Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Αστρονομικά φαινόμενα 15-16 Δεκεμβρίου 2014 (4)Ο νέος κομήτης Lovejoy, C / 2014 Q2, όπως απεικονίζεται στις 27 Νοεμβρίου, από τον Gerald Rhemann στην Αυστρία που χρησιμοποίησε ένα τηλεχειριζόμενο 12-ιντσών f / 3.6 astrograph στη Ναμίμπια. 
Ο νέος κομήτης «Αγάπη και χαρά» (Lovejoy) θα φτάσει 5ο μέγεθος στα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο,  όταν και θα φαίνεται ψηλά στο νυχτερινό ουρανό με κιάλια ή τηλεσκόπιο. 
Θα μπορούσε ακόμη να γίνει ορατός και με γυμνό μάτι. 
Ο κομήτης Lovejoy έχει ξεφύγει από το βαθύ διάστημα και είναι θεατός από τον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου. Μπορεί να έχει 5ο μέγεθος από τα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο, καθώς ανεβαίνει σε καλή θέση προβολής για το βόρειο ημισφαίριο, ψηλά στις σκοτεινές νύχτες του χειμώνα. Αυτή είναι η πέμπτη ανακάλυψη κομήτη από τον Αυστραλό  ερασιτέχνη Terry Lovejoy.  Τον ανακάλυψε με 15ο μέγεθος, στον αστερισμό της Πρύμνης τον περασμένο Αύγουστο, στις φωτογραφίες που έβγαλε με το ευρέως πεδίου 8ίντσο του τηλεσκόπιο. 
Δεν έχει κινηθεί πολύ από τότε - είναι ακόμα στη Πρύμνη αλλά είναι εκατοντάδες φορές πιο φωτεινός τώρα, με φαινόμενο μέγεθος 6,8. 
Στις 9 Δεκεμβρίου ο κομήτης παρατηρήθηκε εύκολα χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι κιάλια 6x35. Χρησιμοποιώντας ένα 4-ιντσών διοπτρικό τηλεσκόπιο με 25 X, ήταν 8 λεπτά του τόξου με ισχυρή κεντρική συμπύκνωση και χωρίς ορατή ουρά.  
Αυξάνει σε ταχύτητα κατά μήκος του ουρανού για το ταξίδι του προς στο  βορρά.Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:09 π.μ. της Τρίτης. Αν κοιτάξετε χαμηλά κάτω από τον Ωρίωνα θα βρείτε τον υπέρλαμπρο Σείριο να  αναδύεται. 
Αν προλάβετε και δείτε τον Σείριο κοντά στον ορίζοντα, θα βρείτε ότι τρεμοσβήνει πολύ γρήγορα με γρήγορες αναλαμπές από ζωηρά χρώματα. 
Αν έχετε μαζί σας κιάλια ή  ένα τηλεσκόπιο θα πάρετε μια αξέχαστη εικόνα από την ανατολή αυτού του πιο λαμπρού άστρου.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:00 π.μ. της Τετάρτης.    To-New-Sas

Πηγή: ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ