Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου (3)
1571,
γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος και φιλόσοφος Γιόχαν Κέπλερ, που διατύπωσε τους τρεις περίφημους νόμους, οι οποίοι έδειξαν στο Νεύτωνα το δρόμο προς τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης.


Γεννιέται ο διάσημος Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ, (Johannes Kepler, 1571 – 1630), που έγινε γνωστός από τους νόμους που φέρουν το όνομά του. 

Ήταν μαθητής του επίσης μεγάλου Δανού αστρονόμου Τύχωνα και έγινε καθηγητής αστρονομίας του Γκράτς. Με τη βοήθεια των χειρογράφων και των παρατηρήσεων μεγάλης ακρίβειας του Τύχωνα, κατόρθωσε να διατυπώσει τους δυο από τους τρεις νόμους του.
Οι νόμοι αυτοί έδωσαν τελικά ένα «γερό χαστούκι» στους επίκυκλους του Πτολεμαίου και τις νοητές σφαίρες του Αριστοτέλη και θεμελίωσαν έτσι το ηλιοκεντρικό μας σύστημα.
Με τη βοήθεια των νόμων του ο Κέπλερ πρόβλεψε τις διαβάσεις των εσωτερικών πλανητών, εξήγησε την ουρά των κομητών κ.λπ. 
Δημοσίευσε ακόμη πίνακες που περιείχαν τη θέση των αστέρων και εξέδωσε πολυάριθμα συγγράμματα με τις πρωτότυπες αυτές θεωρίες του.
Εντούτοις τα βιβλία του δεν είχαν μεγάλη κυκλοφορία επειδή απαγορεύτηκαν από την καθολική εκκλησία. 
Μόνο μετά το θάνατό του απέκτησαν ιδιαίτερη αίγλη και επικαιρότητα, οπότε αναγνωρίστηκε και η αλήθεια του όλου έργου του.
Το 1604 παρατήρησε έναν αστέρα υπερκαινοφανή, που φέρει το όνομά του.
Ο Κέπλερ επεκτείνοντας τη θεωρία του Κοπέρνικου υπήρξε ο πρώτος, που διατύπωσε την άποψη ότι οι πλανήτες είναι, όπως ακριβώς και η Γη, υλικά σώματα.
Παράλληλα θεώρησε ότι οι πλανήτες, σε ίσους χρόνους διαγράφουν ίσα εμβαδά. 
Καθώς ο Ήλιος παραμένει ακίνητος, καταλαμβάνοντας μια εστία της έλλειψης, ο πλανήτης, κατά την κίνησή του κατά μήκος της ελλειπτικής τροχιάς, σαρώνει σε ίσα χρονικά διαστήματα ίσα εμβαδά στο εσωτερικό της έλλειψης και όχι ίσα τόξα πάνω στην περίμετρό της.

27 Δεκεμβρίου 1571, γεννιέται ο Γιοχάνες Κέπλερ, γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος κα αστρολόγος. Παρατήρησε τον υπερκαινοφανή του 1604 και διετύπωσε τους τρείς "Νόμους του Κέπλερ" για την κίνηση των πλανητών. Εφαρμόζοντας αυτούς τους νόμους προέβλεψε επιτυχώς την διάβαση της Αφροδίτης το 1631

Ο Γιοχάνες Κέπλερ και παλιότερα με τον εξελληνισμένο τύπο Κεπλέρος (γερμ. Johannes Kepler) (27 Δεκεμβρίου 1571 – 15 Νοεμβρίου 1630) ήταν Γερμανός αστρονόμος και καταλυτική φυσιογνωμία στην επιστημονική επανάσταση των νεότερων χρόνων. Υπήρξε επίσης μαθηματικός και συγγραφέας, ενώ άσκησε κατά καιρούς και την αστρολογία για βιοποριστικούς λόγους. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο «Νομοθέτης του ουρανού» από τους φερώνυμους Νόμους που αφορούν την κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο και περιγράφονται στα έργα του Νέα Αστρονομία, Harmonices Mundi και Επιτομή του Κοπέρνικου. Αυτά τα έργα αποτελούν θεμελίωση της Θεωρίας του Νεύτωνα για την παγκόσμια έλξη.27 Δεκεμβρίου 1968
Aφήνει την τελευταία του πνοή ο Άγγλος φυσικός Έντμουντ Στόουνερ.


Aφήνει την τελευταία του πνοή ο Άγγλος φυσικός Έντμουντ Στόουνερ (Edmund Stoner, 1899 – 1968), που το 1924, πλησίασε στην ανακάλυψη της απαγορευτικής αρχής του Πάουλι. Στη συνέχεια εγκατέλειψε προσωρινά την ατομική φυσική και στράφηκε στη μελέτη της φύσεως των λευκών νάνων. 
Κατέληξε ταυτόχρονα με τον Τσαντρασεκάρ σε παρόμοια συμπεράσματα.

27 Δεκεμβρίου 1984
Ανακαλύπτεται ο μετεωρίτης ALH - 84001, από τον ερευνητή της NASA Μπιλ Κάσιντι και τους συνεργάτες του στην Ανταρκτική.Ανακαλύπτεται ο μετεωρίτης ALH - 84001 (ALLAN HILLS – 84001), από τον ερευνητή της NASA Μπιλ Κάσιντι και τους συνεργάτες του στην Ανταρκτική.
Έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, προερχόμενος από τις πρώτες ημέρες του αρειανού φλοιού.
Παρέμεινε εκεί για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτινάχτηκε στο διαστημικό χώρο μετά από πρόσκρουση άλλου μετεωρίτη. 
Αφού περιπλανήθηκε στο διάστημα για περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια, προσγειώθηκε, τελικά, στην Ανταρκτική πριν από 13.000 χρόνια.
Η μαρτυρία ότι ο μετεωρίτης προήλθε από τον Άρη είναι πειστική. 
Οι μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα, που είναι παγιδευμένες μέσα στην πέτρα, αντιστοιχούν ακριβώς στην ατμοσφαιρική περιεκτικότητα, που μετρήθηκε από τους «Βίκινγκ» και διαφέρουν από τις αναλογίες των ίδιων ισοτόπων της Γης.
Ο εν λόγω μετεωρίτης μελετήθηκε, το 1996, από το κέντρο Johnson της NASA, έχει βάρος 1,9 κιλών και έκρυβε σπέρματα ζωής στο απολίθωμα ενός μονοκύτταρου οργανισμού. Το γεγονός αυτό έφερε εκ νέου επί τάπητος το θέμα της ύπαρξης ζωής στον κοντινό μας διαπλανητικό χώρο.
Πραγματικά τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσής του από τους επιστήμονες της NASA θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως ενδείξεις ύπαρξης μιας μορφής βακτηρίων.
Όμως, μετά το μεγάλο θόρυβο, που προκάλεσε η ανακοίνωση αυτή στην αρχή, ύστερα αμφισβητήθηκε έντονα από τους ειδικούς και σήμερα έχει απορριφθεί η σχετική θεωρία.
27 Δεκεμβρίου 1984, ανακαλύπτεται στην Ανταρκτική ο μετεωρίτης Allan Hills 84001 (ALH 84001). Θεωρείται οτι προέρχεται απο τον Άρη και δημιούργησε μεγάλη αίσθηση όταν υποστηρίχθηκε οτι περιέχει απολιθωμένα νανοβακτήρια απο τον κόκκινο πλανήτη

To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ