Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Xαβιάρι και εσπρέσο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Απολαύσεις με «άρωμα» Γης, μεταφέρει το Soyuz
H Σαμάνθα Κριστοφορέτι, σμηναγός της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, στις προετοιμασίες για την εκτόξευση
Μόσχα 
Τρία νέα μέλη πληρώματος, ανάμεσά τους η πρώτη Ιταλίδα αστροναύτης, έφτασαν τη Δευτέρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το Soyuz με το οποίο ταξίδεψαν μετέφερε και ένα άλλο πολύτιμο φορτίο: χαβιάρι, φρέσκα φρούτα, αλλά και την πρώτη μηχανή εσπρέσο σχεδιασμένη για το Διάστημα.


Το Soyuz εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν στις 3 τα ξημερώματα τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Το ταξίδι διήρκεσε μόλις έξι ώρες, ακολουθώντας μια πιο σύντομη διαδρομή σε σχέση με παλαιότερες πτήσεις, οι οποίες διαρκούσαν πάνω από δύο μέρες.

Η αποστολή

Η 37χρονη Σαμάνθα Κριστοφορέτι, σμηναγός της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, έφτασε στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα μαζί με τον ρώσο Αντόν Σκαπλέροφ και τον αμερικανό Τέρι Βερτς.

Θα μείνουν μέχρι τον Μάιο στον ISS, στον οποίο βρίσκονταν ήδη ένας αμερικανός και δύο ρώσοι.

Θα μπορέσουν να απολαύσουν «15 κουτιά με 30 γραμμάρια χαβιάρι το καθένα, καθώς και μήλα, πορτοκάλια, τομάτες και 140 δόσεις γάλακτος σε σκόνη και μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη» όπως είπε ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο Itar-Tass.

To πλήρωμα θα έχει επίσης στη διάθεσή του μια μηχανή εσπρέσο, βάρους 20 κιλών, που σχεδιάστηκε από την ιταλική εταιρεία καφέ Lavazza και την εταιρεία Argotec, η οποία ειδικεύεται στη διαστημική κουζίνα.

Συνολικά 16 χώρες συνεργάζονται στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, του οποίο το κόστος ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

Μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα στο τροχιακό συγκρότημα. Η Ρωσία χρεώνει τη NASA 70 εκατομμύρια δολάρια για κάθε θέση.
Στον ΔΔΣ το Σογιούζ με την πρώτη Ιταλίδα αστροναύτηΗ σύνδεση του Σογιουζ με τον ΔΔΣ 

Το διαστημικό σκάφος Σογιούζ TMA-15M προσεγγίζει το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 
Το διαστημικό σκάφος εκτοξεύεται στις 20:59 GMT στις 23 Νοεμβρίου (21:59 CET· 22:59 ώρα Ελλάδος, 2:59 τοπική ώρα 24ης Νοεμβρίου) και έφτασε σε τροχιά εννέα λεπτά αργότερα.

Το διαστημικό σκάφος τους συνδέθηκε όπως είχε προγραμματιστεί στις 2:49 GMT (3:49 ώρα Κεντρικής Ευρώπης 4:49 ώρα Ελλάδος), και η καταπακτή στο νέο σπίτι τους στο διάστημα, άνοιξε στις 05:00 GMT (6:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης 7:00 ώρα Ελλάδος).

Το πολυεθνικό πλήρωμα συνδέθηκε με ασφάλεια στο διαστημικό σταθμόTo-New-Sas

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ