεροειδή που θα έχει προηγουμένως τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από μια ρομποτική αποστολή.

Θα είναι μια πρόβα για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, πιθανώς τη δεκαετία του 2030.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Orion, στην οποία δεν θα υπάρχει πλήρωμα, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ