Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου (3)
1988,
η NASA ανακοινώνει τα σχέδια της για αποικία στο φεγγάρι και επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.
1989 εικόνα από τον Les Bossinas του Λιούις, Ερευνητικό Κέντρο για τη NASA

Καλλιτεχνική απεικόνιση για αποικία στη Σελήνη


Καλλιτεχνική απεικόνιση για το εσωτερικό μιας σφαίρας Μπερνάλ19 Δεκεμβρίου 1981
Εκτοξεύεται ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ESO) "Marecs 1Α" με πύραυλο «Αριάν L – 4».Εκτοξεύεται ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ESO) "Marecs 1Α" με πύραυλο «Αριάν L – 4».
Τον Ιούνιο του ίδιου έτους είχε εκτοξευθεί ο πρώτος δορυφόρος της σειράς «Marecs – 1» με σκοπό την έρευνα της ηλεκτρονικής πυκνότητας της ιονόσφαιρας. 
Η εκτόξευση έγινε από τη Γαλλική Γουιάνα με πύραυλο «Αριάν» και συμμετείχαν οι χώρες: Γαλλία, Δ. Γερμανία, Μ. Βρετανία, Δανία, Βέλγιο, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ιταλία, Σουηδία και Ελβετία. 
Το 1982, αποτελούσε τον κύριο δορυφόρο ατλαντικών επικοινωνιών και μαζί με τον «Μαρισάτ» εξασφάλιζε κύρια κάλυψη του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Ο «Marecs Β – 2» εκτοξεύθηκε, στις 9.11.1984, με τη δεύτερη πτήση του πυραύλου «Αριάν – 3» και τοποθετήθηκε σε γεωγραφικό πλάτος 177ο,5 ανατολικά, πάνω από τον ισημερινό. 
Ο δορυφόρος αυτός σχεδιάστηκε από την ESA και ελέγχεται από τον οργανισμό «Inmarisat».
19 Δεκεμβρίου 1999
Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλυ.Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλυ (Scott Kelly, γεν. 1964), που πήρε μέρος στην αποστολή "STS – 103", η οποία άρχισε, στις 19.12.1999, με το «Ντισκάβερυ» και τελείωσε στις 27.12.1999. 
Την αποτελούσαν άλλοι 6 αστροναύτες. 
Η αποστολή αναβάθμισε τον υπολογιστή του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ» και εγκατέστησε ένα νέο καταγραφέα ψηφιακών δεδομένων.
Ο ίδιος αστροναύτης έλαβε μέρος στην αποστολή "STS – 108", η οποία άρχισε στις 5.12.2001 με το «Εντέβορ» και τελείωσε στις 17.12.2001. 
Προορισμός ήταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και το πλήρωμά της αποτελούσαν ακόμη άλλοι 6 αστροναύτες.
Ο ίδιος αστροναύτης έλαβε μέρος, ως πιλότος, και στην αποστολή "STS – 115", η οποία πραγματοποιήθηκε με το «Ντισκάβερυ», στις 27.7.2005, δυόμισι περίπου χρόνια μετά την καταστροφή του «Κολούμπια». 
Στο 7μελές πλήρωμα, περιλαμβάνονταν και δυο γυναίκες, εκ των οποίων η Έιλιν Κόλινς ήταν αρχηγός της αποστολής. 
Την επόμενη ημέρα της εκτόξευσης το σκάφος προσδέθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου υπήρχε διμελές πλήρωμα. 
Το λεωφορείο επέστρεψε στη Γη και επειδή στη Φλόριντα είχε κακοκαιρία, προσγειώθηκε ομαλά στην αεροπορική βάση Έντουαρντς της Καλιφόρνιας, στις 9.8.2005, ύστερα από 14 σχεδόν ημέρες ταξίδι και αφού έκανε 219 περιφορές γύρω από τη Γη.
Ο ίδιος αστροναύτης εκτοξεύθηκε στις 8.10.2010, από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Καζακστάν, με ένα ακόμη ρωσικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ», μαζί με δύο Ρώσους κοσμοναύτες.
 Προορισμός τους ήταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, όπου βρίσκονταν ήδη τρεις άλλοι συνάδελφοί τους.To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ