Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Το Virtis ανίχνευσε νερό και διοξείδιο του άνθρακα στο «κώμα» του κομήτη
Credit: ESA/Rosetta/VIRTIS/INAF-IAPS/OBS DE PARIS-LESIA/DLR; Comet image: ESA/Rosetta/NAVCAM, CC BY-SA IGO 3.0
Virtis, φάσμα από το κώμα του κομήτη 67Ρ / CG από τις αρχές Οκτωβρίου 2014, δείχνει υδρατμούς και διοξείδιο του άνθρακα.
Σε προηγούμενες αναρτήσεις του ιστολογίου έχουμε ακούσει πώς το Virtis είναι σε θέση να χαρτογραφήσει τη θερμοκρασία της επιφάνειας του κομήτη. Τώρα, καθώς οι Dominique Bockelee-Morvan (CNRS) και Stephane Erard (Αστεροσκοπείο του Παρισιού) ανέφεραν, πως η επιστημονική ομάδα του Virtis έχει αρχίσει να χαρτογραφεί το αέριο στο κώμα.


Ένας από τους επιστημονικούς στόχους του ορατού και υπερύθρου Φασματόμετρου Θερμικής Απεικόνισης του Ροζετα (Virtis), είναι σε θέσει να χαρτογραφήσει την εκπομπή των διαφορετικών αερίων από τον κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, και να μελετήσει πώς αυτές αλλάζουν με την δραστηριότητα του κομήτη.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2014, η δραστηριότητα στην περιοχή πάνω από τον «λαιμό» του κομήτη έγινε αρκετά υψηλή για το νερό (Η2Ο) και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) να ανιχνευθούν από το υψηλό φασματικό κανάλι ανάλυσης του μέσου, Virtis-H. 
(Η χαρτογράφηση της επιφάνειας γίνεται με ένα φασματόμετρο απεικονίσεως, που ονομάζεται Virtis-M).

Από αυτά τα φάσματα, είναι ήδη δυνατό να πω αρκετά για το αέριο στο κώμα.

Τα φάσματα υπερύθρων δείχνουν μοριακές ζώνες των οποίων το σχήμα εξαρτάται από τη θερμοκρασία στο κώμα, ενώ η ένταση είναι συνάρτηση του αριθμού των μορίων κατά μήκος της γραμμής σκόπευσης του Virtis.

Ήδη από τον Ιούλιο, το Virtis έχει τη μέτρηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας του κομήτη, βρίσκοντας τη να είναι γύρω στους -70 ° C αυτή τη στιγμή. 
Αυτές οι μετρήσεις του αερίου στο κώμα επιτρέπουν τώρα στην επιστημονική ομάδα να πει κάτι και για την θερμοκρασία από κάποια απόσταση από την επιφάνεια.

Υπάρχουν συναρπαστικές στιγμές στο μέλλον, όπως το παγωμένο "σεντούκι θησαυρού" που αρχίζει να δίνει τα μυστικά του.
To-New-Sas

Πηγή / Περισσότεραblogs.esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ