Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου (5)
16 Δεκεμβρίου 1857
Γεννιέται ο Αμερικανός, ερασιτέχνης αστρονόμος Έρνουαρντ Μπάρναρντ, που έγινε γνωστός από τον αστέρα, ο οποίος φέρει το όνομά του.


Ο Έντουαρντ Έμερσον Μπάρναρντ (Edward Emerson Barnard) (16 Δεκεμβρίου 1857 – 6 Φεβρουαρίου 1923) ήταν Αμερικανός αστρονόμος, με ιδιαίτερη ικανότητα στην αστρονομική παρατήρηση.

Οι κύριες αστρονομικές ανακαλύψεις

Το 1892 έκανε παρατηρήσεις ενός καινοφανούς αστέρα και υπήρξε ο πρώτος που πρόσεξε τις εκπομπές αερίου, πράγμα που τον οδήγησε να υποθέσει ορθώς ότι επρόκειτο για μία αστρική έκρηξη.
Την ίδια χρονιά ανακάλυψε και την Αμάλθεια, τον πέμπτο δορυφόρο του πλανήτη Δία που ανακαλυπτόταν, ενώ οι 4 προηγούμενοι είχαν ανακαλυφθεί από τον Γαλιλαίο το 1609.
Αυτός ήταν και ο τελευταίος δορυφόρος που ανακαλύφθηκε με οφθαλμοσκοπική παρατήρηση στο τηλεσκόπιο (και όχι με εξέταση φωτογραφιών ή άλλων καταγραμμένων εικόνων).


Παρόμοιο κείμενο με περισσότερες πληροφορίες

Γεννιέται ο Αμερικανός, ερασιτέχνης αστρονόμος Έρνουαρντ Μπάρναρντ (Edward Barnard, 1857 – 1923), που έγινε γνωστός από τον αστέρα, ο οποίος φέρει το όνομά του. Τον αστέρα αυτόν τον ανακάλυψε το 1916, ενώ τράβηξε και θαυμάσιες φωτογραφίες των νεφελωμάτων, γνωρίζοντας πολύ καλά τη φωτογραφική τέχνη. Το 1876, απέκτησε το πρώτο του τηλεσκόπιο, με το οποίο πήρε και την πρώτη αξιόλογη αστρονομική φωτογραφία του. Το 1881, ανακάλυψε τον πρώτο κομήτη και μέχρι το 1887, είχε ανακαλύψει συνολικά 10 κομήτες. Τότε διορίστηκε αστρονόμος του αστεροσκοπείου Λικ (Lick) του όρους Χάμιλτον της Καλιφόρνιας.

Ο Μπάρναρντ, το 1889, άρχισε να φωτογραφίζει το Γαλαξία, με τη βοήθεια φακών μεγάλου ανοίγματος, οι οποίοι επέτρεψαν την αποκάλυψη πολλών λεπτομερειών. Εκτός από τους 16 κομήτες που ανακάλυψε μέχρι τότε, ανακάλυψε επίσης και την Αμάλθεια που είναι ο 5ος δορυφόρος του Δία (1892). Οι φωτογραφίες του αποκάλυψαν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο του Γαλαξία μας. 
Από το 1895, μέχρι το θάνατό του υπηρέτησε ως καθηγητής της πρακτικής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και ως αστρονόμος στο αστεροσκοπείο Γιερκς (Yerkes).

1957
η εκτόξευση του πρώτου αμερικανικού δορυφόρου αποτυγχάνει. 
Έτσι, οι ΗΠΑ δεν απαντούν στην επιτυχή εκτόξευση του "Σπούτνικ" από την ΕΣΣΔ.

1962,
εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ το διαστημόπλοιο "Εξπλόρερ 16", το πρώτο για μετεωρολογικές έρευνες.
«Εξερευνητής 16»


1917,
γεννιέται ο Άρθουρ Κλαρκ, Άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. (2001: Οδύσσεια του Διαστήματος) (Θαν. 19/3/2008)
Σερ Άρθουρ Τσαρλς Κλαρκ ()
Ο Σερ Άρθουρ Τσαρλς Κλαρκ (αγγλικά:Sir Arthur Charles Clarke) ήταν Άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. 
Γεννήθηκε στο Μάινχεντ του Σόμερσετ, στην Αγγλία, στις 16 Δεκεμβρίου του 1917 και πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 19 Μαρτίου του 2008 στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα. 
Σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Κινγκς Κόλετζ, στο Λονδίνο. 
Υπηρέτησε ως υποσμηναγός στη RAF την περίοδο 1941-1946 και ήταν ειδικός στα ραντάρ και στις επικοινωνίες. 
Το 1945 ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη χρήση δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά για την αναμετάδοση ραδιοκυμάτων.
2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος


16 Δεκεμβρίου 1965
εκτοξεύεται το Pioneer 6, μέρος του προγράμματος Pioneer. Σκοπός του ήταν η μέτρηση του ηλιακού ανέμου, του ηλιακού μαγνητικού πεδίου και των κοσμικών ακτίνων.

To-New-Sas

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - diastixo.gr - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - astronomos.gr - NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ