Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου (3)
13 Δεκεμβρίου 1805
Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Λάμοντ.
Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Λάμοντ (Johann Lamont, 1805 – 1879), που ανακάλυψε την περιοδική διακύμανση 10 ετών του μαγνητικού πεδίου της Γης. 

Το 1827, άρχισε να εργάζεται στο βασιλικό αστεροσκοπείο του Μπόγκενχαουζεν κοντά στο Μόναχο. 
Το 1835, έγινε διευθυντής του αστεροσκοπείου του Μονάχου και το 1852, καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. 
Στις εργασίες του περιλαμβάνεται ο καθορισμός των τροχιών του Εγγέλαδου και της Τηθύος, δορυφόρων του Κρόνου, ο υπολογισμός των περιόδων του Αριήλ και του Τιτάνα, δορυφόρων του Ουρανού, καθώς και ο προσδιορισμός της μάζας του ίδιου του πλανήτη Ουρανού.

Ο Λάμοντ ταξινόμησε επίσης 34.000 αστέρες σε καταλόγους. 
Το 1840, ίδρυσε ένα μαγνητικό αστεροσκοπείο στο Μπόγκενχάουζεν και 10 χρόνια αργότερα διαπίστωσε την διακύμανση του γήινου μαγνητικού πεδίου. 
Το 1962, ανακάλυψε ότι οι μεγάλης κλίμακας εμφανίσεις ηλεκτρικού φορτίου στο στερεό φλοιό της Γης συνδέονται με διαταραχές στην ιονόσφαιρα. Το πιο αξιόλογο βιβλίο του εκδόθηκε, το 1849, με τίτλο: Εγχειρίδιο για το γήινο μαγνητισμό.


13 Δεκεμβρίου 1662
Γεννιέται ο Ιταλός αστρονόμος Φραντσέσκο Μπιανκίνι.


Γεννιέται ο Ιταλός αστρονόμος Φραντσέσκο Μπιανκίνι (Francesco Bianchini, 1662 – 1729), που μελέτησε την επιφάνεια της Σελήνης, ανακάλυψε 3 κομήτες και μέτρησε την περίοδο περιστροφής της Αφροδίτης. 
Μετά το διορισμό του από τον πάπα – Κλήμεντα 11ο στη θέση του γραμματέα μιας επιτροπής, επιφορτισμένης με τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου, δημοσίευσε, το 1703, το έργο του: Περί του ημερολογίου και του κύκλου του Καίσαρα. 
Ακόμη δημοσίευσε και τα έργα: Νέα φαινόμενα σχετικά με τους πρωινούς και τους βραδινούς αστέρες, Επιλεγμένες αστρονομικές και γεωγραφικές παρατηρήσεις (1737) και Διάφορες εργασίες (1754).


13 Δεκεμβρίου 1963
Επικυρώνεται από τον ΟΗΕ η επίσημη διακήρυξη για το Δίκαιο του Διαστήματος.
Επικυρώνεται από τον ΟΗΕ η επίσημη διακήρυξη για το Δίκαιο του Διαστήματος που περιέχει τις αρχές που διέπουν τις δραστηριότητες των κρατών στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση του Διαστήματος. 
Έτσι δημιουργήθηκε η ειδική επιτροπή για την ειρηνική χρήση του χώρου έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. 
Στο προοίμιο της διακήρυξης αυτής γίνεται λόγος για την ειρηνική χρήση και εκμετάλλευση του διαστημικού χώρου και των ουρανίων σωμάτων. 
Στη συνέχεια αναγνωρίζεται η ισότητα και η ελευθερία όλων των κρατών στη χρήση αυτή. 
Ωστόσο θέτει όρους, μερικοί από τους οποίους είναι: 

1.- Η εκμετάλλευση και η χρήση πρέπει να γίνονται προς όφελος όλων των κρατών και ολόκληρης της ανθρωπότητας. 

2.- Η διαστημική δραστηριότητα πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, να αποβλέπει δε στη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας των λαών. 

3.- Τα κράτη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις αντίστοιχες δραστηριότητες των άλλων κρατών και να απέχουν από ορισμένα πειράματα επιβλαβή για την ανθρωπότητα.
Οι αστροναύτες από νομική άποψη, με βάση την ίδια διακήρυξη θεωρούνται απεσταλμένοι της ανθρωπότητας στο διαστημικό χώρο και επομένως αν αναγκαστούν να προσγειωθούν λόγω βλάβης σε κάποιο κράτος, δεν θα θεωρηθούν κατάσκοποι, αλλά θα βοηθηθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Χρησιμοποιώντας σαν οδηγό το από αιώνων δίκαιο της θάλασσας, η NASA ήδη υιοθέτησε την αρχή του ναυτικού δικαίου: Ο κυβερνήτης του διαστημοπλοίου, όπως ο κυβερνήτης ενός πλοίου, έχει πλήρη νομική δικαιοδοσία επί του πληρώματος.
Ως προς την εκτόξευση νέων δορυφόρων με γεωστατική τροχιά έχει προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα, εκ του ότι αρχίζει να υπάρχει κορεσμός από τηλεπικοινωνιακούς, κυρίως, δορυφόρους στην περιοχή αυτή. 
Το κάθε κράτος, μικρό ή μεγάλο θέλει να έχει πάνω από τη θέση του έναν ή περισσότερους δορυφόρους για τις τηλεπικοινωνίες του.


Η Διακήρυξη των νομικών αρχών που κυβερνούν τις δραστηριότητες των κρατών στην εξερεύνηση και τις χρήσεις του μακρινού διαστήματος


To-New-Sas

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - astronomos.gr - ageFOTOSTOCK - astronomos.gr - astronomos.gr - UNOOSA - UNOOSA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ