Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 11 Δεκεμβρίου (4)
1863,
γεννιέται η Αμερικανίδα αστρονόμος Αννι Κάννον, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη γυναίκα αστρονόμος.
Annie Jump Cannon το 1922

Η Annie Jump Cannon (11 Δεκ, 1863 - 13η Απριλίου 1941) ήταν Αμερικανίδα αστρονόμος της οποίας το έργο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της σύγχρονης αστρικής κατάταξης.
Με τον Edward C. Pickering, που πιστώνεται με τη δημιουργία του συστήματος ταξινόμησης του Χάρβαρντ, η οποία ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την οργάνωση και την ταξινόμηση των αστέρων με βάση τις θερμοκρασίες τους.


Γεννιέται η Αμερικανίδα αστρονόμος Άνι Κάνον (Annie Cannon, 1863 – 1941), που ασχολήθηκε με την ταξινόμηση των αστρικών φασμάτων, ο κατάλογος των οποίων δημοσιεύθηκε το 1920. 
Η Κάνον, μεταξύ των ετών 1897 και 1911 εργάστηκε στο αστεροσκοπείο του Κολεγίου του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και αμέσως μετά έγινε έφορος αστρονομικών φωτογραφιών. 
Το 1938 ονομάστηκε αστρονόμος και ανακάλυψε πολλούς μεταβλητούς αστέρες και 5 υπερκαινοφανείς αστέρες.

1882,
γεννιέται ο φυσικός Μαξ Μπορν, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1905 για τις μελέτες του στην κβαντική φυσική.Ο Μαξ Μπορν (Max Born), Μπρατισλάβα, 11 Δεκεμβρίου 1882 – Γκέτινγκεν 5 Ιανουαρίου 1970) ήταν Γερμανός μαθηματικός και φυσικός, Εβραϊκής καταγωγής.

Συνέβαλε στην θεμελίωση της κβαντομηχανικής. Το 1954 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, για την ερμηνεία που έδωσε στην κυματοσυνάρτηση του Έρβιν Σρέντιγκερ.

Υπήρξε ένας εκ των 11 που υπέγραψαν το Μανιφέστο Ράσελ - Αϊνστάιν που υπογράμμιζε τους κινδύνους της χρήσης πυρηνικών όπλων.
Ήταν προσωπικός φίλος με τον Αϊνστάιν, με τον οποίο διαφωνούσαν για την ισχύ της κβαντομηχανικής.
Σε ένα γράμμα του Αϊνστάιν προς τον Μπορν αναφέρεται η γνωστή φράση "Ο θεός δεν παίζει ζάρια".

Ο Μπορν ήταν ο πατέρας του Γκούσταβ Βίκτωρ Ρούντολφ Μπορν και παππούς της Βρετανοαυστραλίδας τραγουδίστριας Ολίβια Νιούτον-Τζων.


1781,
γεννιέται ο φυσικός Ντέιβιντ Μπρούστερ, ο οποίος το 1816 ανακάλυψε το καλειδοσκόπιο.


Ο Sir David Brewster, ήταν Σκωτσέζος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, εφευρέτης, συγγραφέας, ιστορικός της επιστήμης και πανεπιστημιακός.

Πιο γνωστός για τη συνεισφορά του στον τομέα της οπτικής, σπούδασε τη διπλή διάθλαση, από την συμπίεση και ανακάλυψε το φωτο-ελαστικό αποτέλεσμα, που γέννησε στον τομέα της οπτικής ορυκτολογίας. 
Για το έργο του, τον William Whewell τον βάφτισαν "πατέρας της σύγχρονης πειραματικής οπτικής" και " ο Johannes Kepler της Οπτικής."11 Δεκεμβρίου 1972,
προσεληνώνεται η έκτη και τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo 17.


11 Δεκεμβρίου 1972,
προσεληνώνεται η έκτη και τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo.
Είναι η μοναδική αποστολή που είχε σαν μέλος της έναν επιστήμονα, τον γεωλόγο Harrison "Jack" Schmitt και κατά την διάρκεια της συλλέχθηκαν 100 κιλά σεληνιακών βράχων και διανύθηκαν 34 χιλιόμετρα με το ρόβερTo-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ