Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 2 Δεκεμβρίου (6)
2 Δεκεμβρίου 1990
Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Ρώσος κοσμοναύτης Μούσα Μανάροφ.


Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Ρώσος κοσμοναύτης Μούσα Μανάροφ (Musa Manarov, γεν. 1967) με το «Σογιούζ ΤΜ – 11» μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του και με προορισμό το διαστημικό σταθμό «Μιρ». 

Η διάρκεια της αποστολής ήταν 175 ημέρες, κάνοντας 2.800 περιφορές γύρω από τη Γη.
Ο ίδιος κοσμοναύτης, το 1988, βρισκόταν στο διαστημικό σταθμό «Μιρ» μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του. 
Τότε, στις 26.11.1988 εκτοξεύθηκε το «Σογιούζ ΤΜ – 7» με προορισμό πάλι το «Μιρ» και με άλλους δύο κοσμοναύτες. 
Όλοι μαζί παρέμειναν στο «Μιρ» για άλλες 25 ημέρες, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής 6 ατόμων σε τροχιά.
Ο ίδιος, επίσης, κοσμοναύτης, το Μάιο του 1991, επέστρεψε στη Γη μετά από την παραμονή στο σταθμό «Μιρ» επί 6 μήνες περίπου. Μαζί του επέστρεψαν και άλλοι δύο κοσμοναύτες. 
Το διαστημόπλοιο αυτό εκτοξεύθηκε, από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ και στις 20.5.1991 συνδέθηκε με το διαστημικό σταθμό «Μιρ».
Ο Μανάροφ μαζί με τον Τιτόφ κατείχαν τότε το ρεκόρ συνεχούς παραμονής στο διάστημα, με 366 ημέρες στο διαστημικό σταθμό «Μιρ». Μάλιστα ο ίδιος ο Μανάροφ κατείχε και το ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα με 541 ημέρες, σε δυο ταξίδια. 
Η μεγάλη αυτή παραμονή του στο διάστημα του δημιούργησε πολλά σωματικά και ψυχικά τραύματα, από τα οποία άργησε πολύ να απαλλαχθεί.


2 Δεκεμβρίου 1991
Εκτοξεύεται ο Ρώσος κοσμοναύτης Βίκτορας Αφανάσιεφ για την πολυήμερη παραμονή, των 175 ημερών στο διαστημικό σταθμό «Μιρ».

Εκτοξεύεται ο Ρώσος κοσμοναύτης Βίκτορας Αφανάσιεφ (Viktor M. Afanasyev) για την πολυήμερη παραμονή, των 175 ημερών στο διαστημικό σταθμό «Μιρ», κατά τη διάρκεια των οποίων έκανε 2.800 περιφορές γύρω από τη Γη.
Ο Αφανάσιεφ είχε παραμείνει στον «Μιρ» περίπου 18 μήνες κατά τη διάρκεια των τριών αποστολών, στις οποίες συμμετείχε. Σε μια από τις αποστολές αυτές, που άρχισε στις 2.12.1990 είχε μαζί του άλλους δύο κοσμοναύτες, εκ των οποίων ο ένας ήταν Ιάπωνας.
Ο ίδιος κοσμοναύτης, το Μάιο του 1991, επέστρεψε στη Γη μετά από την παραμονή στο σταθμό «Μιρ» επί 6 μήνες περίπου.
Συνολικά ο Αφανάσιεφ παρέμεινε στο Διάστημα επί 556 ημέρες.2 Δεκεμβρίου 1993
Εκτοξεύεται το «Εντέβορ» προκειμένου να επισκευάσει το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χάμπλ».Εκτοξεύεται το «Εντέβορ» προκειμένου να επισκευάσει το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χάμπλ». Πλήρωμά του είχε 7 αστροναύτες η δε διάρκεια της αποστολής ήταν 11 ημέρες, κατά τις οποίες οι αστροναύτες επισκεύασαν τα προβληματικά όργανα κάνοντας 5 επιχειρήσεις έξω από το διαστημόπλοιο με διάρκεια 6 ωρών ο καθένας.
Η επιτυχία της επέμβασης αποδείχτηκε αποτελεσματική και ανεπανάληπτη και αυτό το απέδειξαν οι μετέπειτα καταπληκτικές φωτογραφίες που έλαβε το «Χαμπλ», εκ των οποίων η πρώτη ήταν του κομήτη «Σουμέικερ – Λέβυ», που λίγους μήνες αργότερα κατέπεσε στο Δία. 
Η αποστολή επέστρεψε στη βάση της στις 13.12.1993.1942
Στις ΗΠΑ, ο ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι παράγει την πρώτη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση στο πανεπιστήμιο του Σικάγο στο Ιλινόις.2 Δεκεμβρίου 1974
το Pioneer 11 πλησιάζει τον Δία στην κοντινότερη απόσταση κατά την διάρκεια του ταξιδιού τουΗ συνάντηση με τον Δία

Προσεγγίζοντας τον Δία
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα απεικονίζεται από το Πάιονηρ 11Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα πριν από την πλησιέστερη προσέγγιση


Ζώνες σύννεφων κατά μήκος της άκρης του Δία


Ξεκινάει η πολική βαρύτητα να βοηθάει


Η πολική περιοχή του Δία από 1.079.000 χιλιόμετραΤο φεγγάρι Ιώ, απεικονίζεται από 756.000 χιλιόμετρα
2 Δεκεμβρίου 1995
Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο (SOHO)


Εκτοξεύεται το ηλιακό παρατηρητήριο Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), μια κοινή αποστολή της ESA και της NASA. Σχεδιασμένο για να λειτουργήσει δύο χρόνια, συνεχίζει ακόμη μετά απο δέκα χρόνια να παρακολουθεί τον Ήλιο και να μας ενημερώνει για τον διαστημικό "καιρό" σε πραγματικό χρόνο. Βρίσκεται στο L1 σημείο Γης-Ήλιου όπου επικρατεί βαρυτική ισορροπία. Είναι το πρώτο διαστημόπλοιο στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν "τροχοί αντίδρασης" σαν μέσο προσανατολισμού του σκάφους.

To-New-Sas
Πηγή: astronomos.gr - astronomos.gr - astronomos.gr - Σαν σήμερα.gr - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - ΒΙΚΙΑΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ