Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Δείγματα αστεροειδή πίσω στη Γη υπόσχεται η ιαπωνική αποστολή Γεράκι-2


Ιαπωνικός κυνηγός αστεροειδών αναχώρησε για τον στόχοΤο Γεράκι-2 απελευθέρωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA
To Hayabusa-2 θα επιχειρήσει να συλλέξει δείγματα καθώς πετά σε μικρό ύψος πάνω από τον αστεροειδή 1999 JU3Τόκιο 
Τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική επιτυχία του Hayabusa, της πρώτης αποστολής που έφερε στη Γη δείγματα ενός αστεροειδή, η Ιαπωνία εκτόξευσε την Τετάρτη το Hayabusa-2, το οποίο θα στείλει έναν μικρό στόλο από ρομπότ στην επιφάνεια ενός διαστημικού βράχου.


Το Hayabusa-2 (στα ιαπωνικά σημαίνει «πετρίτης», ένα είδος γερακιού) εκτοξεύτηκε στις 06.22 ώρα Ελλάδας από το Διαστημικό Κέντρο Τανεγκασίμα στη νότια Ιαπωνία. Είχαν προηγηθεί δύο αναβολές λόγω ακατάλληλου καιρού.

Το σκάφος είναι ουσιαστικά μια ενισχυμένη έκδοση του πρώτου Hayabusa, το οποίο επισκέφθηκε τον αστεροειδή Itokawa το 2005 και επέστρεψε στη Γη πέντε χρόνια αργότερα. Παρά τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε, το Hayabusa έριξε με αλεξίπτωτο ένα κάνιστρο που περιείχε το πρώτο δείγμα σκόνης αστεροειδή που πιάνουν στα χέρια τους οι επιστήμονες.

Ορισμένοι αστεροειδείς πιστεύεται ότι αποτελούνται από υλικά που έχουν μείνει σχεδόν αναλλοίωτα εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η σκόνη και τα αέρια που περιέβαλλαν τον νεογέννητο Ήλιο άρχισαν να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερα σωματίδια.

Το Hayabusa-2, μια αποστολή της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA, έχει στόχο να φέρει δείγματα από τον αστεροειδή 1999 JU3, έναν διαστημικό βράχο μήκους 900 μέτρων. Ανήκει στην κατηγορία «C» των αστεροειδών, των οποίων η σύσταση θεωρείται πιο αρχέγονη συγκριτικά με την κατηγορία «J» όπου ανήκει ο Itoκawa.

Η αποστολή

Το σκάφος προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από το στόχο του το 2019. Αφού πρώτα χαρτογραφήσει την επιφάνεια και μετρήσει την ταχύτητα περιστροφής του αστεροειδή, το σκάφος θα πλησιάσει τον βράχο και θα επιχειρήσει να συλλέξει δείγματα της επιφάνειας με ένα εργαλείο σαν κοντάρι. 

Μάλιστα, πριν από την τρίτη και τελευταία δειγματοληψία, το Hayabusa-2 θα εκτοξεύσει έναν χάλκινο δίσκο, βάρους 2 κιλών, με την ελπίδα ότι θα σηκώσει σκόνη και θα αποκαλύψει τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια.

Επιπλέον, το Hayabusa-2 μεταφέρει τρία μικρά ρομπότ που θα φωτογραφίζουν τον κομήτη καθώς αναπηδούν στην επιφάνειά του. Ένα παρόμοιο ρομπότ συμμετείχε στην πρώτη αποστολή Hayabusa, απέτυχε όμως να βρει το στόχο.

Τέλος, το Hayabusa-2 θα στείλει στην επιφάνεια του αστεροειδή το ρομπότ Mascot, το οποίο αναπτύχθηκε στη Γερμανία και διαθέτει κάμερα, μικροσκόπιο και άλλα όργανα.

Η προσεδάφισή του θα ελέγχεται από την ίδια ομάδα που είχε αναλάβει την ιστορική προσεδάφιση του ρομπότ Philae στον κομήτη 67P. Το Mascot αναπτύχθηκε από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR) το οποίο έπαιξε βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αποστολή.

Αν όλα πάνε καλά, το Hayabusa-2 θα αναχωρήσει από τον 1999 JU3 το 2019. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, το κάνιστρο με τα πολύτιμα δείγματα θα πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο της Αυστραλίας.Δείγματα αστεροειδή πίσω στη Γη υπόσχεται η ιαπωνική αποστολή Hayabusa 2REUTERS/KYODO
Για τη σχεδίαση της Hayabusa 2, οι Ιάπωνες επιστήμονες αξιοποίησαν τα «μαθήματα» από την αρχική αποστολή Hayabusa, με την οποία τον Ιούνιο του 2010 έφτασαν στη Γη δείγματα από τον μικρό αστεροειδή Itokawa. 
Με την εκτόξευση ενός πυραύλου H-2A από το ιαπωνικό Διαστημικό Κέντρο Τανεγκασίμα (Tanegashima), ξεκίνησε πριν από μερικές ώρες η διαστημική αποστολή Hayabusa 2, με στόχο τη συλλογή και τη μεταφορά πίσω στη Γη δειγμάτων από τον αστεροειδή 1999 JU3. Γι’ αυτό τον λόγο, το διαστημόπλοιο της αποστολής θα περιπλανηθεί για έξι χρόνια στο διάστημα ώστε, αφότου μελετήσει τον αστεροειδή και συλλέξει τα δείγματα, να επιστρέψει στον πλανήτη μας το 2020.
Αμέσως μετά τη «συνάντηση» με τον 1999 JU3, θα κινηθεί για 18 μήνες σε μικρή απόσταση από αυτόν, ώστε να τον μελετήσει με τα φασματόμετρα και τις κάμερες που διαθέτει. Παράλληλα, τέσσερα σκάφη που βρίσκονται πάνω στο διαστημόπλοιο θα προσεδαφισθούν στον αστεροειδή, για να πραγματοποιήσουν επιτόπιες αναλύσεις.

Το επόμενο και τελευταίο σκέλος της αποστολής είναι ακόμη πιο φιλόδοξο, αφού κατά τη διάρκειά του το διαστημόπλοιο θα χρησιμοποιήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να σχηματίσει έναν κρατήρα λίγων μέτρων. Πλησιάζοντας σε απόσταση λίγων εκατοστών, θα συλλέξει ένα μέρος από τα θραύσματα που θα δημιουργηθούν. Έτσι, μεταφέροντας αυτά τα θραύσματα πίσω στη Γη, οι επιστήμονες θα μπορούν να μελετήσουν τι βρίσκεται στο υπέδαφος του 1999 JU3.

Δείγματα αστεροειδή πίσω στη Γη υπόσχεται η ιαπωνική αποστολή Hayabusa 2
Με την εκτόξευση ενός πυραύλου H-2A από το ιαπωνικό Διαστημικό Κέντρο Τανεγκασίμα (Tanegashima), ξεκίνησε πριν από μερικές ώρες η διαστημική αποστολή Hayabusa 2, με στόχο τη συλλογή και τη μεταφορά πίσω στη Γη δειγμάτων από τον αστεροειδή 1999 JU3. Γι’ αυτό τον λόγο, το διαστημόπλοιο της αποστολής θα περιπλανηθεί για έξι χρόνια στο διάστημα ώστε, αφότου μελετήσει τον αστεροειδή και συλλέξει τα δείγματα, να επιστρέψει στον πλανήτη μας το 2020.
Σύμφωνα με την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, το υλικό που θα συλλεχθεί δεν θα ξεπερνά το 1 γραμμάριο. Ωστόσο, θα είναι αρκετά για να δώσει σημαντικές πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα, κι αυτό γιατί οι αστεροειδείς και οι κομήτες είναι ουσιαστικά ό,τι απέμεινε από τη δημιουργία του, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Παράλληλα, επίγειες παρατηρήσεις υποδεικνύουν πως στον 1999 JU3 υπάρχουν άφθονες οργανικές ενώσεις και νερό. Έτσι, η Hayabusa 2 ενδεχομένως προσφέρει ακόμη περισσόερες ενδείξεις για το κατά πόσο παρόμοιοι διαστημικοί βράχοι τροφοδότησαν με νερό και οργανικά υλικά τον πλανήτη μας.
EPA/JAXAΓια τη σχεδίαση της Hayabusa 2, οι Ιάπωνες επιστήμονες αξιοποίησαν τα «μαθήματα» από την αρχική αποστολή Hayabusa, με την οποία τον Ιούνιο του 2010 έφτασαν στη Γη δείγματα από τον μικρό αστεροειδή Itokawa. Έτσι, δεν αναμένεται να παρουσιασθούν τα τεχνικά προβλήματα που είχε εμφανίσει εκείνο το διαστημόπλοιο, αφού το νέο διαστημικό σκάφος έχει ισχυρότερους κινητήρες, πιο προηγμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και καλύτερα εφεδρικά συστήματα. Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ