Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 14 Δεκεμβρίου (5)
1503,
γεννιέται ο Νοστράδαμος, Γάλλος φυσικός και αστρονόμος, που "προφήτεψε" το τέλος του κόσμου.


Ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ ή εξελληνισμένα Νοστράδαμος (γαλλικά: Michel de Nostredame, λατινικά: Nostradamus, 14 Δεκεμβρίου 1503 - 2 Ιουλίου 1566) ήταν Γάλλος φαρμακοποιός και αστρολόγος, γνωστός για το βιβλίο του Les Propheties (Οι Προφητείες), η πρώτη έκδοση του οποίου εμφανίστηκε το 1555.

Μεγάλη μερίδα αναγνωστών έκτοτε τού αποδίδει την πρόβλεψη πολλών μεγάλων ιστορικών γεγονότων.

Αντιθέτως, οι περισσότερες ακαδημαϊκές πηγές υπογραμμίζουν πως ο συσχετισμός μεταξύ παγκόσμιων γεγονότων και τετράστιχων του Νοστράδαμου είναι είτε κυρίως προϊόν λανθασμένων ερμηνειών και μεταφράσεων, συχνά ηθελημένων, είτε πολύ ισχνός, ώστε να μπορεί να τεκμηριώσει την πραγματική ικανότητα πρόβλεψης του δημιουργού τους.
Επιπλέον, δεν υπάρχει απόδειξη ότι ποτέ κάποιος έχει ερμηνεύσει τόσο ενδελεχώς κάποιο από τα τετράστιχα του Νοστράδαμου, ώστε να "προλάβει" κάποιο γεγονός πριν αυτό λάβει χώρα.

Ωστόσο, αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για το έργο και τη ζωή αυτού του εκπροσώπου της γαλλικής Αναγέννησης, με μεγάλη επιρροή στη σύγχρονη κουλτούρα.
Οι προφητείες του έχουν συχνά ταυτιστεί με τα αποτελέσματα του λεγόμενου Κώδικα της Βίβλου, αλλά και άλλων φερόμενων ως προφητικών έργων.


1900,
ο καθηγητής Μαξ Πλανκ, του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, διατυπώνει για πρώτη φορά τη θεωρία των κβάντων, σύμφωνα με την οποία η ενέργεια εκφράζεται με τρόπο ανάλογο προς τα ιδιαίτερα άτομα της ύλης.Ο Μαξ Πλανκ (Max Karl Ernst Ludwig Planck) ήταν Γερμανός φυσικός και κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1858 στο Κίελο της Γερμανίας και πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 1947 στο Γκέτινγκεν.
Θεωρείται ως ο πατέρας της Κβαντικής Θεωρίας.

Η ακτινοβολία μέλανος σώματος

Το 1894 ο Πλανκ έστρεψε την προσοχή του στο πρόβλημα της ακτινοβολίας μέλανος σώματος. Είχε αναλάβει να ανακαλύψει για λογαριασμό εταιρειών ηλεκτρισμού τον τρόπο παραγωγής του περισσότερου δυνατού φωτός με λαμπτήρες που θα κατανάλωναν την ελάχιστη ενέργεια.


14 Δεκεμβρίου 1972
ο αστροναύτης Eugene Cernan, μέλος της αποστολής Apollo 17, γίνετε ο τελευταίος άνθρωπος που περπατάει στην επιφάνεια της Σελήνης

14 Δεκεμβρίου 1962,
το Mariner 2 γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που πραγματοποιεί κοντινή διάβαση σε άλλον πλανήτη περνώντας μόλις 35.000 χιλιόμετρα απο την επιφάνεια της Αφροδίτης.Πρώτη εικόνα κοντινού πλάνου της Αφροδίτης Το πρώτο διαστημόπλοιο που πέτάξε από την Αφροδίτη ήταν το Mariner 2, το Δεκέμβριο του 1962, το οποίο ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο είχε στενή επαφή με έναν άλλο πλανήτη.
Αργότερα, ήρθε το Mariner 10 κάνοντας ένα πέρασμα το 1974 και έλαβε τις πρώτες λεπτομερείς φωτογραφίες πίσω, με ένα υπεριώδες φίλτρο έφερε ένα εκπληκτικό ποσό λεπτομερειών από τα νέφη της Αφροδίτης.
14 Δεκεμβρίου 1546
γεννιέται ο Τύχο Μπράχε (Tycho Brahe), Δανός ευγενής, γνωστός για τις λεπτομερείς και περιεκτικές αστρονομικές και πλανητικές παρατηρήσεις οι οποίες βοήθησαν τον Κέπλερ να διατυπώσει τους νόμους περί της κίνησης των πλανητών.
Ο Δανός αστρονόμος Τύχων (Τύχο Μπράχε)


Παρατήρησε τον καινοφανή αστέρα του 1572 στον αστερισμό της Κασσιόπης, βελτίωσε τις θεωρίες για την Σελήνη, μελέτησε την διάθλαση και συνέταξε κατάλογο με 777 αστέρια. 
Βάση του είχε την νήσο Βεν, όπου δημιούργησε την "Ουρανούπολη" (Uraniborg) στην οποία εγκατέστησε το αστεροσκοπείο "Στέρνμποργκ". 
Προσπάθησε να ενοποιήσει το γεωκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου, με το ηλιοκεντρικό σύστημα του Πτολεμαίου, δημιουργώντας το τυχώνειο αστρονομικό σύστημα.


Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο κάστρο των προγόνων του, το Κνούτστορπ (Knutstorp), στη σημερινή Σουηδία (τότε ανήκε στη Δανία). Παρακολουθώντας νομικές σπουδές στη Λειψία, επιδόθηκε με πάθος στις αστρονομικές μελέτες, ενώ στη συνέχεια, μετά από επισκέψεις που πραγματοποίησε σε πολλά ξένα αστεροσκοπεία, επέστρεψε το 1571 στη πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στη Μονή του Χέρριντσβαντ. 
Τον επόμενο χρόνο αναγνώρισε και μελέτησε τον περίφημο καινοφανή αστέρα (nova) που περιέγραψε στο έργο του Ο νέος αστέρας του 1572. 
Μετά από πρόσκληση του Βασιλέως Φρειδερίκου Β΄ οργάνωσε το 1574 σειρά μαθημάτων αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. 
Το 1575, αναχώρησε και πάλι από τη Δανία, όπου και επέστρεψε λαμβάνοντας ως δώρο από τον Βασιλέα της Δανίας εκτός μιας σοβαρής ετήσιας χορηγίας και τη μικρή νήσο Βαν (ΒΑ. της Κοπεγχάγης) όπου και έκτισε μεγαλοπρεπή πύργο, την «Ουρανούπολη», στο οποίο και εγκατέστησε τυπογραφείο, εργοστάσιο χάρτου και βεβαίως αστεροσκοπείο, που έδωσε το όνομα «Στέλμπουργκ» («Πύργος των Αστέρων»).To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ