Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου (4)
24 Δεκεμβρίου 1979
Εκτοξεύεται ο πύραυλος «Αριάν – 1».


Εκτοξεύεται ο πύραυλος «Αριάν – 1» ("Ariane – 1"), εκ μέρους της ESA (Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας), από την πόλη Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, της Νότιας Αμερικής.

Ο «Αριάν – 1» είχε 3 ορόφους και ύψος μεγαλύτερο από 47 μ.
Οι δυο πρώτοι όροφοι λειτουργούν με υγρά προωθητικά, τα οποία τροφοδοτούν τους υψηλής τεχνολογίας πυραυλοκινητήρες "Viking", μέσω ενός συστήματος στροβιλοαντλιών για την αναρρόφηση του οξειδωτή και του καυσίμου, από τις αντίστοιχες δεξαμενές τους στις επιθυμητές ποσότητες. Η ολική μάζα του πυραύλου κατά την απογείωση είναι 245 τόνοι.

Η νέα γενιά «Αριάν – 2 & 3» δεν άργησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της.
Οι δυο αυτοί φορείς δεν διέφεραν αισθητά μεταξύ τους, παρά μόνο στην ύπαρξη δυο πλευρικών προωθητήρων που διέθετε ο «Αριάν – 3».
Ο πύραυλος «Αριάν – 4» εκτόξευσε μεταξύ των άλλων και τον Γαλλο-Αμερικανικό δορυφόρο «TOPEX – Ποσειδών», τον Αύγουστο του 1992, με σκοπό τη χαρτογράφηση των θαλασσίων ρευμάτων και των παλιρροιών.
Επίσης εκτόξευσε το στρατιωτικό δορυφόρο «Ήλιος – 1» στις 7.7.1995. Μέχρι το 1995, είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 10 αποστολές διαφορετικών μοντέλων του «Αριάν – 4», κάθε μια από τις οποίες μετέφερε βάρος 4.250 κιλών.
Ο πύραυλος «Αριάν – 5» είναι το τελευταίο και ολοκαίνουριο μοντέλο της "Arianespace", που διαθέτει εντελώς διαφορετική εξωτερική εμφάνιση.
Εντούτοις στην παρθενική του, μη επανδρωμένη, εκτόξευση της 4.6.1996, μόλις 37 δευτερόλεπτα αργότερα και αφού έφθασε σε ύψος 3.400 μ. ανατινάχθηκε στον αέρα.
Οι επόμενες εκτοξεύεις, όμως, ήταν επιτυχημένες και μετέφεραν π.χ. τα διαστημικά σκάφη «Σμαρτ – 1», το Σεπτέμβριο του 2003, με σκοπό τη Σελήνη και «Ροζέτα» ("Rosetta") προς έναν κομήτη, στις 2.3.2004.
Το όνομά του επιλέχθηκε μεταξύ πολλών άλλων, για να τιμήσει την Αριάδνη της Ελληνικής Μυθολογίας, που ήταν πριγκίπισσα της Κρήτης και με το «μίτο» της βοηθήθηκε ο Αθηναίος ήρωας Θησέας να βγει από το λαβύρινθο, αφού πρώτα σκότωσε το Μινώταυρο.
Το όνομα αυτό επελέγη διότι η Αριάδνη στα γαλλικά ονομάζεται Αριάν

24 Δεκεμβρίου 2004
Καταφθάνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το μεταφορικό σκάφος «Πρόοδος».


Καταφθάνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το μεταφορικό σκάφος «Πρόοδος» ("Progress"), που έφερε στους αστροναύτες τρόφιμα, νερό κ.λπ. χρειώδη, αλλά και νέο επιστημονικό εξοπλισμό, που χρησιμοποιείται σε διάφορα πειράματα, όπως επίσης και χριστουγεννιάτικα δώρα από τα μέλη των οικογενειών του πληρώματος του Σταθμού.
Το πλήρωμα αυτό εισήλθε στο Σταθμό τον Οκτώβριο του 2004, αποτελούμενο από δύο αστροναύτες έναν Αμερικανό και έναν Ρώσο, οι οποίοι αντικατέστησαν άλλους δύο συναδέλφους τους και εντάχθηκαν στα υπόλοιπα μέλη του Σταθμού.
Τα δύο μέλη που αντικαταστάθηκαν επέστρεψαν στη Γη με το ίδιο όχημα.
«Πρόοδος» λεγόταν η σειρά μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με διάφορους προορισμούς κυρίως μεταφοράς εφοδίων και γι' αυτό ονομαζόταν «φορτηγίδα».
Το σκάφος «Πρόοδος» (Progress") είναι παραλλαγή του «Σογιούζ» για τη μεταφορά υλικών και εφοδίων στο Διάστημα.
Η κάψουλα επανόδου έχει μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο και λείπουν τα συστήματα που έχουν να κάνουν με το χειρισμό και την υποστήριξη της ζωής του πληρώματος.
Το «Πρόοδος – 1» εκτοξεύθηκε, το Δεκέμβριο του 1977 και αμέσως προσδέθηκε στο διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ – 6», εφοδιάζοντάς τον με τα απαραίτητα.

24 Δεκεμβρίου 1978
το σοβιετικό Venera 11 προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη


24 Δεκεμβρίου 1979
Αριάδνη 1 μακέτα  (Η φωτογραφία λήφθηκε στο Μουσείο Αεροναυτικής και Διαστήματος στο Λε Μπουργκετ, Γαλλία)
Εκτοξεύεται, με επιτυχία, από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ο πρώτος πύραυλος της οικογένειας "Αριάδνη" (Ariane). 
Σχεδιασμένος να τοποθετεί σε τροχιά δυο επικοινωνιακούς δορυφόρους προς περιορισμό του κόστους. 
Το πρώτο του φορτίο ήταν ο δορυφόρος CAT-1, ο οποίος μετέδωσε δεδομένα της πρώτης αυτής εκτόξευσης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κουρού, της Νέας Γουιάνας και ο οποίος. 
Ο δορυφόρος επανήλθε στην ατμόσφαιρα και καταστράφηκε ασφαλώς στις 27 Νοεμβρίου 1989To-New-Sas

Πηγή: astronomos.gr astronomos.gr - scp-wiki - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ